dinsdag, februari 16

Boerenbrulluft,Volksvermaak, Ontbijt

Nee voor ons geen BOERENBRUILOFT op de dinsdagmorgen tijdens het CARNAVAL op de Mert in het LAMPENGAT
Ik stond vanmorgen zelf in de keuken zette 'n vers taske koffie en maakte wat te eten zoals ik het al 42 jaar doe......

Mijn interessen over het feest van CARNAVAL gaan meer uit naar het HOE en WAAROM van dit eeuwenoude VOLKSGEBRUIK.
Het fenomeen “Boeren Bruiloft” kent een lange historie. Al in de 5e eeuw werden er festiviteiten gehouden die lijken op de 'boerenbrulluften' van nu!

Die feesten hadden altijd iets te maken met seizoenswisselingen, zoals het einde van de winter of het begin van de lente. Omdat elke festiviteit hoofdpersonen, dan wel varkens, nodig had, verzon men die. Bijvoorbeeld door een surrogaat bruid en bruidegom in de onecht te verbinden en vervolgens kon dan het feest losbarsten.
Verboden
Trouwerijen met nep-pastoors en/of nep-ambtenaren werden ervaren als zeer gewaagd en konden eigenlijk niet door de beugel. De Boerenbruiloften werden dan ook vaak verboden door de burgemeester of de pastoor, die het dan niet kon nalaten om hel en verdoemenis te preken vanaf de kansel, of speciale politieverordeningen uit te schrijven om te voorkomen dat men zich zou inlaten met deze niet-wereldse en duivelse activiteiten.

Vanavond start om 23.49 uur de slotceremonie van het Lampegats carnaval; de stadssleutel wordt overgedragen aan de burgemeester en om 24.00 uur wordt het ‘Leste Lempke’ gedoofd

..........enne......nie vergeten om merrige het ASKRUISKE te halen in de kerk......

8 opmerkingen:

 1. Hoi Ger, bij ons in Zeeland geen carnaval.....
  ik wilde je nog even bedanken voor je tip. We hadden het kippetje gekruid met gewone kipkruiden, maar die tip van olijfolie en citroen ga ik zeker nog gebruiken.
  groetjes Annebeth

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ger, Ik schuif even bij je aan, wat een heerlijk ontbijt heb je klaargemaakt en tijdens het eten ook nog een mooi verhaal over de Carnaval en de boerenbrulloft, lijkt wel wat op het Westfriese Dialect, want hier spraken ze ook van 'brulloft'.

  Fijne dag en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 3. O, zit dat zo.
  Bedankt voor je uitleg.

  Groetjes
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je het goed vind,ga ik naast Mea zitten haha,wat ziet het er lekker uit,helaas carnaval daar vind ik niets aan,schiet wel in de lach als ik de bonte stoet voorbij ziet komen,hier bij ons word het wel flink gevierd,ik wens je een fijne avond,lieve groet Joke enne ik lust ook wel een taske haha,mijn mams kent deze woorden wel,komt ook uit Brabant en later verhuist naar Zeeland,als zij aan de telefoon zit met familie,praat ze binnen een minuut ook weer zo,geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heerlijk ontbijtje, je hebt je best gedaan!
  En leuk he die tradities en de oorsprong van veel dingen.
  Je zou soms bijna de oorsprong vergeten: het vasten kan beginnen:)
  groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Is er nog een plekje over..........ik wil er ook graag bij.wat een heerlijke ontbijttafel....!!

  Groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Ger, erg leuk de informatie van dit eeuwenoude volksgebruik. En jammer genoeg gaat het vaak met zoveel dingen zo, dat mensen de geschiedenis niet kennen. "Men" weet vaak alleen over Carnaval bijvoorbeeld dat het iets te maken heeft met hossen en zuipen, ja sorry hoor dat ik het wat lomp zeg, maar vaak is het zo. Eigenlijk krijg ik vaak bij dit feest juist een verdrietig gevoel omdat massa's mensen zich verscholen achter bijna letterlijke maskers menen zich van ales te kunnen permiteren. Nou ja.....niet allemaal natuurlijk maar je snapt wel wat ik bedoel. En nu heb ik het over die delen van Nederland die ook mee willen doen want in Limburg en Brabant gaat dat denk ik wel op een heel andere manier.
  Wat heb je trouwens een lief Aquarelletje in je header, erg leuk. Het wil nog steeds niet lukken hé met je rechterkantje, balen voor je. Is het eigenlijk mogelijk om posten naar een ander blog over te zetten? Weet Joke dat misschien. Want dan kan je alles behouden en kan je het nieuwe blog gewoon Hoorn Des Overvloeds 2 kunnen noemen bijvoorbeeld. Hoop voor je dat er een keertje een oplossing voor komt.
  Heb heerlijk gegeten van je overheerlijke broodmaaltijd, het ziet er fantastisch uit. Wat voor camera gebruik jij eigenlijk want je hebt altijd van die prachtige foto's en vlijmscherp.

  Wens je nog een fijne avond,
  Lieve groet,
  Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hoy ger is de tafel groot genoeg,ik wil ook wel even aanschuiven,ziet er heerlijk uit hoor.maar meissie, ik heb niet veel met carnaval,,hou niet zo van drank,en andere overdage uitspattingen.maar ik verwijd het niemand hoor. ieder mag doen en laten wat hij wil,dus vier jij maar lekker feest.ga nu even op je andere site kijken.lieve groetjes GREET

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.