maandag, december 21

Krentenwegge uit Ootmarsum

Een van de bekendste specialiteiten van bakkerij Schulten is "Krentenwegge". De "Krintenwegge" of "Krentenwegge" is het Twentse woord voor een groot krentenbrood

(ca 75 cm lang en 20 cm breed), dat meegebracht wordt als men in die streek gaat "kroamschudd'n" (op kraamvisite gaan). Tegenwoordig wordt dit brood in allerlei afmetingen gebakken. Het is een smakelijk en voedzaam en door zijn rijkelijke vulling ook lang houdbaar (ca. 1 week), maar kan ook heel goed in de diepvries bewaard worden. En besmeerd met een laagje roomboter is het een delicatesse bij de koffie.

De krentenwegge wordt tegenwoordig niet alleen meer gekocht als men gaat "kroamschudden" maar ook vaak als souvenier voor thuis na een bezoek aan Ootmarsum of als kado voor de "thuisblijvers" maar krentenwegge kan ook gebruikt worden als traktatie op het werk of op een verjaardag in plaats van gebak.

En voor het naar huis gaan van ons korte weekje Ootmarsum gingen er 2 van die superlekkere krentenwegge mee.......een voor dochterlief schoonzoon en kleinkids, en die andere(op foto) heeft het broodmes al vaak gezien......mmmm........
 
Posted by Picasa


De krentenwegge's worden iedere dag vers gebakken. Daarvoor wordt eerst een deeg gemaakt van alle gronstoffen behalve de krenten, deze worden pas op het laatst toegevoegd zodat de krenten niet kapot gaan in het deeg en zo de smaak en de kleur van het deeg nadelig beinvloeden. Daarna wordt het deeg afgewogen in verschillende gewichten voor de verschillende maten, na een korte rust periode worden de deegstukken opgemaakt tot het gewenste model en op plaaten geplaats in een houten raamwerk en met latten van elkaar gescheiden. Dan worden ze na een korte narijs gebakken. Een echte huisspecialiteit is een krentenbrood waarvan de krenten geweld zijn in rum en waarbij er in het brood een donkere vulling is aangebracht van kaneel en bruine suiker. Dit brood geniet bij veel mensen bekendheid en word dan ook door verschillende bedrijven in het hele land met feestdagen als relatie geschenk gebruikt om zo eens een keer iets anders op tafel te zetten dan bijvoorbeeld een fles wijn. of een bloemstuk.
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.