dinsdag, juni 22

Heb mezelf gefopt.....

Weten jullie nog dat ik in het vroege voorjaar een post schreef over een blauwe plant die ik om zijn echte blauwe kleur op het zakje niet kon laten hangen in het rek van tuincentrum.
De plant met de naam: Commelinaceae

Maar wat schetst mijn verbazing toen ik het eerste groen van de lancetvormige bladeren te voorschijn zag komen.....

Had ik deze plant niet jarenlang in mijn tuintje gehad.......hem met wortel en al verwijderd omdat de plant altijd alle kanten ophing en de bloemetjes 's morgens open gingen maar zodra het avond werd ze sloten om nooit meer open te gaan.....
Ik  wilden blauwe bloemen in de tuin....en geen paars...
Jaren niet meer gezien in mijn tuin.

Plotseling zag ik vorige week een lange spriet tussen de bladeren van de Hosta verschijnen en dacht....hé is dat niet die paarse plant die ik uit de tuin verdreef.......?

En ja hoor toen het zonnetje op zijn bolletje scheen opende het bloemetje zich om  's avonds weer te sluiten.

En ik begon er steeds meer van overtuigd te raken dat de worteltjes uit het blauwezakje  van de zelfde familiesoort zou moeten zijn aan het blad te zien.

Dus .........daar komt dan Google weer aan te pas;-)
....en ja hoor....ik hoef niet ver te zoeken....Tradescantia is een geslacht van ongeveer 70 soorten overblijvende planten in de familie Commelinaceae.Het geslacht is vernoemd naar twee Britse hoveniers: John Tradescant sr. (-1638) en zijn zoon John Tradescant jr. (-1662): beiden waren tuinman aan het hof van koning Karel I van Engeland. De plant uit deze familie heeft vele namen, waaronder wel een paar mooie Nederlandse zoals   'Moses in het mandje'  'De wandelende Jood' 'Dagbloem'





In het Engels heet hij ''Spiderwort' genoemd omdat de plant volgens de tuinman waarnaar de plant vernoemd is een helende werking zou hebben bij beten van 'n soort spin(Phalangium)nou ja......dat beestje is bij ons een gewone hooiwagen(langpootmug) 


En waar ik nou zo benieuwd naar ben of ik weer de paarse variant krijg of dat het toch de echte blauwe is....

Hier zijn de stelen met bloem zichtbaar tussen de Hosta.

Ik ging zo leergierig als ik ben.........of zou het nieuwsgierig zijn......met de camera wat dichterbij want ik wilde die Moses wel eens zien liggen in het mandje......
...kon hem niet vinden maar kan me met wat fantasie wel voorstellen waarom de plant ook deze naam heeft, de bloemknopjes liggen heel mooi beschermd in de oksel van het blad.
En toen ik de foto's in mijn PC zetten zag ik pas goed wat de camera mij voor  prachtige plaatje gegeven heeft....




'Moses in het mandje' mag blijven....of ie nou paars is of blauw.......;-)



Ik wens jullie lieve blogvriendinnen
 Zonnige tuinmomenten!
Liefs,
Ger


Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.