dinsdag, juni 22

Heb mezelf gefopt.....

Weten jullie nog dat ik in het vroege voorjaar een post schreef over een blauwe plant die ik om zijn echte blauwe kleur op het zakje niet kon laten hangen in het rek van tuincentrum.
De plant met de naam: Commelinaceae

Maar wat schetst mijn verbazing toen ik het eerste groen van de lancetvormige bladeren te voorschijn zag komen.....

Had ik deze plant niet jarenlang in mijn tuintje gehad.......hem met wortel en al verwijderd omdat de plant altijd alle kanten ophing en de bloemetjes 's morgens open gingen maar zodra het avond werd ze sloten om nooit meer open te gaan.....
Ik  wilden blauwe bloemen in de tuin....en geen paars...
Jaren niet meer gezien in mijn tuin.

Plotseling zag ik vorige week een lange spriet tussen de bladeren van de Hosta verschijnen en dacht....hé is dat niet die paarse plant die ik uit de tuin verdreef.......?

En ja hoor toen het zonnetje op zijn bolletje scheen opende het bloemetje zich om  's avonds weer te sluiten.

En ik begon er steeds meer van overtuigd te raken dat de worteltjes uit het blauwezakje  van de zelfde familiesoort zou moeten zijn aan het blad te zien.

Dus .........daar komt dan Google weer aan te pas;-)
....en ja hoor....ik hoef niet ver te zoeken....Tradescantia is een geslacht van ongeveer 70 soorten overblijvende planten in de familie Commelinaceae.Het geslacht is vernoemd naar twee Britse hoveniers: John Tradescant sr. (-1638) en zijn zoon John Tradescant jr. (-1662): beiden waren tuinman aan het hof van koning Karel I van Engeland. De plant uit deze familie heeft vele namen, waaronder wel een paar mooie Nederlandse zoals   'Moses in het mandje'  'De wandelende Jood' 'Dagbloem'





In het Engels heet hij ''Spiderwort' genoemd omdat de plant volgens de tuinman waarnaar de plant vernoemd is een helende werking zou hebben bij beten van 'n soort spin(Phalangium)nou ja......dat beestje is bij ons een gewone hooiwagen(langpootmug) 


En waar ik nou zo benieuwd naar ben of ik weer de paarse variant krijg of dat het toch de echte blauwe is....

Hier zijn de stelen met bloem zichtbaar tussen de Hosta.

Ik ging zo leergierig als ik ben.........of zou het nieuwsgierig zijn......met de camera wat dichterbij want ik wilde die Moses wel eens zien liggen in het mandje......
...kon hem niet vinden maar kan me met wat fantasie wel voorstellen waarom de plant ook deze naam heeft, de bloemknopjes liggen heel mooi beschermd in de oksel van het blad.
En toen ik de foto's in mijn PC zetten zag ik pas goed wat de camera mij voor  prachtige plaatje gegeven heeft....




'Moses in het mandje' mag blijven....of ie nou paars is of blauw.......;-)



Ik wens jullie lieve blogvriendinnen
 Zonnige tuinmomenten!
Liefs,
Ger


25 opmerkingen:

  1. Hoi Ger,

    Ik vind het paars ook erg mooi hoor! Wat een prachtige foto's, zo sfeervol! Ik weet dat als je het plantje éénmaal in je tuin hebt je er niet meer zo snel vanaf komt... Onze buren hebben het op 1 plek gezet en nu staat het na een paar jaar al bijna door de hele tuin:)) Maar mooi blijft ie!!

    Gr. Susan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit bloempje is inderdaad wonderschoon...en wat heb je er prachtige foto's van gemaakt zeg! Grappig je verhaal over de aankoop en het vervolg...soms doe je bijzondere ontdekkingen in je tuin!

    Geniet van het mooie weer! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik zeg natuurlijk paars!!! maar wat voor een kleur het ook is, tis een heel mooi bloempie!!! Mooi die foto's ook van dichtbij.

    Maar dat klinkt ook wel als een heel mooi stukje Portugal. Vond het hier wel erg geworden, bijna naar binnengetrokken worden voor het eten enzo.

    Nog bedankt voor je lieve berichtjes ook op mijn ariadne blog!

    Ik wens je een hele fijne week,
    groetjes en liefs Madelon

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik zie dat je de thee al klaar heb staan, dus ik schuif gezellig even bij je aan op dat prachtige plekje in je tuin en dan geniet ik gelijkertijd even van die prachtige plant Moses in het mandje.
    Blauw of paars je foto's zijn supermooi gemaakt. Wat een aparte bloem.
    En wat is het nu weer genieten van het buitenleven hè. Ik ben vanmiddag ook even een rondje met de camera door de tuin gegaan, niet heel veel lopen, want mijn tuin is niet zo heel groot, al denken sommigen dat ik een landgoed heb hihi, gezien de reacties op mijn blog.
    Iedere dag gaan er meer en meer rozen open, ik geniet.
    Ik wens je een fijne week toe.
    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hahaha.... dat is toch een eendagsbloem in de volksmond !?!?!?!? hahaha.. tenminste dat heb ik geleerd, ik heb hier een maar grote pollen in de tuin, savonds zijn ze mooi helder paars blauw, blauw paars..

    lieve groet :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. hahaha strakke aktie Ger, maar je foto's zijn TOP!!! je zou ze aan willen raken, zo mooi en zacht! Moses blij dat ie mag blijven ;)!

    groetjes
    Lynda

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jeetje wat maak jij een ongelovelijke mooie foto's.
    En of ze nou blauw, groen of paars zijn, ze zijn in elk geval heel erg mooi!! Het zijn net foto's uit een tuin boek.
    Ga gerust zo door, laat ons maar lekker genieten.
    x van Romy

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een mooie foto'ds heb je gemaakt van Mozes Ger en paars en blauw staat toch ook erg mooi. Het is een prachtig plantje.
    Lieve groeten van Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Haha gefopt of niet...je hebt er prachtige foto's van! Wat een gezellig theehoekje..zou daar wel even met je willen genieten van de plantjes.

    Fijne avond,
    Liefs Helena

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ach meid maakt het uit. Ze zijn er idd donkerder ook nog maar echt blauw. Nou volgens mij niet hoor. Je foto's zijn in ieder geval heeeeeeeeel mooi. die mozes weer iedereeen gefopt. Hahahahh Groetejs van Leni

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha Ger
    ooh jij hebt die verschrikkelijke plant waar ik al minstens 7 jaar probeer om uit mijn voortuin te krijgen Ik krijg helemaal de kriebels als ik ze zie beeeehhhhh en dat terwijl ik vind dat alles mag blijven dat spontaan opkomt maar deezzzzeee niet!!!!!
    ik vind hem haar weet ik veel onzijdig tweezijdig of hoe het ook allemaal heet niet meer te pruimen!!
    Die dan weer wel hihihi
    wat een heerlijke taart hieronder zeg daar wordt ik nu blij van heerlijk!!
    Wat is het weer genieten hé
    deze dagen op mijn werk 200 nestkasten voor landschap overijssel gemaakt met de jongens>
    Ik sta krom vandaag!! jeetje een hele dag achter de cirkelzaag is ook niet alles iK kan het je niet aanraden.
    Maar goed de heren waren zeer tevreden!! Ik werk met knapen met een licht verstandelijke beperking in een kapschuur midden in het bos.
    dat is dan wel weer genieten hoor>
    Ik weet niet of je het al wist maar denk straks vraag je je af wie de jongens zijn hihih
    Ik ga nu het zaagsel achter mij bh verwijderen dat kriebelt verschrikkelijk hihiih toedeloe hoor ik ga heerlijk in bad met lavendel geur
    fijne avond
    Yolanda knuffel

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik ken dit plantje ook wel, volgens mij staat het nog bij mijn ouders in de tuin, ook in de kleur paars. Vind het een prachtige combinatie met die blauwe potten, erg mooi.
    gezellig hoekje heb je er van gemaakt, ik zou zo aanschuiven voor een kop heerlijke thee.
    Geniet van een mooie avond
    Lieve groet,
    Patricia

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ha Ger, vindt het best een mooie bloem en die kleur is ook mooi, genoten weer van je gezellige post, en nog bedankt voor je berichtje, leuk! Wat is die hosta mooi bij jou zeg, ik heb nog een grote zinken teil, denk dat ik daar ook een hosta in plant, alleen dan zet ik hem wel op pootjes anders krijg je zoveel ongedierte onder die teil, griezel...
    tot de volgende keer, groetjes Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een verhaal !! maar mooie hele mooie foto's.is het goed als ik er even bij kom zitten in je tuin? heerlijk meid..........even samen genieten........fijne avond......liefs Ria...

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ja, ik zie het biezen mandje met babytje Moses er wel in. Prachtige bloem, nog nooit van gehoord overigens. Wat heb je het weer mooi gefotografeerd allemaal Ger.
    Lieve groet, Renny

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Dag Ger, oohh ik lach me een kriek, wat een toestand met die paars/blauwe bloem van je. Maar of ie nou paars is of blauw, prachtig is ie wel! En je foto´s zijn werkelijk schitterend. Ik heb em zelf ook in de tuin, die van mij is ook paars, maar donkerder dan jouw variant....
    Fijne avond nog, en geniet van het mooie weer, lieve groet, Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Wat een prachtige foto's heb je ervan gemaakt Ger, geweldig. Ik heb hem ook in mijn tuin (zat bij de koop bij haha) lijkt wat donkerder paasr (of is 't blauw) dan op je foto. Leuk, nu weet ik ook hoe hij heet. Wat is bloggen tot fantaaaaastisch!!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ger?? ik lust ook wel een rose biertje...gezellig wij samen..........hahahahhahhah!!!! bedankt voor je gezellige verhaal !!! volgende keer ga ik mee hoor lekker eten op dat terrasje !!! liefs Ria...

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Dag Ger, Mooie foto's. Ik heb deze bloemen ook lang in de tuin gehad en opeens waren ze verdwenen. Je weet nooit hoe dat kan. Ik had ze in de blauwe variant. Dag, Lilian

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Hallo Ger.
    Ik vind het een leuk plantje, welke kleur het ook heeft.
    Heb weinig verstand van planten, maar sedert dat ik blog loop ik regelmatig met mijn toestel door de tuin en zie ik de planten/bloemen ineens anders. Mooier.
    Groetjes Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hallo Ger, Wat een mooi verhaal en prachtige detail foto,s.
    Ook hier staat de tradescantia. Ik vind hem heel decoratief, ook als er geen bloemen zijn staat hij ook mooi als structuurplant.

    Blij dat hij kan blijven, groetjes Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ronduit mooi! Je foto's kunnen zo in een tuinmagazine. Met vriendelijke groet, @nne

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Dankjewel voor je lieve berichtje Ger. Met mij gaat het gelukkig weer goed, heb wel wat lastige weken achter de rug. Wat een prachtige sfeervolle foto's heb je gemaakt van je tuin en van Moses in het mandje. De kleur is prachtig! Zo te zien heb ik heel wat gemist, kom gauw weer eens uitgebreid langs. Hele fijne avond gewenst, lieve groet Anja

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Whahaha ik lig in een deuk,dit is echt grappig hoor Ger,maar blauw of PAARS haha,ik vind het bloemetje prachtig,lieve groet Joke.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat heb je dat mooi beschreven, Ger! Zit hier glimlachend achter de pc. Idd, we raken hem niet meer kwijt....overal duikt ie op. Soms ben ik hem op bepaalde plaatsen helemaal zat en trek ik alles uit de grond, om vervolgens een tijdje later tot de ontdekking te komen dat ik waarschijnlijk één klein stukje heb laten zitten. Hij is wel mooi...bedankt voor je uitleg, ik wist niet wat voor plant het was. Fijne avond!

    Groetjes, Pietrik

    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.