zaterdag, december 12

Maretak

De maretak (Viscum album) is een groenblijvende plant uit de sandelhoutfamilie (Santalaceae). De plant leeft op bomen. Het is een halfparasiet: voor water en zouten is de plant afhankelijk van zijn gastheer. De maretak wordt ook mistletoe, mistel of vogellijm genoemd. In Nederland is de soort wettelijk beschermd. De maretak wordt thans ook met succes gekweekt.
 
Posted by Picasa


De maretak komt in geheel Nederland en in het oosten van België voor. De noordelijke grens is niet Zuid-Limburg. In Zuid-Limburg is de soort echter vrij algemeen, wat niet geldt voor de rest van Nederland.In Duitsland komt de maretak ook heel veel voor en dan vooral in de appelbomen. In Noord-Denemarken is de maretak aangetroffen op een ratelpopulier. De plant komt voor op populieren, (echter nooit in zwarte populieren), appelbomen en meidoorn.

De witte, besachtige vrucht wordt door vogels verspreid. Deze worden genuttigd in de oksel van een boomtak, het zaad blijft liggen en ontkiemt. De wortel groeit in de boom. Zaden worden niet verteerd en hebben een kleverige laag, vandaar ook de naam 'vogellijm'. De zaden zijn giftig.

Bijnamen die aan de wintergroene struik worden gegeven zijn boomkruid, duivelsgras, duivelsnest, hamschel, hamspoen, heksennest, holster, hulster, kersterhout, lijmkruid, mattekruid, mistel, mistletoe, priemst, raamsch, slangentong, viscus en vogellijm.

De maretak staat bekend als heksenkruid.
Met name ten tijde van de jaarwisseling wordt maretak als versiering opgehangen. Het gebruik wil dat iemand die er onder staat ongestraft gekust mag worden.
Bij de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant, die in hun magische vruchtbaarheidsrituelen een belangrijke rol speelde. Volgens Plinius de Oudere sneed een in wit geklede druïde in de midwinterceremonie met een gouden sikkel de maretak uit de heilige eik. De afgesneden plant mocht de grond niet raken en werd in witte doeken opgevangen. Daarna slachtte hij de offerdieren en dompelde de maretak in water dat dan als bescherming tegen ziekten en onheil werd gebruikt. De offergaven waren bestemd voor de geesten van de vruchtbaarheid, zoals de godin Freya.
In de Scandinavische mythologie werd Balder gedood door een pijlpunt gemaakt van een twijg van de maretak.
De maretak stond als geneesmiddel bekend in de kruidengeneeskunde (Hippocrates, Dodoens). In de antroposofie en de volksgeneeskunde worden de medicinale eigenschappen van de maretak nog altijd gebruikt.
De maretak wordt aan de balken van stallen gehangen; het diende om de mare (wat heks, spook of nachtmerrie betekent) weg te jagen en zo het vee vruchtbaar te houden.
Viscositeit ofwel de 'mate van stroperigheid' van vloeistoffen ontleent zijn naam aan de Maretak.
Bron:Wikipedia

Stifado van Kreta

In deze winterse dagen wordt het tijd voor een flinke pan heerlijke Stifado.
Volgens authentiek Grieks recept uit de Kretenzische keuken.
Terwijl de pan in de oven staat en het hele huis zich vult met de heerlijkste geuren van deze stoverij is het goed wachten bij het knappend haardvuur met 'n glas halfdroge Ymiglikos voordat de pan op tafel komt.

Posted by Picasa


Stifado: gebruik voor dit recept kip,konijn,haas,varkensvlees of rundvlees

Voor 6 personen
4 el olijfolie
800 gr. Kleine uitjes*
4tenen knoflook doormidden gesneden
+/- 1800 gr vlees
1tl gemalen kaneel
1 tl gemalen kruidnagel
1tl gemalen komijn
4el tomatenpuree
zout en peper
fles krachtige rode wijn
raspsel en sap van 2 sinaasappels
2 laurierblaadjes
1 el suiker
fijn gesneden bladpeterselie, ter garnering

1Verhit de olijfolie in een grote ovenbestendige braadpan.
Bak hierin de hele uitjes en de knoflook tot ze beginnen te kleuren.
Braad het vlees hierin rondom bruin, onder regelmatig omscheppen

2 Schep de vleesblokjes om met de kaneel, kruidnagel, komijn,tomatenpuree en wat zout en peper uit de molen.
Schenk de wijn erbij en roer alles om, zodat de aanzetsels op de bodem van de pan loskomen
Voeg het sinaasappelraspsel en sap, laurierblad en suiker toe’
Breng de saus aan de kook en leg het deksel op de pan.

3 Plaats de braadpan ca. 1 ¼ uur in een op 150 graden c. voorverwarmde oven.
Neem het deksel van de pan en laat het vlees nog ca. 1 uur stoven, of tot het helemaal gaar is :schep het tussentijds nog een of tweemaal om.
Strooi de fijngesneden peterselie over de stoofschotel en serveer hem warm.

*Tip kleine uitjes zijn soms moeilijk te pellen.
Het gaat wat gemakkelijker als je ze prepareert op de volgende manier:Breng een pan met water aan de kook, neem deze van het vuur en voeg de uitjes toe: laat ze vervolgens schrikken in een kom met koud water en het schilletje pel je er makkelijk af.

KALI OREXI!!!
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.