dinsdag, juni 7

Keer 100 jaar terug in de tijd! Acteurs kruipen in de huid van de inwoners van een Haspengouws dorp en dompelen je onder in het dagelijks leven op het Vlaamse platteland anno 1911. 

Mijnheer pastoor houdt zijn donderpreek, de meester of de juffrouw geven les in het schooltje en op de boerderij wordt er hard gewerkt.


In de boerderij wordt lekker gekookt, de kip staat te bakken op het fornuis,een schaal eigengemaakte appelmoes, van die heerlijke appels uit de Haspengouwse boomgaard, staat op de hoek van de keukentafel om af te koelen.
De pastoor komt vanmiddag eten,en terwijl de boerin de kip omdraait brengt zij ons op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het dorp, en als zij steeds zachter begint te praten komen de nodige roddels aan bod.
Oh.....wat ruikt het lekker in die boerenkeuken!

Meester Josef legt kort en krachtig uit wat hier in de klas de regels zijn anno 1911
Wie niet gehoorzaamd moet zeker voor 'n halfuur met de blote knieën in de klompen en de armen in de lucht met in elke hand 'n steen.
Niels had geluk dat hij geen korte broek aanhad(wat in die tijd gebruikelijk was) en hoefde maar even in deze toch wel ongemakkelijke houding voor de foto.

Meneer pastoor geeft zijn donderpreek vanaf de kansel, en als de kerk uit is ontstaat er wat tumult wanneer de socialist van het dorp wat opruiende taal uitslaat.
Maar de champetter krijgt hem weer snel tot de orde geroepen.


Het mosterdzaad bloeit goudgeel in de zon

De strovlechter  aan het werk

Tabakschuur


De kopjes net uit het afwasteiltje met sop staan uit te lekken.
Nee,nee....stil zitten en niks doen was er toen niet bij....
en het breiwerkje wordt weer opgepakt.

Mijn oog viel op een stukje akker met een piepklein blauw bloemetje....nooit gezien in het echt...omdat het zeldzaam is,maar ik wist het meteen...dit moet Guigelheil zijn.
Dit plantje dankt z'n naam aan de kalmerende werking bij psychozen en hallicunaties,
Alleen de aanblik is al kalmerend...


En af en toe even neerstrijken op een van de gezellige terrassenEn overal bloeien de prachtigste rozen

 
Domein Bokrijk heeft alles in huis voor een geslaagde dag voor jong en oud!
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.