vrijdag, mei 20

              ***Museum BroekerVeiling***

Museum BroekerVeiling is de oudste tuinbouwveiling ter wereld.
Vanaf eind 19de eeuw werd hier flink handel gedreven.
Tuinders en handelaren wilden hetzelfde: de beste prijs voor hun groenten.Dit museum laat zien hoe de mannen in weer en wind op het land werkten. hoe ze de kolen, aardappelen en uien op platte schuitjes over het water naar de veiling brachten.
En hoe de pruducten via de veilingklok werden verkocht. In drukke tijden wachtten honderden tuinders in de houten lighallen op hun beurt.
Eén voor één voeren ze het afmijnlokaal binnen om hun groenten te laten veilen.
Het was, voor tuinder én handelaar, het belangrijkste moment van de dag.

De afmijnzaal is het monumentale juweel van Museum BroekerVeiling. Dit was tot 1973 het economisch hart van de tuinbouwcultuur in de regio. Vele schitterende details, Jugendstilelementen en de authentieke veilingklok uit 1903, maken het tot een indrukwekkende ruimte. Je doet zelf mee aan een veiling, waardoor je leert hoe een veiling bij afslag werkt. Je moet écht betalen wat je koopt. De prijs bepaalt je zelf via de veilingklok. Drukt je te vroeg, betaalt je te veel. Drukt je te laat dan heb je niets.(wij hadden druiven) Dit is een spannende en oorspronkelijke gebeurtenis waarbij humor, verse groente, en de veilingmeester een belangrijke rol hebben! Een vrolijke belevenis voor jong en oud.

gaat goed, bijna alles verkocht

Rondvaart
(beetje moeilijk om door het glas van de rondvaartboot foto's te maken, maar jullie krijgen 'n indruk) De rondvaart vertrekt vanuit het museum en brengt je in het prachtige, laatst overgebleven deel van het Rijk der Duizend Eilanden, het Oosterdelgebied. Hier krijgt u een goed beeld van de eilandakkers, waarvan er nu nog enige honderden over zijn. Dat waren er vroeger meer dan 15.000! Het eilandenrijk en Museum BroekerVeiling zijn historisch onlosmakelijk met elkaar verbonden! De groente, die werd geteeld op de eilandakkers, werd verhandeld in de veiling.

Je kunt het je haast niet voorstellen, maar eind jaren ‘50 heeft nog bijna niemand in Nederland van chips gehoord, laat staan ze gegeten. Daar komt verandering in als een groep Nederlandse aardappeltelers uit Broek op Langedijk op zoek gaat naar een manier om nog meer aardappelen te verkopen. Het is uiteindelijk boer Gerrit Kistenmaker die van de Britse chipsverkoper Frank Smith leert hoe hij chips moet maken. Samen richten ze in 1958 onder de naam Smiths de eerste Nederlandse chipsfabriek in Broek op Langedijk op.

BuitenmuseumHet buitenmuseum is prachtig. Met akkers, een boomgaard, dieren, een schuitenhelling en oorspronkelijke bruggetjes. Op het land staan de producten van het seizoen. Bloemkool, aardappelen, uien, bieten, prei, witte-, rode- en boerenkool. Voor tegenwoordige generaties is het soms een ontdekking om te zien hoe groente groeit.


Fijn en zonnig weekend!!
Lieve groeten,Ger

24 opmerkingen:

 1. Dag Lieve Ger

  Geweldig zoals je dit in beeld hebt gebracht......ook een leuk bijschrifthoor..... zo krijgt een ieder een goed idee hoe het er allemaal in zijn werk ging.

  dus de complimenten voor dit mooie stukje nostalgie.

  groetjes en een fijn weekend gewenst, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een prachtige post Ger !!
  Wij zijn helemaal gek op musea als het Zuiderzee museum in Enkhuizen en het Openlucht museum in Arnhem, dit museum past helemaal in dezelfde nostalgie lijn
  we hebben net de nieuwe museum jaarkaarten weer binnen, dus we gaan binnenkort een bezoekje daar brengen, superr tip !!
  Bedankt voor de prachtige foto's !!
  Groetjes en een fijn weekend
  Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 3. geweldig hoe jij al je onderwerpen bespreekt/aandacht geeft/fotografeert!
  Het wordt allemaal zo bijzonder....heb nu al zin om daar zelf een kijkje te gaan nemen.
  Complimenten hoor!!
  fijn weekend.
  lieve groet van Vlinder

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige reportage Ger !!

  Alles zo beeldend weergegeven , leuk om over te lezen, ook over het bestaan van chips .......

  jij ook een heel fijn weekend gewenst ,
  hartelijke groet Gea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb genoten van je prachtige post. Als ik al die schuiten zie liggen roept dat bij mij jeugdsentiment op. Mijn vader en opa waren ook bouwers en wij gingen al heel jong in drukke tijden mee naar de bouw, met de schuit en zondags gingen we met de schuit voor het plezier varen. Picknickmand mee om onderweg ergens aan wal te gaan.
  Een veiling hadden wij hier ook, helaas is daar niets meer, behalve de landtongen, van over.
  Je heb het allemaal prachtig in woord en beeld gebracht.
  Ik wens je een heerlijk weekend toe.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 6. MWOOOOAAAAAHHHH Ger!!! Wat een geweldige trip!!! HIER ben ik dol op, hier ga ik helemaal van uit mn Hollandse pannetje!! Dit is van hetzelfde kaliber als de kaasmarkt in Alkmaar, wat VINDT ik dit geweldig imposant!!!!! TOF!! Je hebt ons helemaal meegenomen en "gegidst";)...super, dankjewel daarvoor! Ik moet ineens denken aan volgend jaar.....de Floriade.....daar zie ik jou ook wel naartoe gaan, heb ik gelijk???

  Liefs
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat eeb heerlijke serie foto's Ger. Je hebt de veiling zo mooi in beeld gebracht en het hele verhaal erbij is zo mooi duidelijk.Heerlijk om te lezen. Wat is Noord Holland mooi he. Mijn hele schoonfamilie woont er dus we komen er vaak. Fijn weekend!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een leuke post Ger...het lijkt me bijzonder leuk ook om te zien hoe het er vroeger aan toe ging! En als ik morgen voor mijn dochters en voor manlief chips in de boodschappenkar leg, zal ik er toch even anders naar kijken hihi!

  Fijn weekend Ger! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. matrozen meisje20 mei 2011 om 23:25

  Matrozen meisje
  Wat jij toch alles goed in beeld kunt brengen.
  Petje af
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 10. wat leuk om dit allemaal te zien en te lezen, en je hebt het weer prachtig vastgelegd! Wat is Nederland toch mooi...Lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 11. O, wat een leuke reportage! En eigenlijk is het hier best wel dichtbij; maar nog nooit geweest...Ik zet het op mijn lijstje voor van de zomer!
  Fijn weekend

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Go wat leuk en wat heb je er een prachtige foto's van gemaakt zeg. Wij zijn er ook al verschillende keren geweest toen de kids nog kleiner waren, het is vlak bij ons in de buurt. Had ik het maar geweten dan had ik de koffie voor je klaar gezet. Gezellig weekend, groetjes

  Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo Ger.
  Wat heb je ons weer mooi laten genieten van deze unieke tocht. Ik heb meteen even gekeken waar dit was.
  Wij gaan volgend weekend naar Hellevoetsluis met het hele gezin. Als je nog leuke tips voor een dagje/middagje hebt in die omgeving, wil je het mij dan laten weten?
  Fijn weekend verder.
  Groetjes Marga

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ha Ger
  Wat een super mooie dag zeg!! ooh en wat een foto's weer echt prachtig!!
  Je zou zo in het autootje stappen om er rond te lopen. Het is ook geweldig weer om dit soort ritjes te maken.
  Het was weer echt ouderwets genieten bij jou!
  fijne zondag en een knuffel voor allemaal
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Supermooie reportage weer Ger, heerlijk om te lezen. Denk dat mijn man Maurice deze Broeker Veiling ook wel leuk zal vinden! Enne... leuk schortje heb je aan
  :-) Heel fijn weekend gewenst, lieve groet Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Geweldig Ger om dit allemaal te lezen en te bewonderen, en met jou prachtige foto's die alles zo goed weergeven. Zeer leerzaam allemaal, daar ben je echt een kei in. Altijd heb ik gedacht dat ik alles wil weten, maar bij jou vergeleken ben ik een kind, hihi.

  Het is een mooie post waar ik van het genoten, bedankt!!!

  Geniet van een heerlijke zondag,
  Liefs Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een prachtige serie heb je gemaakt ik heb er enorm van genoten en leerzaam
  Op mijn blog heb ik een verwijzing naar jouw gemaakt naar aanleiding van het Houten huis waar ik met mijn moeder geweest ben Ze wist precies wie je was en prees je foto serie die ze prachtig vond grappig hoor Maar wij hebben genoten mijn moeder en ik heerlijk was het er
  groetjes jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Lieve Ger mijn complimenten wat een prachtige serie heb je hier van gemaakt echt genieten en wat interessant mooie uitsnede's heb je ook gemaakt
  wat is dat mooi daar
  ik wens je een hele fijne week toe groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Je mooie reportage kan zo in een reisgids. Mooi hoe je alles hebt weergegeven. Mijn zwager en schoonzus hebben hier dichtbij gewoond en zodoende zijn we hier ook wel eens geweest. Prachtig hè?

  Lieve groet
  Alma

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hallo Ger ik zie dat mijn berichtje niet geplaatst is Vind je het vervelend dat ik een verwijzing naar je blog heb gemaakt op mijn blog dan haal ik het weg hoor Want dat zou ik naar vinden. Wens je een fijne week
  groetjes jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 21. O Ger, wat heb ik genoten van je stukje bij mijn blog over vroeger. Ik dwaal dan zo mee hoor! Vervolgens kom ik op jouw blog en voer jij mij mee naar vroeger.. en ik ben nog niet eens zo oud..hihi,Maar 20 jaar geleden ben ik hier geweest met de basisschool. Ik weet nog hoe geweldig en stil ik hier werd..en hoe mooi ik alles vond. Je voert mij helemaal weer terug! En die broekerveiling, die ga ik zeker een keer weer bezoeken maar dan met onze dochter! Je kan niet vroeg genoeg beginnen, niet dan?
  (het zit bij ons ook in het bloed hoor.. hang naar vroeger, historie)

  Lieve groet van Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 22. wat was dat een heerlijk dagje uit,heb er van genoten,ben daar dus nog nooit geweest,jammer genoeg.prachtige foto's hoor,zo kan je zien wat er is.dit is dus echt holland op zijn mooist.
  Ik ga 1 Juli met een bus naar de kinderdijk en gouda,daar verheug ik me erg op,misschien gaat er ook wel een busreis naar de broekener veiling.

  groetjes Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Wowww wat mooi deze post...ik heb hem gemist vrijdag.....hmmm...eh lieve Ger...iedereen stuurt van alles naar de winkel...dat adres staat op mijn website/winkel...snap je?? niemand weet waar ik woon hoor.....je een paar blogsters wel maar das niet veel.....fijne dag liefs van mij...xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hallo Ger.
  Bedankt voor je tip.
  Volgens mij gaat het weer lukken.
  Groetjes Marga

  BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je een reactie achterlaat,dankjewel
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.