maandag, december 20


Tja....Flappie....Wij hadden vroeger thuis hele rijen hokken op poten,en in elk hok zat een konijn,voor mij als kind op oog en neus hoogte en ik vond het altijd zo lekker naar zomer ruiken als mijn vader net die hokken had schoongemaakt.
Ik kon zien dat de konijnen dat ook prettig vonden want dan lagen ze lekker in een hoekje van het hok te slapen.
Ook wist ik precies in welk hok de grijze,bruine of gevlekte thuis hoorden.....maar nee, namen hadden ze niet...
Wel gingen wij als kinderen elke avond met een zak op onze rug het veld in om Ganzetongen te steken en Klaver te plukken, het was voer voor de konijnen en dat rook ook al zo lekker naar zomer....
De grote emaille bakken en zinken emmers vol met korsten brood stonden altijd dicht in de buurt van de konijnenhokken.
Tegenwoordig horen die bakken en emmers meer thuis in het rijtje nostalgie en brocante en staan er planten in of het is een goede en leuke bewaarplek voor de voorraad theelichtjes...;-)

Rond Kerst was mijn vader druk bezig buiten,ook de kachelpook lag dan op een van de hokken...
Hij had een héél scherp mesje om te villen en daar mochten wij als kind niet aankomen.


Tegen de avond hingen er in de schuur even zovele roze blote konijnen als grijze,bruine en gevlekte bontjasjes.....
Die bloterikjes hingen daar om af te sterven zei onze vader dan, dat begreep ik als kind niet helemaal.....ze waren toch al dood...


De dag daarna werd er vaker dan normaal aan de voordeur gebeld en kwamen voor mij vreemde mensen hun bestelling ophalen, waarvoor onze vader altijd naar de schuur liep en terug kwam met een tasje waaruit twee pootjes staken met grijze,bruine of gevlekte bont slofjes, ja dat deed onze vader bewust.....je moet toch kunnen zien wat voor vlees je in de kuip hebt....en dat dit bloterikje niet het beest was wat gisteren nog miauwend over de schutting liep....


Na nieuwjaarsdag kwam er altijd een schreeuwende man door de straten met een bel en hij riep met luide stem......hazen en konijnen....velleuuuuuuh!!En om dat nog wat kracht bij te zetten rinkelde hij met een grote bel.....wat pijn deed aan mijn oren....ik was als kind altijd een beetje bang voor die man......en mijn vader schreeuwden ook nooit zó hard.
Als die man zijn ronde door de straten gedaan had lag zijn kar vol met bontjasjes grijze,bruine,gevlekte en nog vele andere tinten.......en de bontjasjes hingen dan ook niet meer in onze  schuur waar ik als kind 's avonds altijd met mijn gezicht tegen aan liep in het donker als ik kolen ging scheppen in de kolenkit,hé....ook al weer zo'n nostalgisch gebruiksvoorwerp wat nu ergen in een hoekje staat met paraplu's of oude wandelstokken erin.


Bij ons thuis stond in de dagen voor Kerst altijd een hele grote schaal op de granieten aanrecht met de afgestorven delen vlees, ondergedompeld in rode wijn,azijn,laurierblad,tijm,witte en zwarte peperkorrels,schijfjes citroen en dikke stukken ui.
Als mijn moeder de dag voor Kerst in de keuken aan het kokkerellen was rook het er heerlijk.....en wist ik zeker dat we een smakelijk Kerstdiner zouden eten.....en méér dan genoeg vlees.......en niet net als andere dagen dat er voor ieder kind van het gezin maar één afgeteld stukje was.


En hoe kwam ik nou op dit hele verhaal: omdat ik op een ander weblog het verhaal van Flappie zag staan van Joep.....Wat hier bij ons op tafel komt als één van de vleesgerechten tijdens het Kerstdiner weet ik al.
Ik zag ze al liggen in de vitrine......en ook al hadden die bouten geen slofjes meer aan....ik vertrouw mijn slager voor 100%.
En hij weet precies wat ik wil.....niet zo gek eigenlijk als je er al ruim 50 jaar komt.

Groetjes, iedereen succes met de boodschappen in huis halen voor de feestdagen!!!
Ger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.