donderdag, mei 6

Zoektocht naar boom

Eindelijk gevonden...

De Anna Paulowna boom.

Vorig jaar bracht iemand uit Kreta een bruine pit van steenvrucht, noot,zaaddoos???...mee ,maar niemand kon haar vertellen wat het nou eigenlijk was.

Ik zag enkel een foto en dat laat me dan niet meer los, het zou toch te gek voor woorden zijn dat je met AL die mogelijkheden en informatie op internet niet kan achterhalen wat dat bruine dingetje kan zijn.
Dus heb ik dagenlang gegoogled.................op forums,plaatjes,informatie etc. van zaden,noten,flora op Kreta....
.......en........Yep......ik vond een boom die zaden droeg die verdomd veel leken op dat bruine dingetje op foto.

En jawel hoor......ik had beet, het is een zaaddoosje iets groter dan een koffieboon van de Anna Paulowna boom.
Nooit gezien,nooit over gelezen, en mijn kennis en interesse over bomen,bloemen en planten is groot.

Vond zelfs een bericht met foto van deze boom die nota bene in mijn woonplaats te vinden is.
Dat heb ik vorig jaar zomer opgeslagen in mijn grijze cellen met het voornemen om eens in het voorjaar een kijkje te gaan nemen als de boom in bloei staat.

Maar ongeduldig als ik ben gingen manlief en ik enkele weken geleden maar eens die kant op......we wisten enkel dat die boom aan de Winston Churchill laan moest staan.
Maar waar we ook keken en zochten....geen boom met paars/blauwe bloemen.
Drie maal zijn we de lange laan aan beide kanten op en neer gereden.....en ik ging teleurgesteld naar huis.
Tja.....als ik ook zag hoeveel nieuwbouw aan grote panden daar de laatste tijd verezen waren kon het natuurlijk best zijn dat die boom inmiddels gekapt is.....
Maar dat kon ik me ook nauwelijks voorstellen omdat het toch in ons landje een zeldzame boom moet zijn.
Het liet me weer niet los.....en ging weer op pad, ik belden gewoon bij verschillende huizen aan op de laan en vroeg aan de bewoners of zij wisten waar of op welke hoogte die boom zou kunnen staan...
Niemand,maar dan ook niemand(en ik heb heel wat deurbellen gehad) wist iets over een boom met blauw/paarse bloemen in hun laan.
Nee, mevrouw ik woon hier al jaren en loop elke avond met de hond en heb nog nooit een boom met blauwe bloemen gezien in deze laan.

Nou oke dan maar weer naar huis, stopten nog één keer langs de ventweg waar mensen met wat zand en kruiwagen bezig waren in hun voortuin....en stelden wederom mijn vraag......ik zag die mevrouw denken en haar ogen gingen naar de overkant......nou zei ze opeens; daar aan de overkant staan 2 bomen die blauwe bloemen dragen in het voorjaar maar dat is volgens mij Blauwe regen....zei ze...

Nou weet ik dat Blauwe regen een klimmer is en geen boom, dus dat zou hem wel eens kunnen zijn..

Ze liet de berg zand voor wat het was en  liep met mij naar de overkant, en jawel hoor......toen ik omhoog tuurden langs de takken met veel knoppen zag ik bij enkele een blauwe gloed doorschemeren.
Toen wist ik het al voor 100 % zeker dat het DE lang gezochte boom moest zijn, alleen was ik beetje te vroeg.

Dus gisteren nogmaals opweg, en jawel er stonden heel wat van die prachtig blauw/paarse kelkbloemen aan de boom....
Ik heb het plaatje kompleet van onbekend bruin dingetje op foto tot prachtige boom met de mooie naam Anna Paulowna....
Wie de Hermitage in Petrusburg ooit heeft bezocht(staat nog op mijn verlanglijstje) moet het toegeven: de Romanovs hadden smaak en oog voor mooie voorwerpen.
Niet verwonderlijk dat Anna Romanov ook oog had voor bijzondere, extravagante bomen, die zo mogelijk ook een plaatsje in de paleistuinen moesten krijgen. Een bloeiende Anna Paulownaboom heeft wel iets koninklijks. .....maar wat ik me nou weer afvraag........kijken mensen niet meer rond in hun omgeving waar ze wonen....waar ze met de hond wandelen....in de laan waar ze wonen???
Ik sprak heel wat mensen die pal aan de plek wonen waar de blauw/paarse prachtig bloeiende boom al jaren moet staan.....en niemand was het schijnbaar opgevallen dat die boom daar elk voorjaar statig en koninklijk mooi staat te wezen.......behalve die ene lieve mevrouw met haar antwoord over de ''blauwe regen''

Het is een heel verhaal geworden maar het was ook een héle zoektocht!

Lieve groet,
Ger

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.