woensdag, januari 13

Blauwe scherven brengen geluk

Maansteen dat is een halfronde plaat gepolijst graniet die voor de ingang van een heiligdom ligt. Naast olifanten (geboorte) zijn ook paarden (ouderdom), leeuwen (ziekte) en stieren (dood) afgebeeld. Deze Singalese kunstvorm dient als een soort 'spirituele deurmat' en symboliseert de overgang van de tastbare wereld naar het nirvana.
 
Posted by Picasa

Tijdens mijn bezoek aan Galle een van de weinig goedbewaarde koloniale nederzettingen uit de tijd van de VOC op Sri Lanka zag ik overal de herinneringen uit lang vervlogen tijden en in de straten met Hollandse namen zoals Lijnbaan werd mijn aandacht getrokken door een winkel a la museum kwam ogen tekort voor al dat antiek wat daar te zien en te koop was.
Mijn belangstelling voor het oude aardewerk in de vele vitrinekasten en evenzovele rekken aan de wand deden mij watertanden.
 
Posted by Picasa

Hier zag ik de mooiste spoelkommen,schalen,koffie en theepotten serviezen.....ja ook van Maastrichts aardewerk.
En tussen al dat moois waren de prive vertrekken van de eigenaar en daar mochten wij vrij rondlopen over de binnenplaatsen waar een typische koloniale sfeer hing.
Denk dat in de loop der tijd menig serviesgoed gesneuveld is......of de goede man heeft gedacht '' scherven brengen geluk'' want van de scherven waren op verschillende plekken voor het betreden van zijn woonvertrekken stoepjes gemaakt in de vorm van maanstenen.
Tja......als je zoveel blauw aardewerk hebt kijk je niet op 'n bordje of schaaltje....







Weet wel dat ik heel voorzichtig om ga met mijn oude blauwe serviesgoed........dan maar liever een stoepje voor mijn achterdeur van oude rode plavuizen.

3 opmerkingen:

  1. wat Gaaf zeg!!! ik zou mijn ogen uitkijkien, al dat servies prachtig en de kleur blauw zucht zooooo mooi...
    Wat enorm leuk om dat in het echt gezien te hebben en al dat antiek, je hebt er mooi foto's gemaakt.

    Groetjes Irma

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Och, was het maar waar hé Ger, dat de laatste foto met de oude rode plavuizen jou stoepje was voor je achterdeur. Wat een sfeertje zeg, met al die prachtige bogen en gallerijtjes. Ben op slag verliefd, maar ook van jou schitterende foto's van jou bezoek aan Galle. Lijkt me een erg mooie ervaring om daar eens rond te kijken. Geweldig mooie antieke spullletjes hebben ze daar, heb je daar nog iets aangeschaft? Lijkt me erg moeilijk bij het zien van zoveel moois om met lege handen richting Nederland te vertrekken. En wat leuk dat jullie ook in de prive vertrekken mochten ronkijken, de stoepjes [maanstenen] vind ik erg leuk, en een ideetje om zelf ook eens te gaan maken. En doe mij ook maar zo'n spirituele deurmat dat lijkt me wel wat...Mooie post, ik heb er van genoten.

    Lieve groet, Josephine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daar ben ik weer even, leuk te lezen dat je werkelijk van die prachtige oude rode plavuizen in de serre en als stoepje hebt. Het geeft zoveel meer sfeer als ze oud zijn maar vaak moeilijk aan te komen. En dat ze nu met dit weer spekglad zijn wil ik graag geloven, kijk maar uit als krijg je nog een wit been ook ;~)
    Een heerlijk weekend Ger, en ik hoop dat we nu eens van de gigantische sneeuwbergen bevrijd gaan worden. Vind het maar niks als je met de auto de weg op moet. Hier in die kleine dorpjes strooien ze wel een beetje maar er is toch nog veel te glibberen.
    Geduld is een schone zaak zullen we maar zeggen.

    Lieve groet, Josephine

    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.