donderdag, november 18

Pepparkakskola

Candy......

met deze lekkere post begon ons allen wel bekende Bonnie van http://bonjade.blogspot.com/2010/11/candy.html gisteren haar post

Als ik iets over eten lees wat ik niet ken moet ik daar het mijne van weten en ga fff bij meneer Google zoeken, wat het precies is, hoe het gemaakt wordt etc.

Kwam op veel pagina's de Pepparkakskola tegen tegen met recept, en daar mijn Zweeds niet meer is wat het geweest is;-) gooiden ik die tekst bij meneer Google in de vertaler met de vraag om het even te vertalen.........nou kwam ik tot de ontdekking dat meneer Google bij vertalen ook geen 10 met een griffel en een zoen van de juffrouw krijgt.......maar ik werd toch wel wat wijzer van die kromme vertaling van het recept en redden me er aardig mee in de keuken.
Ik hoef niet naar Ikea voor die lekkere caramels....
het is alleen jammer dat ik het zonder dat mooie etiket moet doen;-)







Hebben jullie al zin gekregen??

                                                              Om te snoepen of om zelf te maken??

Dan zal ik voor het gemak het recept even vermelden.
en denk nou niet dat het moeilijk is...
het is nog makkelijker dan 'n eitje op de juiste zachtheid koken;-)


                                                             1/4 liter slagroom
                                                             100 gram roomboter
                                                              3.1/2 kopje suiker
                                                             1 kopje rietsuikerstroop(van de pannekoeken)
                                                                 3 theelepels koekkruiden(speculaaskruiden)


Dit alles in een pan al roerende aan de kook brengen.
Laten pruttelen en niet bij de pan weg gaan en roeren maar...
PAS OP VOOR HET SPATTEN EN LIK TUSSENDOOR NIET AAN DE HOUTENLEPEL WANT DE MASSA IK BLOEDJE HEET!!!!!!!!!!!!
Na zo'n 10 tot 15 minuten begint het geheel in te binden en je kan dan even een testje doen om te kijken of het de juiste consistentie heeft om het te storten.
Laat een beetje van de caramel van de lepel glijden in een kopje ijskoud water, trekt het een draad in het water waarvan je tussen je vingers 'n bolletje van kan rollen heeft het lang genoeg gekookt.
(anders nog ff pruttelen en roeren)
bakpapier in en over de randen van ovenschaal leggen en de massa storten.
Af laten koelen en met scherp mes(of schaar) stukjes van snijden.
Daarna elk stukje verpakken in huishoudfolie, want als je het onverpakt in een pot of blik doet gaat het door de zachtheid en zwaarte van het op elkaar liggen een vaste massa worden die je moeilijk van elkaar krijgt.
Ik speelden nog even verder en deed er nog een touwtje om van rolladetouw.


Niet goed voor de lijn en je kiezen.............maar wel heel lekker!!!



                                                                      Lieve groetjes,
                                                                            Ger






















25 opmerkingen:

  1. Ha Ger, o dat ziet er smakelijk uit, en wat heb je ze leuk verpakt.

    Bedankt voor het recept.

    Fijne dag, liefs Stina

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er inderdaad erg lekker uit...en wat leuk dat Bonnie jou tot deze actie heeft weten te inspireren!

    Het is nog geen 07.30 én het is zoals je zegt niet goed voor de lijn, dus ik laat het bij genieten per beeldscherm...niet de optie met de meeste voorkeur, maar ik moet toch ergens beginnen met die pondjes ha ha!

    Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede morgen Ger.
    Jij bent er al vroeg bij. En dan al denken aan al dat lekkers.
    Ik kan alleen nog maar de eerste foto zien (ligt aan mijn computer) en dacht dat het broodjes waren.
    Ga straks nog even kijken als ik mijn eerste kop koffie heb gehad.
    Wens je een hele goede dag toe.
    Groetjes Marga

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hahahaha...niet goed voor de lijn en je kiezen. Maar volgens mij heb jij ook je tong verbrand, Ger!!! hihi. Toch snoepen hé tijdens het bereiden;-)
    Het ziet er wel aantrekkelijk uit om het te gaan proberen. Ik denk met name de kinderen hier wel voor in zijn.

    Geweldige foto's!
    Fijn als je zoveel interesse hebt en het dan ook daadwerkelijk uitprobeert. Ik mag ook wel graag experimenteren in de keuken.

    Van mijn krijg je een dikke 10, dat met een en slechte vertaler!

    Fijne dag en alvast een gezellig weekend, lieve Ger!

    Liefs Helena

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hmmm....dat spul ziet er geweldig lekker uit Ger,
    ik ben dol op zulke zoete lekkernijen.

    Ik ga mijn vrouw eens lief aankijken dan gaat ze het vast een keer voor ons maken.

    Dank voor dit heerlijke recept en de mooie foto's.

    groetjes ,Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  6. yummie Ger
    Dat zijn lekkere toffies..
    Die gaat ik ook maken hoor
    En ik vind je rollade touwtje erom heel apart...
    Wel een werk,maar erg geinig.
    Groetjes
    Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ben nieuw op je blog!!

    Ik ga deze recept van die snoepjes uitproberen in de kerstvakantie met mijn kinderen.

    Bedankt hoor!!

    Lieve groet,
    Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Joh wat knap dat je dat zo nagemaakt hebt. Ziet er heel leuk uit! Inderdaad de google vertaalmachine verdient niet de schoonheidsprijs maar in grote lijnen is het gelukkig toch te volgen.
    Wat staat dat feestelijk met dat rolladetouw eromheen. Echt gaaf!
    fijne dag.
    groetjes, Annelies

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mmmmmmmmm...het water loopt me uit de mond... Ik zal het recept zeker gaan proberen!
    Wat leuk om het zo te verpakken met plastic en rolladetouw.

    Gr. Susan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ziet er leuk en vooral lekker uit.
    Bedankt voor het googelen naar het recept.
    Dit lijkt me iets voor mijn dochter om eens te gaan maken.
    Ze houdt daar wel van.
    Hoop dat ze snel tijd heeft.
    Mmmmmmmm.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ach ik heb net 2 uur gesport, dus dat kan er wel weer aan :-)
    Maar wat heb je dit leuk gedaan en wat een werk joh overal een touwtje omheen knopen, lekker priegelwerk. Maar volgens mij wel erg leuk om te doen.
    Dank je voor het recept en de heerlijke foto's!
    Fijne dag vandaag enne...niet té veel snoepen hè!
    Lieve groet,
    Patricia

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mmmmmmmmmm...lekerrrrrr...maar vertel me eerlijk heb jij niet stiekum aan de lepel gelikt... hoe weet je zo goed dat dat loeiheet is dan ...... hahahhahahahh!!.......liefs fijne dag Ria......

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat ben je toch een ongelooflijke ijverig mens, heerlijk die nieuwsgierigheid en inpulsiviteit, en alles a la minuut uitproberen. Dan nog alles midden in de nacht mooi op de foto te zetten en vervolgens, na het opruimen van de troep waarschijnlijk zo rond 3.20 uur je bed ingestapt. Tenminste als ik zie hoe laat je deze post geplaatst hebt? Het ziet er zeer aantrekkelijk uit en zal ongetwijfeld een doorvretertje zijn, auw.....mijn definitieve kroon komt pas volgend week, hihi.
    Erg hé die vertalers, de meest mogelijke onzin wordt je voorgschoteld.

    Bedankt voor het recept, alleen denk ik dat voor de meeste mensen dit veel te veel werk is, maar voor de liefhebbers onder ons een heerlijk recept, bedankt daarvoor. Je foto's zijn weer prachtig geworden, heb je wel een jas aangedaan toen je de foto's buiten maakte?

    knabbelse lieve Ger,
    Liefs Josephine

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Zooo wat een heerlijkheid weer hier , zal het denk ik niet zelf gaan maken maar wat leuk om te zien hoe je dit hebt gedaan.
    Voor de lijn is het beter om er gewoon maar naar te kijken.......
    Fijne dag verder, lieve groet Gea

    BeantwoordenVerwijderen
  15. maak me gek!!!!!! Wat heerlijk zien ze eruit!!! Dankjewel voor het recept ger.....gaan we eens proberen....denk ik.....of beter van niet??;)

    Liefs,
    Lynda

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat zijn die leuk verpakt en op de foto gezet! Echt artisanaal!!! Zou jij geen snoepwinkeltje beginnen???
    ;-)
    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Bedankt voor het recept ,wil het zeker gaan proberen.Maar om ze allemaal apart in te pakken weet niet of ik daar het geduld voor heb.Maar als ik ze op tafel zet hoef ik ze vast niet meer in te pakken

    groeten bep

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Het water loopt me in de mond zeg. Ben gek op dit soort lekkernijen maar mijn kleding niet hahaha. Ze zien er heerlijk uit. Ik zou ze graag een keertje willen proeven maar als ik ze ga maken zal ik ze helamaal in mijn eentje op moeten eten en daar om doe ik het maar niet.

    groetjes Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Ik heb het recept toch maar opgeslagen voor het geval dat hahahah.
    gr Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Haha lieve Ger...ze zien er inderdaad minstens zo lekker uit.
    En zo mooi per stuk verpakt.
    Zijn ze al op nu.....? Hier is de pot al bijna leeg....als je eenmaal hebt geproefd kun je er niet van afblijven.......
    Hele fijne avond en veel liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Oh Ger wat ziet dat er weer overheerlijk uit echt ik zou ze van mijn scherm willen plukken zo lekker
    Mmmmmmmmmmmmmmmmm .......
    ik zit te kwijlen ik maakte vroeger ook al die lekkere dingen en maar eten en eten en ik bleef super slank
    maar nu ik ouder bent heb ik nog steeds vreselijke vreetbuien (zal wel nooit overgaan )dus ik moet me beschermen ik eet zo een doos met kleine negerzoenen 32stuks op achter elkaar repen chocolade en noem maar op als ik het in huis heb gaat alles op
    dus ik koop maar zo min mogelijk dan ben ik heel sterk (erg hé )
    dus ik geniet zo maar van jou overheerlijke dingen het ziet er fantastisch uit
    fijne avond groetjes Janny
    P.s
    Was wel koud met de mist hoor maar ook fantastisch we waren dik aangekleed en als je leuk bezig ben vergeet je de kou
    bedankt voor je lieve bericht
    Liefs Janny

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Ohhh...lieve Ger, wat ben je toch een heerlijk mens, meteen gaan googlen en dan huppa aan de slag en.....wat heb je er veel van gemaakt, ik kom even langs om een zakje op te halen hoor, want deze smaken vast en zeker 10x lekkerder dan bij de Zweedse grutter. En je prachtige foto's maken het gemis van het zakje helemaal goed.
    Welterusten voor straks.
    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ooohh wat leuk gedaan...
    Ik begin er maar niet aan, want dan blijven mijn kronen er weer inplakken, net 2 jaar geleden.
    Ook net voor Kerst
    Ik ben gek op caramel, vooral lekker zachte,

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Caramel???
    Lees ik daar nou CARAMEL???
    Ooohhhhhhhh ze mogen me wakker maken voor caramel, ben er verslaafd aan. in taart, in snoepjes, in chocola, in ijs.... ow jammie....
    Minpuntje van je blog..... ik krijg er zo'n TREK van (snik) hahahaha
    Fijn (en smakelijk) weekend,
    groetjes jacqie

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Ikke!ikke heb zin gekregen haha,zooo wat jammie,ik ben een echte zoetekauw,wat heb je ze gaaf verpakt,wat lief het recept erbij,haha ik kom er liever 1 bij jou eten,jij hebt ze al af,wel slim om te googlen en ja dat vertalen weet wat,liefs Musje.

    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.