vrijdag, juni 11

In Flanders Fields


Op verschillende blogs zag ik ze al voorbij komen....de prachtigste foto's van de  Klaproos....de teer uitziende bloem met haar rokje van dunne bloemblaadjes bijna doorschijnend...
Het doet me altijd terug denken aan mijn kinderjaren, de lange warme zinderende zomers..... als we er op uit gingen om in de omgeving langs de korenvelden te lopen met het goud gele graan wat wuifden in de wind met aan de rand van het veld  het rood,wit, blauw, van Klaproos, Margrietjes en Korenbloem....

Maar sind ik enkele jaren geleden naar de prachtige Westhoek van Vlaanderen ging en door de omgeving reed  van Poperingen en Ieper viel mijn oog op de vele,vele velden met witte kruisjes.....
waar de slachtoffers hun laatste rustplaats gevonden hebben die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog.
Hier speelden zich de gruwelijkste veldslagen aller tijden af. In de slag bij Passendale bijvoorbeeld sneuvelden in 1917 in 103 dagen 500.000 soldaten in 'een hel van modder en vuur'.

Papaver en Klaprooszaadjes kiemen gemakkelijk in omgewoelde aarde, tijdens de oorlog was er heel wat slagveld aarde door mens en wapen omgeploegd.
En na een tijdje stond het strijdperk plots in een rode papavergloed, de link met de kleur van het gesneuvelde bloed was vlug gemaakt.
Ik woelde bij het maken van deze foto's wat aarde om in eigen tuin en legden de poppies daar neer........

MC. Crae veldarts in die tijd moet dan ook duizende klaprozen hebben zien bloeien toen hij in 1915 het gedicht schreef.De poppies zijn het symbool van die oorlog geworden en  sinds 1929 (uitgezonderd 1940 tot 1944 wordt hier iedere avond, klokslag acht uur, door een groep klaroenblazers  de Last Post geblazen en kan je onder de Ieperse Menenpoort de oorlogsslachtoffers  mee herdenken. Het trompetgeschal gaat door merg en been. De Ieperse Poort vormt een ideaal decor voor de dagelijkse hulde. De papieren klaproos-kransen ontbreken nooit.Jullie zullen begrijpen dat ik na mijn bezoek aan Ieper de Klaproos met andere ogen ben gaan zien.
En voortaan in gedachten  even stilsta bij de vele slachtoffers die vielen in de omgeving .
************************************************************************

Maar het leven gaat door en ik maakten nog wat plaatjes van de Klaprozen die in bloei staan en waar manlief vanmiddag voor mij een veldboeket plukten
 


Fijn weekeind!!!
Lieve groet,
Ger

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.