woensdag, november 11

AppelsienenZe zijn er weer.....
.....het water loopt me in de mond
als ik aan die heerlijk zoete sappige
navels van het eiland Kreta denk!

Oorspronkelijk komen de sinaasappels uit het Himalaya gebergte en het zuiden van China waar men naar alle waarschijnlijkheid 4000 jaar geleden met de cultivatie is begonnen. De naam sinaasappel komt dan ook uit China (china-appel en appel-china) of Citrus Sinensis (wat China betekent) en vroeger werden de vruchten meer als versiering gebruikt dan als lekkernij. Wie de citrusvrucht in Europa heeft geïntroduceerd is niet bekend maar men vermoed dat dit of Genuaanse zeelieden waren of de kruisvaartridders. Tijdens het bewind van de Moren (Arabieren), die lange tijd een groot gedeelte van Spanje hebben beheerst, is de sinaasappelcultuur in Andalusië en Valencia tot bloei gekomen. Het wordt aan Columbus toegeschreven dat hij in 1493 tijdens zijn tweede reis de eerste zaden richting de Nieuwe Wereld heeft gebracht, waar vervolgens plantages met sinaasappelen en andere citrussoorten op het eiland Hispaniola (Haïti en de Dominicaanse Republiek) werden aangelegd. In Florida hebben de Spaanse ontdekkers en de Indianen tussen 1513 en 1565 de sinaasappelen snel over dit gebied verspreid. In Europa gebeurde hetzelfde met deze vrucht in de landen rond de Middellandse Zee.
Bron:Voedingswaarde

Posted by Picasa

1 opmerking:

  1. Hoi hoi,

    Appelsienen, sinasappelen....wat is nou eigenlijk de juiste benaming?? Maar goed ik lust ze niet echt, ik ben meer een mandarijn of mineola fan, die zitten ook vol pietemientjes toch??
    Alvast een fijn weekend gewenst. Groetjes Cobi

    PS. mooie blauwe spulletjes ;)

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.