zondag, juli 31

Lief koosje

Lief Koosje...
met zijn prachtige oranje kleur, lichtzoete smaak en satijnzachte huid.....
is abrikoos het stralende vruchtje van de zomer










ik snoepten niet enkel hiervan maar maakten er ook  pittige abrikozensalsa van






en ik kan jullie verzekeren het smaakt heerlijk bij 'n stukje geroosterd varkensvlees of kip

Recept:

stevige abrikozen
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook,geperst
3 bosuitjes in ringen
2cm verse gemberwortel,
geschild en fijngeraspt
1 rode peper(zaadjes verwijderen)fijngesneden
zout
klein scheutje gembersiroop
ik mengden dit alles luchtig door elkaar
en liet het een nacht goed afgedekt in koelkast staan,
dan kunnen de smaken goed intrekken.


In China werden minstens vierduizend jaar geleden al abrikozen gekweekt
De Romeinen verspreidden ze over heel Europa en tegenwoordig moet je naar Spanje en Italië
voor de abrikozenteelt.
Hoewel, van de wereld productie aan gedroogde abrikozen en abrikozenpitten komt 85 procent uit Turkije
De abrikoos is verwant aan de amandel, dat zie je aan de pit, die soms als surrogaat wordt aangewend, bijvoorbeeld gemalen in gevulde koeken.
Abrikozen eet je het beste zo van de boom in een warm land
Eenmaal geplukt kun je ze niet lang bewaren en wil je ze vervoeren, dan moet je ze dus onrijp plukken.
Wat weer ten koste van de smaak gaat.
Wie de hand kan leggen op een berg verse abrikozen doet er goed aan om ze meteen te verwerken.
Daarmee kun je alle kanten op.
Naast drogen of tot jam maken is inmaken een goede manier.
Je kunt ze ook op sap zetten of in alcohol bewaren,
bijvoorbeeld als 'boerenmeisjes' in brandewijn.
Maar ook in hartige vleesgerechten doet de abrikoos het uitstekend.
De combinatie met lam is al honderden jaren favoriet, en met varkensvlees gaat hij ook goed samen.
Bron recept: El eten

Varkensstoofpotje met gedroogde abrikozen maakten ik enkele weken geleden


                               Fijne zondag!!!
                                Lieve groeten, Ger







22 opmerkingen:

  1. Hallo Ger,
    Wat ziet dat er allemaal verrukkelijk uit zeg. Om direct je tanden in te zetten. Heerlijk!
    En wat een prachtige foto's heb je weer gemaakt.
    Ik zit hier weer te genieten van je mooie post.
    Heel fijne zondag gewenst.
    Groetjes,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja lekker abrikozen, ik eet ze altijd uit het vuistje, maar ik zal je salade uitproberen.
    Ik gebruik wel diezelfde ingredienten om mango chutney te maken.
    Dan fruit ik eerst een ui met het pepertje en daarna de stukjes mango mee laten koken met het zout en de kruiden. Zo lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ger, wat ziet dit er weer bijzonder smakelijk uit!! De abrikoos is niet eens mijn favoriete vrucht maar zoals jij het presenteert, móet ik het bijna wel enorm lekker vinden hihi!

    Ik wens je een hele fijne zondag Ger! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goedemorgen Ger

    Beauty's zijn het....die abrikozen daar wil je zo in gaan bijten.
    Het ziet er weer allemal erg mooi en verzorgd uit hoor, het recept staat mij ook wel aan....moet moeders toch eens gaan proberen.

    Ik wens jullie een hele fijne zondang toe.

    groetjes, Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het is weer smullen bij je !! fijne zondag ...liefs Ria....xxx...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een prachtige post met prachtige foto`s Ger en ja ik denk dat jij de chefkok bent ;-) die salade ziet er zalig uit en het andere trouwens ook wat je pas geleden maakte,wou dat ik dat kon of in ieder geval die motivatie had,wens je een fijne zondag,lieve groetjes Joke en ow jaa....ik heb een bloem van de Lathyrus die je gaf,zodra ik weer fut heb om te posten laat ik het zien,zo trots ben ik haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hmmm.. Om in te bijten!
    Dankjewel.

    Eveneens een prettige zondag gewenst,

    Adri

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mmmmm, het water loopt me in de mond...en ik eet ze eigenlijk nooit! Maar krijg hier zin in, ga van de week eens op de markt op zoek, thanx en lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ben gek op abrikozen, wij hadden hier ook zo'n abrikozenboompje, maar die heeft de winter niet overleeft.

    Weet jij soms hoe je overgaat tot het drogen van abrikozen?

    Liefs

    marieke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Oh lieve Ger, het water loopt me in de mond.Ik ben op het ogenblik ook erg met fruit bezig. Er is nou zo veel en allemaal zo vers. Heerlijk zomerfruit.Groetjes van Riet

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi Ger,Ik ben weer bij !
    Leuk allemaal.Jij was met abrikoosjes bezig, ik heb zes potjes pruimen jam gemaakt.
    Groet,H

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een prachtige kleurrijke foto's Ger, ze kunnen zo een kooktijdschrift in.
    Die chutney weet ik nog niet zo... daar moeten zoveel ingrediënten in maar dat met varkensvlees gaat me lukken. heb je wel eens Pilaf met abrikozen geprobeerd in plaats van perzik? is errug lekker!!!
    Groetjes, Sas

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wow dat ziet er lekker zomers uit! Ik krijg er honger van :)
    Mooie foto's!!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Prachtige foto's van een heerlijke vrucht en ook nog eens lekkere recepten erbij; bedankt!

    Fijne avond.

    Groeten, Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een prachtige serie foto's! Echt heel mooi en vast ook heel lekker! Ik krijg er zeker trek van :)

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Het ziet er heerlijk en de titel vind ik zo mooi gekozen.
    Ik ga het eerste recept deze week een keer maken.
    Fijne zonnige week, lieve groet

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mmmmmmmmmmm..........dat ziet er allemaal héérlijk uit hoor!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Hey Ger! Ik las net de reactie die je achterliet bij een post van mij. Ik had de reactie niet direct gezien en zo'n epistel dan nog wel. Foei! Denk dat ik toch maar weer de reacties anders instel, dan ben ik zeker dat ik ze tenminste allemaal lees.
    Ik ben niet teleurgesteld of zo hoor maar reacties zijn altijd wel leuk natuurlijk. Ik denk dat het gewoon ook een beetje is dat ik zo in de wolken ben over Slovenië. Eén week was veeeeeeels te weinig. Er is nog zoveel te doen en te zien. Het zal de reiziger in me zijn zeker? Ik hou zo enorm van reizen, ontdekken, nieuwe culturen leren kennen maar eigenlijk komt het er niet zo vaak van, van op reis gaan, en daarmee. Ik dacht iedereen ook eens te betoveren met mijn verslagje maar dat lukt toch niet zo goed. Tsja, als je er geweest bent dan mag je nog zoveel foto's nemen als je wilt, de sfeer kan je nooit overbrengen. Mijn ma vind reizen weggesmeten geld omdat je er niets mee hebt maar dat vind ik dus helemaal niet, die indrukken en de sfeer, dat kan je proberen op een foto vast te leggen maar het is nooit hetzelfde als wanneer je er zelf was.
    Zo, dit is ook een epistel maar een korte reactie is hoedanook niet zo aan mij besteed, mijn leraar Nederlands heeft me vroeger nog gevraagd om alsjeblieft wat kortere verhandelingen te maken want dat het allemaal heel boeiend was maar dat hij er nog meer moest lezen... ;-)
    En nu ga ik een ... pruim eten want abrikozen heb ik niet in huis en jouw foto's doen me helemaal watertanden naar sappig fruit, mmm, heerlijk!
    Groet!
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hallo Gerry.

    Wat heb je toch weer mooie foto's gemaakt. Echt schitterend!!!!
    Ria.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Owwh,wat ziet het er hier heerlijk,sappig uit... lekker genieten op je bloemeneiland strax! lijkt me super!

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.