woensdag, januari 13

Blauwe scherven brengen geluk

Maansteen dat is een halfronde plaat gepolijst graniet die voor de ingang van een heiligdom ligt. Naast olifanten (geboorte) zijn ook paarden (ouderdom), leeuwen (ziekte) en stieren (dood) afgebeeld. Deze Singalese kunstvorm dient als een soort 'spirituele deurmat' en symboliseert de overgang van de tastbare wereld naar het nirvana.
 
Posted by Picasa

Tijdens mijn bezoek aan Galle een van de weinig goedbewaarde koloniale nederzettingen uit de tijd van de VOC op Sri Lanka zag ik overal de herinneringen uit lang vervlogen tijden en in de straten met Hollandse namen zoals Lijnbaan werd mijn aandacht getrokken door een winkel a la museum kwam ogen tekort voor al dat antiek wat daar te zien en te koop was.
Mijn belangstelling voor het oude aardewerk in de vele vitrinekasten en evenzovele rekken aan de wand deden mij watertanden.
 
Posted by Picasa

Hier zag ik de mooiste spoelkommen,schalen,koffie en theepotten serviezen.....ja ook van Maastrichts aardewerk.
En tussen al dat moois waren de prive vertrekken van de eigenaar en daar mochten wij vrij rondlopen over de binnenplaatsen waar een typische koloniale sfeer hing.
Denk dat in de loop der tijd menig serviesgoed gesneuveld is......of de goede man heeft gedacht '' scherven brengen geluk'' want van de scherven waren op verschillende plekken voor het betreden van zijn woonvertrekken stoepjes gemaakt in de vorm van maanstenen.
Tja......als je zoveel blauw aardewerk hebt kijk je niet op 'n bordje of schaaltje....Weet wel dat ik heel voorzichtig om ga met mijn oude blauwe serviesgoed........dan maar liever een stoepje voor mijn achterdeur van oude rode plavuizen.
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.