zaterdag, maart 27

Palmzondag

Morgen is het Palmzondag ook wel Palmpasen genoemd.

In de Rooms-katholieke Kerk wordt Palmzondag vanouds gevierd met de zegening van palmtakken, in onze streken vanwege het klimaat bijna altijd vervangen door buxustakjes. Na de zegening volgt dan een processie met traditionele gezangen die herinneren aan het volk dat "Hosanna" riep en Jezus met gejuich in Jeruzalem binnenhaalde. Deze muziek heeft, zoals de hele dag, een wat verdrietige ondertoon, vooruitlopend op Goede Vrijdag, de dag waarop Jezus door datzelfde volk verstoten werd. Dezelfden die "Hosanna" riepen op Zondag, zouden "kruisig Hem" roepen op Vrijdag. Enkele van deze beroemde Gregoriaanse antifonen zijn door verschillende componisten bewerkt tot polyfone muziekstukken, zoals Gloria laus et honor tibi sit en Pueri Hebraeorum. Na de Mis worden de gezegende palmtakken thuis achter het kruisbeeld gestoken.
bron:Wikipedia

Hier thuis hangt het oude kruisbeeld wat ik eens van mijn grootmoeder kreeg in de schouw met palmtakje.
Het palmtakje staat symbool voor de intocht in Jeruzalem


Het kruis waarop Jezus stierf op Goede Vrijdag

Het brood van het haantje staat symbool voor het breken en verdelen door Jezus van het brood bij het laatste avondmaal op Witte Donderdag
De haan staat symbool voor de haan die drie keer kraaide nadat Petrus drie keer had gezegd dat hij Jezus niet kende op Goede Vrijdag

De eieren zijn een teken van nieuw leven, Paaszondag.

Goed weekeind!!!
Ger

11 opmerkingen:

 1. Wat een mooie toepasselijke post. Er komen allerlei herinneringen boven, ik ben opgevoed als katholiek meisje met alles erop en eraan....Hoewel ik niet meer geloof, vind ik de tradities nog steeds mooi. Dank je voor een herinnering aan m'n jeugd!
  Lieve groet en fijn weekend
  Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt een aantal feiten even goed bij mij opgefrist...! Het zit er wel hoor, want we gingen vroeger elke zondag naar de kerk...protestants weliswaar maar ook daar komt een groot deel van je informatie in terug. En van mij mogen alle soorten geloof op één kussen...als verdraagzaamheid en vrede maar op nummer 1 staan. Hmmm...dat heb ik eigenlijk best mooi gezegd hi hi!

  Fijn weekend nog! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie palm Paas post Ger. Witte Donderdag, Goede Vrijdag, het was er allemaal en wat is er nog van over. Zo jammer. Prachtig kruisbeeld Ger mooie herinnering. Mooie foto´s.
  Lieve groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Ger, wat een mooi verhaal over Palmzondag. In grote lijnen weet ik er wel iets over, maar heb er toch vandaag weer wat bijgeleerd. Ik ben niet Gelovig volgens de kerk, maar Geloof op mijn eigen manier en hou wel van deze tradities en de verhalen daarachter.
  Wens je nog een fijne avond.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een heel mooi verhaal. Ik ben weer effies opgefrist nu. Ik was al volger met mn eerste blog, en ben het met mn nieuwe nu ook weer geworden.
  Groetjes he,
  Jacqie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Ger,

  Dat heb je erg mooi weergegeven het verhaal over Palmpasen. Net als Mea ben ook ik niet gelovig, ook niet zo opgevoed, alhoewel ik er zeker van ben dat er veel meer is tussen hemel en aarde waarin ik dan ook geloof.
  Erg mooi is het oude kruisbeeld van je grootmoeder en trouwens al jou fotocompositie's zijn weer van grote klasse.

  Een fijne week,
  Lieve groet, Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een mooie post !

  Tja ik denk toch dat je idd een paar jaar geleden al eens bij me ben geweest !
  Ik woon idd in een dijkhuisje !
  Grappig zeg !
  Vond het ook leuk te lezen in een eerdere post dat je bij de Landelijke boerderij was geweest , daar heb ik nog gewerkt !
  wat is de wereld toch klein he ??!!
  Maar ik heb dit jaar nog wel een keer open schuur hoor , dus wie weet treffen we elkaar nog eens !
  Lijkt me leuk !
  Fijne week groetjes Peet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. hay Ger,war een mooie post,dit doet mij erg veel,ben namelijk heel erg gelovig,leef er elke dag naar.
  ook ik heb een heel oud kruisbeeld,op de dag van ons trouwen ,gekregen van mijn broer en schoonzus.en een die nog ouder is van schoonmoeder,
  wat fijn dat je het zo mooi mogelijk verteld heb

  lieve groetjes oma nijn

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook al zo gaaf,wat heb je een grote verzameling spulletjes zeg,zit met grote ogen te kijken iedere keer,helaas heeft blogger een storing,want niet alle foto`s staan er,op mijn blog ook al niet,leuk je tekst over pasen erbij,weer wat geleerd,die pot met kwartel eitjes is leuk!lieve groet Joke.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoi Ger,

  Wat een leuke blog over de kerkelijke tradities. Mooi weergegeven. Heel toepasselijk! Over een week is het alweer Pasen. Het gaat hard allemaal!

  Groetjes
  Almay

  PS: Ik moest wel lachen toen ik vanmorgen de tuin instapte. Het stro was uit de bakken gepikt en er lag heel veel naast de bakken! Ach het is een goed doel voor die vogelnestjes...

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.