dinsdag, november 23

Steranijs

Note voor Ger... ik vertrouw er een beetje op dat jij voor ons uitzoekt waar en hoe steranijs geoogst wordt??;)

Deze vraag kwam ik tegen in de post Warm van :
http://unpetitmorceaudemoi.blogspot.com/2010/11/warm.html

Mijn reactie daarop(met een lach:-)waarom ik....er zijn nog zoveel anderen;-)Maar oké, ik ging ff spelen en ik ben vaste klant van mijnheer Google en ben leergierig ,zeker als het met eten en drinken en het bereiden daarvan te maken heeft.

Ik kwam tijdens mijn bezoeken in tropische landen al veel specerijen en kruiden tegen die ik ook op de foto kon zetten voordat het droogproces plaatsgevonden had, maar jammer genoeg nog nooit een Steranijs boom of struik.


Chinese steranijs (Illicium verum) is de gedroogde vrucht van een in Azië groeiende boom of struik. Die steranijs ruikt en smaakt zo sterk als gevolg van het feit dat het tot wel 10% anethol, een etherische olie, kan bevatten. Als specerij is het zeer gewild en het is onderdeel van de beroemde Chinese fice-spice powder en van de Indiase garam massala.
Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Illicium, is van Latijnse afkomst: illicere betekent ‘(aan)lokken’ en het verwoordde de heerlijke geur. Het tweede deel, verum, is ook al een Latijns woord en betekent ‘waar’ of ‘echt’.


Maar de Chinese steranijs heeft ook een kwaadaardig broertje in de persoon van de Japanse steranijs (Illicium anisatum). Uiterlijk is er zo weinig verschil dat zelfs afgestudeerde biologen het verschil niet kunnen zien. En als zij het niet weten, hoe moeten u en ik die beide varianten dan uit elkaar houden?


Misschien dat u gewend bent om af en toe een heerlijk kopje Sterrenmix te drinken. Op zich is dat geen enkel probleem wanneer u het pakje kruidenthee bij een grootwinkelbedrijf gekocht heeft. Koopt u uw kruidenthee echter in bij een enthousiaste amateur of kwakzalver dan loopt u mogelijk een behoorlijk gevaar. Dat werd nog niet zo lang geleden geïllustreerd toen een aantal mensen ernstig ziek werd na het drinken van hun Sterrenmix, waar per ongeluk geen Chinese steranijs in was verwerkt, maar Japanse steranijs.
Die verwisseling had vervelende gevolgen want Japanse steranijs bevat namelijk anisatine, een neurotoxine, dat verantwoordelijk was voor de bij de slachtoffers waargenomen gevoelens van algehele malaise, misselijkheid, braken, diarree, spiertrekkingen, hallucinaties en epileptische aanvallen. Die anisatine is zo extreem giftig dat het zelfs bij kleine hoeveelheden al tot de dood kan leiden als gevolg van een ademhalingsverlamming. In Japan wordt het om die reden als insecticide toegepast.

Dus gebruik nooit de steranijs die je kocht/koopt in tuincentum, of die verwerkt zijn in decoraties want je weet maar nooit om welke soort het gaat!!!!
Dit kransje wat ik al jaren heb uit een tuincentrum is daar een goed voorbeeld van
              Niet gebruiken voor consumptie!                

......ennuh..........Lynda......genoeg info?

Fijne dag en lieve groet,
Ger

19 opmerkingen:

 1. waarom JIJ Ger?? Dát lijkt me duidelijk, want jij zegt dan wel dat ik waarschijnlijk bekender ben dan jij, maar daar zou ik niet zo zeker van zijn hoor!
  Wie zorgt er hier altijd voor COMPLETE posten? Posten VOL informatie? En meteen er een smakelijk receptje bijplakkend(uhm....;)). Als er iets "onbekend"voorbijkomt wéten we al bijna dat jij dat voor ons uit gaat zoeken en dat we dat vrij snel bij jou kunnen komen lezen!
  JIJ houdt onze algemene ontwikkeling op peil zeg maar :)!
  Dus DAAROM jij Lieve Ger! Vond je me erg vrijpostig?;)

  Liefs en DANKJEWEL!

  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Juist Linda, helemaal gelijk (nu wel tenminste, ahum..)
  En Ger, zoals jij iets vertelt en beschrijft...je kan het dan bijna ruiken...
  En we zijn nu echt gewaarschuwd, met dank.
  Warme groet, Margot

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die Lyn....ik had het gelezen.
  Ze zet je maar mooi aan het werk.
  Errugh vrijpostig idd ;)
  Maar ik ben er wel blij mee hoor.
  Vind de info weer bijster interessant en leerzaam.
  Enne...ik koop maar gewoon de thee in de winkel nu kant en klaar.
  Niks meer zelf mixen.
  Fijne avond
  LIefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Lynda heeft helemaal gelijk...zelfs in je reacties geef je ons veel informatie, die vaak erg leerzaam is! Dus jij bent een soort mevrouw Google voor ons hi hi...onze bron van informatie met specialiteit eten en drinken!

  Gelukkig dat ik nooit het idee heb gevat om steranijs te nuttigen, ik hou het dus ook maar bij decoraties!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hihihi die Ger... je beantwoord je eigen vraag al!
  *ik ben leergierig ,zeker als het met eten en drinken en het bereiden daarvan te maken heeft.*
  En dat wisten we natuurlijk al :-))
  Maar wat een interessant en ook eng verhaal is dat zeg! Ik drink heel vaak sterrenmix, want dat vind ik zulke lekker thee... maar nou durf ik bijna niet meer hoor!
  Het is ook een vreselijk leuk decoratief vruchtje hé?
  liefs, jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt voor je uiteenzetting over steranijs. Ik google ook altijd van alles en nog wat, maar over steranijs had ik het nog nooit gedaan.
  Ik heb ook nog even je vorige post gelezen. Wat een prachtig kopje op dat blik, en de zijkant is ook erg mooi, ik begrijp dat je er dol op bent. En het heeft nu ook een leuke functie.

  Lieve groet
  Hermine

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Weer een echte gave Ger post haha,ik vind ze vooral leuk om mee te decoreren,je brengt mij weer op een idee,liefs Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je bent de uitdaging weer aangegaan. Erg leuk om te lezen in elk geval!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Kijk nou toch...wat een heerlijke leerzame post weer. Zo leuk hoe jij alles altijd tot op de bodem uitzoekt. In dit geval wel een beetje een moeten,hihi. Het zal je toch gebeuren zeg dat je de verkeerde soort tot je neemt, jakkie, niet aan denken maar.
  Wat zijn het toch schattige vruchten en heel decoratief ook. Zo leuk jou kransje...

  Wat een verhaal zeg, de motjes in jou droogboeketten, kan me voorstellen dat je dan voorzichtig aan doet met drogen. Even afkloppen....gelukkig heb ik dat nog nooit gehad, en hoop het ook niet te krijgen.

  Wat ik me afvraag, onthoud jij ook alle informatie over allerlei onderwerpen, zou dat namelijk erg knap vinden. Zelf ben ik ook erg nieuwsgierig en wil graag alles weten. Maar lange tijd later moet ik toch bekennen dat ik mijn geheugen dan weer even moet updaten omdat ik de exacte strekking niet meer precies weet.
  Het zijn erg mooie foto's van dit wondertje der natuur.

  Heerlijke dag vandaag,
  Liefs Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ha Ger, allereerst héél leuk dat je langs bent geweest, had je gemist, lees zo graag je berichtjes.

  Wat leuk over dat steranijs allemaal.
  En die krans leuk!!

  Mijn man die drinkt graag steranijs thee, maar die kopen wij gewoon in de winkel.

  Nog een hele fijne avond, en ja hoe gaat het met je?

  Liefs Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat goed Ger dat je dat allemaal heb uitgezocht fantastisch en interessant en prachtige foto's erbij klasse
  en ook goed dat je ervoor waarschuwt dat je wel de goede thee neemt ik heb dat toen ook gehoord dat er mensen ziek van werden ik neem ook altijd pure thee lekker
  fijne avond hé
  Groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ben toch blij dat je het even uitgezocht hebt... want dit wist ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ha die Ger,

  We leren nog iedere dag bij! Bedankt voor de tip en aangezien ik dol op Japan ben moet ik toch maar uitkijken! Het ziet er weer fraai gedecoreerd uit!

  Groetjes
  Alma

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Prachtige uitleg op deze manier, en wat een super foto's heb hier maar zo op de donderdagochtend een boel bij geleerd :)

  liefs uit Zweden

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heerlijk en prachtig om te zien steranijs , knap dat je er zo'n mooie fotoreportage van gemaakt hebt !
  Lieve groet ♥RINI♥

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Niet vreemd hoor lieve Ger dat jouw naam daar meteen bij valt.
  Je heb er weer een heerlijke en interessante post van gemaakt. Ik weet wel iets van anijs en vroeger kregen we weleens een anijsblokje in de warme melk. Alleen die geur al....zo lekker.
  Maar dat er een Chinese en Japanse variant is, dat wist ik niet.
  Ik laat mijn anijskransen dan ook maar hangen hihi.
  Fijn weekend.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 17. IDD. Geweldige post.En nog bedankt voor je antwoord op mijn post van de geisha kopjes.Erg leuk om te lezen en te zien.Dankjwel.Groetjes,Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een prachtige site! Ookal is het een computer waar ik op kijk, toch heb ik het gevoel bij deze site dat ik buiten in de natuur sta. Zo mooie foto's met liefde getrokken. Ook de uitleg is heel boeiend om te lezen. Proficiat!!
  Groetjes, Anje

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.