donderdag, februari 11

Warme melk met anijsblokjes

Ach.....de ene dag zijn we aan alle kanten in de weer met voorjaarsbolletjes en ruikt het hele huis naar die heerlijk geurende Hyacinten.......en dan kijk ik door het raam de donkere nacht in en zie tot mijn verbazing........wéér een witte wereld.......en denk wat heeft het deze afgelopen maanden al vaak gesneeuwd...
Als kind was dat heel normaal dat er elke winter wel meerdere dikke pakken sneeuw vielen......in mijn herinnering stapten we 's morgens vroeg tot aan onze knieën door de witte wereld naar school.
En als we dan na schooltijd thuis kwamen met rode wangen van het sneeuwballen gooien onderweg........of je was de pineut en je werd door de een of ander ingepeperd met sneeuw......dan was er niks heerlijker dan dat moeder op ons zat te wachten met een kommetje heet dampende anijsmelk waar we onze tintelende handen aan konden warmen.....
Heb net een kom naar binnen ''geslurpt'' en ik moet zeggen........het smaakt ook heerlijk zonder sneeuwballen gevecht!!


Kreeg laatst van mijn dochter een oude melkkan en zei.....goh....hadden wij die vroeger thuis maar gehad......in die tijd was de melk die door de melkboer aan de deur verkocht werd nog niet gepasteuriseerd en moest voor gebruik gekookt worden, er kwam dan tijdens het afkoelen een vel op te liggen,waar je als kind van kon griezelen als dat vel dan bij het inschenken net in jou beker melk terecht kwam.......brrrr...
Kijk maar eens goed naar de melkkan op de foto; in de deksel zitten gaatjes die de melk doorlaten bij het inschenken en het vel tegenhouden.


Fijne dag verder!
Groetjes van Ger.

9 opmerkingen:

 1. Wat een leuke plaatjes, ik ben van en iets later bouwjaar dus kan me dat niet herinneren. Maar ziet er wel schattig uit.
  Ik zou je willen helpen met je blog maar dat is wat lastig:) Ik kan nu alleen je berichten nog lezen en de hele zijbalk is verdwenen.
  Succes maar weer, groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh, ja, die vellebel op de melk kan ik me ook nog goed herinneren, bleh.. Wij kregen de melk van de boerderie. Iedere week haalden we het op met 2 melkbusjes. Tjonge, wat een nostalgie.
  Een prachtige oplossing zou dit geweest zijn idd. Heel mooi!
  Groetjes Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik griezel ook van vellen op de melk en zo'n kan, tuurlijk die had mijn moeder ook. Anijsmelk bah!!!
  Leuk toch al die verschillend smaken.
  Bij mij komt je beeld goed en duidelijk over, alles staat erop.
  maar ik heb wel een breed beeldscherm.
  Geniet van alles,
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Brr warme melk,dan krijg ik rillingen,dat lust ik niet,vroeger maakte ik het voor mijn moeder klaar,wat gaaf dat die anijsblokjes ernog zijn,ik vond ze altijd lekker ruiken,je kan is prachtig,net als je collage,super dat je bloggie weer goed is,fijne avond,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi lieve Ger, nou de mannen hebben gisteren gesmuld van de winterkost. Wat was jij trouwens nog laat op.
  Je collage is prachtig, een echt wintertafereeltje met de schaatsen en de anijs en wat heb je een mooie melkkan gekregen, dat is zeker handig voor de vellen.
  Hier valt het wel mee met de sneeuw, alleen het is ijskoud, maar met een zonnetje erbij mogen we toch niet mopperen. Ik herinner me ook de vele en lange winters van vroeger. Tegenwoordig kan je al in februari in je hemd lopen, dus wat dat betreft vind ik het wel heerlijk zo'n echte ouderwetse winter. Genieten we straks extra van de Lente.
  Fijne avond.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk verhaal, Ger! Zoveel sneeuw heb ik niet meegemaakt, maar anijsmelk dronken we ook af en toe, meestal als we hadden geschaatst, en nog steeds vervang ik af en toe m'n kop koffie door een heerlijke beker anijsmelk!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lekker !! jammie jammie!!

  Zal het ooit voorjaar worden...........lekker ijsthee drinken !

  Groetjes Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mmmmmmm heerlijk Ger, warme melk met ijnijblokjes, vroeger maakte mijn moeder het ook al voor ons. Het blijft een heerlijk drankje. Wat een schitterende melkkan heb je van je dochter gekregen, en wat handig zeg, het deksel met gaatjes om die dikke griezelvellen tegen te houden. Hier ligt ook weer sneeuw, jakkes, krijg er wel getrainde triceps van door constant alle sneeuw te moeten wegschuiven. Het is allemaal mooi maar toch wil ik nu wel een beetje lente gevoel krijgen.

  Fijne avond verder,

  Lieve groet, Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hoi ger,er staat een award op je te wachten namens ons,

  gr inka en andre

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.