zondag, december 20

Inge Glas

Unieke kersttentoonstelling 'De Glazen Krakeling'
van Duitse ambachtelijke glasblazerij

Onder de titel 'De Glazen Krakeling' is van 10 oktober tot en met 10 januari 2010 een bijzondere tentoonstelling te bezichtigen in het Nederlands Bakkerij Museum in Hattem. Het is voor het eerst dat de van oorsprong Oost-Duitse glasindustrie 'Inge Glas' toestemming heeft gegeven voor het exposeren van unieke mondgeblazen en handbeschilderde kerstversieringen, gemaakt uit mallen van meer dan 100 jaar oud.

Dat het Nederlands Bakkerij Museum er voor heeft gekozen een deel van de kerstboomversieringen uit Duitsland te exposeren is mede te danken aan het feit dat Inge Glas ook krakelingen, ijsjes, koekjes en gebakjes etc. in glas heeft uitgevoerd. Dit is te zien in speciale vitrines die zijn gewijd aan de bakker als chocolatier, als patissier en als glacier. De Duitse glasfabrikant heeft altijd een sterke affiniteit gehad met de bakkerijbranche omdat een andere tak van de familie hierin werkzaam was en de ontwerpers wist te inspireren.


Kerstmuseum met 20.000 objecten
De tentoonstelling vertoont pareltjes uit de grootste collectie glasversieringen en -mallen ter wereld. De collectie werd opgebouwd door de familie Müller - Blech, de huidige eigenaar van Inge Glas. Zij openden in 2001 het historische Duitse Kerstmuseum in Neustadt bij Coburg. Hier zijn meer dan 20.000 objecten tentoongesteld.


Van Bijbelverhalen tot Dickens

Van fantasy tot gebakjes

 
Posted by Picasa
Kersttentoonstelling
Unieke kersttentoonstelling 'De Glazen Krakeling'
van Duitse ambachtelijke glasblazerij


De expositie in het Nederlands Bakkerij Museum is ingedeeld in thema´s die de rijkdom van de historische en actuele collectie van de firma Inge Glas weerspiegelen.

Zo wordt het Kerstverhaal uitgebeeld in glas maar ook diverse andere Bijbelverhalen waaronder de Ark van Noach, Mozes en de Tien geboden, Jonas in de Walvis en Het Onze Vader.

In de reeks sprookjes vinden we Roodkapje, Sneeuwwitje en De Gelaarsde Kat in glas terug terwijl trollen, eenhoorns en druïden thuishoren in de categorie ´fantasy'. Bijzonder is ook de in zilver en wit uitgevoerde collectie uit de 19e en 20e eeuwse Duitse Keizertijd. Ook diverse personages uit het beroemde verhaal van Charles Dickens, A Christmas Carol, en de Notenkrakerssuite hangen in de kerstboom, evenals diverse Kerstmannen, dieren en kinderspelen.

Wii brachten afgelopen vrijdag een bezoek aan het Nederlands Bakkerij Museum en deze prachtige tentoonstelling.
Alhoewel het moeilijk was om foto's te maken,alles stond natuurlijk in glazenvitrine's, flitsen is dan niet mogelijk.

Het is een aanrader om dit museum te bezoeken!!

2 opmerkingen:

 1. Heej Inge,

  Wat zijn die mooi!!!!!
  Als ik er ook maar een beetje inde buurt zou wonen zou ik er absoluut heen gaan.
  Dat ios het l;euke van internet kun je toch nog prachtige foto's zien, dat taartje zoooooo leuk!!!
  Hele fijne kerstdagen en geniet ervan en je berichtje op mijn blog was zo lief je meot weten dat ik ook altijd graag bij jouw kom neuzen.

  Lieve groet irma

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ger,

  Wat een mooi verhaal van een bijzondere gebeurtenis. Het zijn allemaal wel heel erg fraaie kerstversieringen. En wat leuk te lezen dat ze naast mondgeblazen ook erg oude mallen gebruiken van meer dan 100 jaar geleden om al deze prachten te fabriceren. Voor mij helaas ook niet echt in de buurt en nog maar tot 10 januari 2010. Dat gaat niet lukken, maar vind het wel heel leuk hier bij jou er zo uitgebreid over gelezen te hebben en dat ik ook een aantal mooie exemplaren heb kunnen bewonderen. Mooie post, heb genoten.

  Lieve groet Josephine

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.