vrijdag, december 4

Speculaas

Wat doen er toch veel leuke verhalen de ronde hoe het speculaasje aan zijn naam komt.....
Uit het Latijn:speculator(hij die alles ziet)
speculum:spiegel,omdat een speculaaspop het spiegelbeeld is van de afbeelding op de koekplank waarmee het gemaakt is.
Er zou ook een verband kunnen zijn met specerij,een verwijzing naar de kruiden,kaneel,nootmuskaat, kruidnagel, gemberpoeder,kardemon en witte peper die bij het bereiden gebruikt worden.

Bij onze zuiderburen heten de koekjes speculoos,koekjes zonder kruiden dan??

Het bakken van speculaaspoppen in de vorm van een man en van een vrouw ('vrijers' en 'vrijsters') kwam in zwang in de 15e eeuw. Deze poppen werden eeuwenlang gebruikt door jongelui om genegenheid te tonen door een aanbeden persoon zo'n pop aan te bieden in sinterklaastijd. 'Vrijer' komt van de god Freyer; Freyer en Freya waren de Germaanse goden van liefde (!) en vruchtbaarheid. Deze poppen werden 'hijlikmakers', later 'heiligmakers' genoemd. Denk ook aan het liedje 'Sinterklaas, goedheiligman' (=goede huwelijksmakelaar).
 
Posted by Picasa

Gezellige pakjesavond!!
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.