woensdag, december 1

Sinterklaasfeest.....6 december in de 50 er jaren. Bij ons thuis

In de naoorlogse jaren was het in de meeste Nederlandse gezinnen niet gebruikelijk om op 5 december het Sinterklaasfeest te vieren met pakjesavond of surprises.
Nee, bij ons thuis ''reedt De Sint op de tafel''

Thuis gingen wij als kinderen op Sinterklaas avond vroeg naar bed, maar niet vóórdat we de klomp gezet hadden met hooi en wortel voor het paard.Want des te eerder zou het zes december zijn.
De goedheiligman zou 's nachts over de daken rijden en samen met Piet cadeautjes door de schoorsteen naar beneden gooien.
We mochten de volgende morgen pas naar beneden komen als ons moeder ons riep.
Eerst ging ze zelf naar beneden om de haard op te porren zodat het lekker warm werd in de huiskamer.
En daar liepen we dan met z'n vijven de trap af, de kleinste voorop, daar stonden we dan met onze blote voetjes op het koude zeil in de gang te rillen van kou en spanning en niemand durfden als eerste de kamerdeur te openen.
Dan opende ons mam met een grote zwier de deur en riep.......oh.....kom toch eens kijken wat Sinterklaas allemaal gebracht heeft voor jullie...
De tafel in het midden van de huiskamer zodat we er met z'n allen rondom konden lopen,wit gesteven tafelkleed erop,en in een oogopslag zagen wij welk hoekje van de tafel voor wie was.
Mijn oudere zusje was een boekenwurm,jongste zus een poppenmoeder, de auto's het hijskraan waren voor de broertjes.
Om de toch nog lege ruimte tussen de cadeautjes op te vullen was er rijkelijk gestrooid met pepernoten,schuimpjes,walnoten mandarijnen,taaitaai en het lekkerste van alles waren toch wel de suikerbeestjes waar je zo lekker met je tanden langs kon schrapen want dan gingen ze heel lang mee...

Toen wij zussen wat groter werden, waren  we de hulpjes van ''Sinterklaas'' en mochten we helpen met de cadeautjes op tafel zetten, en het leuke aan dat alles was dan ,als de kleintjes beneden kwamen, ze er helemaal geen erg in hadden dat het poppenhuis opeens een ander kleurtje had gekregen, en het fietsje,ja,ja,een doortrappertje, een andere bel had,stuurtje en het frame niet meer blauw maar wit waren geworden en het vernieuwde zadeldekje van brabantsbontezakdoek....

Ik wens jullie allemaal een heerlijk Sinterklaas avondje!!!
En jullie weten het...........het is nog altijd zó: wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!!

Ger.
  

  

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.