dinsdag, juni 7

Keer 100 jaar terug in de tijd! Acteurs kruipen in de huid van de inwoners van een Haspengouws dorp en dompelen je onder in het dagelijks leven op het Vlaamse platteland anno 1911. 

Mijnheer pastoor houdt zijn donderpreek, de meester of de juffrouw geven les in het schooltje en op de boerderij wordt er hard gewerkt.


In de boerderij wordt lekker gekookt, de kip staat te bakken op het fornuis,een schaal eigengemaakte appelmoes, van die heerlijke appels uit de Haspengouwse boomgaard, staat op de hoek van de keukentafel om af te koelen.
De pastoor komt vanmiddag eten,en terwijl de boerin de kip omdraait brengt zij ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het dorp, en als zij steeds zachter begint te praten komen de nodige roddels aan bod.
Oh.....wat ruikt het lekker in die boerenkeuken!

Meester Josef legt kort en krachtig uit wat hier in de klas de regels zijn anno 1911
Wie niet gehoorzaamd moet zeker voor 'n halfuur met de blote knieën in de klompen en de armen in de lucht met in elke hand 'n steen.
Niels had geluk dat hij geen korte broek aanhad(wat in die tijd gebruikelijk was) en hoefde maar even in deze toch wel ongemakkelijke houding voor de foto.

Meneer pastoor geeft zijn donderpreek vanaf de kansel, en als de kerk uit is ontstaat er wat tumult wanneer de socialist van het dorp wat opruiende taal uitslaat.
Maar de champetter krijgt hem weer snel tot de orde geroepen.


Het mosterdzaad bloeit goudgeel in de zon

De strovlechter  aan het werk

Tabakschuur


De kopjes net uit het afwasteiltje met sop staan uit te lekken.
Nee,nee....stil zitten en niks doen was er toen niet bij....
en het breiwerkje wordt weer opgepakt.

Mijn oog viel op een stukje akker met een piepklein blauw bloemetje....nooit gezien in het echt...omdat het zeldzaam is,maar ik wist het meteen...dit moet Guigelheil zijn.
Dit plantje dankt z'n naam aan de kalmerende werking bij psychozen en hallicunaties,
Alleen de aanblik is al kalmerend...


En af en toe even neerstrijken op een van de gezellige terrassenEn overal bloeien de prachtigste rozen

 
Domein Bokrijk heeft alles in huis voor een geslaagde dag voor jong en oud!
18 opmerkingen:

 1. Jammer dat het voor ons zover weg is, maar heel interessant om zoiets te zien, hoe het vroeger ging, leuk staat het meisje erop.

  fijne dag vandaag Ger
  liefs Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie fotoreportage heb je van jullie bezoek gemaakt!! Het is hier helaas niet in de buurt, maar het is zeker de moeite waard om te onthouden voor als we een keer die kant op zouden gaan! Je kleinkinderen hebben vast ook enorm genoten van deze dag!

  Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goedemorgen Ger,

  Wat een prachtige overzichtstentonstelling heb je gemaakt van je bezoek aan dit dorp!. Complimenten. Ik heb er echt van zitten genieten. Ik vind de manier waarop je al je foto's groepeert ook bijzonder stijlvol. Er zitten ook juweeltjes tussen.

  Ik neem trouwens aan dat die jongedame met dat bloemetje in het haar geen actrice is. Ik heb haar meer gezien op jouw foto's.

  Hartelijke groet en prettige dag gewenst,

  Adri

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sprakeloos ben ik van al dit moois...... wat heb je dit weer fantastisch goed gemaakt, mijn oprechte complimenten Ger.

  Fijn dat ik even mocht mee genieten.

  groetjes en een mooie dag gewenst, Joop

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh wat een heerlijke post ....ik heb genoten....liefs van mij....xxx...fijne dag !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh zeg dat ziet er daar super uit zeg....pure nostalgie......
  Wat genieten om daar eens rond te lopen...terug in de tijd....
  Een tip om te onthouden.....

  En wie is die prachtige dame daar bij de bloemen.....?
  Wat een plaatje......prachtig haar ook. Bijzonder.
  Fijne dag
  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een heerlijke post lieve Ger en wat fijn dat je ons ook even meeneemt naar vroegere tijden.
  Ik ben dol op deze nostalgie al zijn er natuurlijk wel dingen waarvan ik blij ben dat deze zijn veranderd, zoals de straf van de meester hihi.
  Wat een prachtige omgeving, daar kom je volgens mij helemaal tot rust. En wat mooi ook de natuur daar, prachtige rozen en velden vol koolzaad en dan jullie vondst van dat bijzondere plantje, wat een mooie bloem.
  Hier schijnt de zon nu volop en de was hangt heerlijk te drogen. Ik was nog even op de fiets erop uit om een bos Pioenen te halen langs een van de vele kraampjes langs de weg, maar helaas.....nergens zag ik ze meer.
  Ik ben trouwens ook heel nieuwsgierig geworden naar de tuin van je buurvrouw.

  Fijne dag en een lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bosrijk, wij zijn daar vorig jaar geweest. Geweldig leuk en zekers een aanrader om eens heen te gaan. Ik herkende je foto's en teksten die langs kwamen gelijk, leuk!!
  Het mooie blauwe bloemetje groeit hier bij mij in de tuin, ik wist de naam niet. Ik heb het eens geplukt en in de tuin gezet en het groeit er nog steeds. Dus mocht je het mee hebben genomen, zet het dan in de grond en volgend jaar mag je weer genieten van deze mooie bloemetjes..
  Gezellig dat je ons even mee nam terug in de tijd..
  Lieve groet,
  Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. IK ben altijd zó blij dat jij dit soort tripjes onderneemt.....:D! Helemaal leuk! Weet dat wij er vroeger....toen ik nog jongER was en thuis woonde er met het gezin eens zijn geweest, maar als je het niet erg vindt, weet ik dáár weinig mee van ;), alleen dat het heeeeel warm was die dag!
  Dankjewel dat we mee mochten!

  liefs,
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik had het onmiddellijk herkend. Dit moet Bokrijk zijn, dacht ik. Ik denk dat jullie dichterbij wonen dan wij hier. Ik ging er ooit op schoolreis maar kwam er sedertdien nooit meer. We zouden er wel eens naartoe gaan maar het kwam er op de één of andere manier nog nooit van. Maar wie herkent het niet? Prachtig!
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat veel werk heb je hier ingestoken maar het is prachtig geworden ik heb er van genoten zeker met je tekst er bij wat het levendig maakt een leuke plaats ook om te fotograveren dat zeker Je hebt ook rood guigelheil dit is de blauwe leuk in het meisje haar haar Dank voor het laten mee genieten van dez leuke en boeiende plaats
  groetjes jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ohhh Ger jij weet het altijd allemaal zodanig vast te leggen, te bewerken en te beschrijven dat ik het gevoel krijg daar zelf aanwezig te zijn. Wat een heerlijke post weer, en volgens mij puilt jou PC uit van de fotomappen.

  Het lijkt me zeker geen pretje als straf met de knietjes in de klompen en de handen omhoog te zitten, hopelijk was zo'n straf van korte duur.

  En zo knap van je dat je dat bloemetje meteen herkend als zijnde "Guigenheil" had er zelf nog nooit van gehoord. Dacht eerst komkommerkruid toen ik het zag.

  Prachtige opname's allemaal en vooral ook van je lieve kleindochter, zo leuk haar sproetjes. Vroeger zat ik ook altijd onder de sproetjes en vooral zomers. Jammer genoeg zijn die later bijna allemaal verdwenen. Nu nog een aantal maar dat zijn meer ouderdoms sproeten, whahahaha.

  Ga nu maar eens mijn lieve viervoetertje uitlaten, slaap lekker straks...

  Liefs Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoi Ger......

  Heb al het 1 en ander van jou gemist, krijg geen melding meer wanneer jij iets plaatst...
  dat is toch wel bijzonder, ik zie opeens bij een andere blog dat jij geplaatst hebt, heeft zeker iets te maken met de grootste storing van de Blog...

  Mooie nostalgische serie en wat een prachtige foto's en collages heb je hiervan gemaakt..
  prachtige heldere beelden van hoe het vroeger was...

  Soms denk ik wel eens misschien was het toen beter, de mens wist precies waar hij aan toe was, nu is er zoveel en alles gaat zo snel dat je het soms helemaal niet meer bij kunt houden...het lijkt alsof de wereld razend is geworden...

  Toen was er rust en regelmaat en dat missen we soms wel een beetje...

  Ha ha maar ik ben toch blij dat ik nu leef...

  Mooi dat je de beelden met ons hebt gedeeld, ik heb ervan genoten!!

  gr. Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Even een P.S.je.....
  Ik ben er al achter de melding die ik had van je foto's was van een maand geleden over molens, ik zie nu dat je 2 blogs hebt!!!

  Nieske

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ohhh Ger, ik heb echt heerlijk zitten genieten en laat het vanavond ook even aan man en kids lezen, wij zijn verzot op dit soort taferelen van vroeger
  Echt GEWELDIGE foto's !!!
  hier ook niet bepaald in de buurt, maar je weet maar nooit...
  Vind jouw collage's ook geweldig hoor, en de verhalen erbij, echt superrrrrrr gewoon
  Fijne dag
  Groetjes Yvon

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wat is dit genieten lieve Ger! Heerlijke foto's en collages zijn het stuk voor stuk. Het moet een heerlijke dag zijn geweest voor jullie zo samen met de kleinkinderen! Wij waren jaren geleden ook in Bokrijk, onze eerste buitenlandse vakantie met de kinderen toen twee en drie jaar oud. We hebben toen genoten. De kinderen waren erg onder de indruk van een geweer dat bij een huis boven de deur hing. Dankjewel voor de reis terug naar 1911 en naar die van onze vakantie. Fijne avond, lieve groetjes Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hallo Ger,
  Via via ben ik op je blog terecht gekomen, zoals dat meestal gaat. Ik heb me maar meteen als volger aangemeld! Wat een leuke post over Bokrijk zeg... Wij zijn er nog nooit geweest en dat terwijl het niet eens zo ver van ons vandaan is. Maar na het zien van deze foto's denk ik dat we weer een dagbesteding gevonden hebben tijdens onze (lange) zomervakantie... Bedankt voor de leuke tip!

  Tot blogs, groetjes Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zoooo daar wil ik wonen,oh het lijkt mij heerlijk zo,alleen ben ik dan altijd braaf,want op mijn knieen in de klompen,nee dat zie ik niet zitten,ik heb genoten van je avontuur en wat een prachtig meisje is je kleindochter,lieve groet Joke.

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.