zaterdag, juni 12

Tijm

*****Tijm*****

*Tijm stamt oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied en wordt nu overvloedig aangetroffen in o.a. Italië, Frankrijk, Spanje Marokko, Turkije, China en Midden-Europa. De naam komt van `thymos` wat parfumeren betekent. Als iemand naar Tijm ruikt, dan wordt dat in Griekenland als compliment beschouwd. Ook wordt wel beweerd dat Tijm is afgeleid van het Griekse woord voor moed omdat het kruid zo stimulerend en versterkend is, tijdens de middeleeuwen gold het als symbool van dapperheid.Tijm wordt al sinds onheugelijke tijden voor medische doeleinden gebruikt. De Egyptenaren en Etrusken gebruikten Tijm in combinatie met andere kruiden om hun doden te balsemen.
De oude Grieken gebruikten het om spijzen te kruiden en als wierook in hun tempels. De Romeinen waardeerden dit plantje niet alleen als keukenkruid maar ook om de medicinale werking.
Om de desinfecterende werking maakten zij er zeep en toiletwater van. Zij brachten het kruid naar onze streken waar het al snel in kloostertuinen te vinden was.
In de middeleeuwen naaiden edelvrouwen takjes Tijm op de kleding van ridders om hen sterkte en kracht te geven bij gevechten. Bij het gewone volk werd het gebruikt als middel tegen kwalijke geuren en om ziektes te bestrijden. Tijm en Knoflook werden de ``antibiotica`` van de lagere klasse.
Bron:kruidenrijk.nl


In kocht laatst in dat mooie tuincentrum bollen compacte Tijm en die bollen staan nou in bloei,
....oh....als ik buiten loop kan ik het niet laten.....het is voor mij een plant met een hoge aaibaarheidsfactor......even over zijn bolletje aaien en ruiken aan m'n handpalm.....en de heerlijkste aromatische geuren dringen mijn neus binnen...

Heb gelijk zin om een grote braadpan te bereiden met Stifado dat is een heerlijke Griekse stoofpot van rundvlees of konijn die uren in de oven moet staan en waardoor het hele huis de geur van Kreta en Tijm krijgt.

Als ik Kreta in vijf woorden zou moeten beschrijven, dan koos ik voor zon, zee, bergen, salie en Tijm. Salie en tijm groeien overal op Kreta en verspreiden hun karakteristieke geur die je al tegemoet komt op de trap van het vliegtuig
Wil je wat meer weten over Kreta en dan in het bijzonder over mijn favoriete plek neem gerust een kijkje op:
Uitgebreide informatie bij Tips voor Trips
van een Kreta kenner bij uitstek!Zonnig weekeind waarin  ik in mijn fantasie jullie allemaal bij mij aan de tuintafel zie zitten met daarop een héle grote braadpan rijkelijk gevuld met geurige
** STIFADO**
                                                                             ;-))
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.