dinsdag, oktober 18

Deze plant heeft maanden lang mijn aandacht getrokken, in den beginne toen ik hem tussen de takken van de blauwe hortensia door een weg zag zoeken naar het licht.
Zijn blad was van een frisgroene kleur mooi gekarteld, vroeg me af....zou dit onkruid zijn, maar in veel gevallen vind ik juist de bloemen van onkruid wel leuk en ik gaf hem de kans om door te groeien......

En daar heb ik absoluut geen spijt van.
De struik werd als maar groter en groter.....en terwijl mijn grote bos met blauwe hortensia's haar blad liet hangen en de pas geopende bloemetjes al in april een bruin randje vertoonde door de felle zon en extreem warme dagen in het voorjaar ging deze vreemde eend in de bijt gewoon door en plotseling op een zonnige dag kwamen er groene lampionnetje te voorschijn in de oksels van elk blad en zodra het in de ochtend licht werd verschenen er uit die lampionnen zacht blauwe trechtervormige bloemen....
voor mij een hemelse aanblik omdat ik hou van blauw!
Tegen  de avondschemering sloten de bloemen zich weer en vielen af, maar even zo vrolijk kwamen er dagelijks steeds meer lampionnetjes en bloemen aan elke tak van de struik.

de kleur van bloemen op mijn foto neigen naar paars/blauw
maar geloof me in het echt zijn ze blauw


En terwijl de plant mij keer op keer liet genieten van haar dagelijkse schoonheid wist ik nog steeds niet de naam en kon het ook niet gevonden krijgen.
Tot op een zomerse dag ik in een verwilderde groententuin op Landgoed Eikenburg zo'n ''zelfde'' plant zag staan......
maar toch iets anders....de bladeren vertoonde zwarte spikkels en ook de lampionnen, de stelen waren op sommige stukken zelfs van een diep zwarte kleur.


Verder in het najaar werden de bloemen in onze tuin steeds kleiner van vorm en verkleurde sommige lampionnen naar geel en andere gingen lijken op fijn kant.
Mijn nieuwsgierigheid werd wéér geprikkeld....
en vouwden heel voorzichtig zo'n lampionnetje open en tot mijn verbazing zat er in 'n groen lampionnetje een klein aubergine kleurig besje en in de al iets vergeelde en kantwerkachtig omhulsels een grote gele bes.


Het deed mij toen denken aan het eetbare en decoratieve vruchtje van de Kaapse kruisbes en toen ging bij mij het lampje branden(ja,ja, dat overkomt mij ook wel eens:-)) en dacht te weten dat die afkomstig is uit de nachtschade familie, waaronder je veel giftige soorten hebt, maar naast de oneetbare soorten kent de familie ook de eetbare, zoals de aardappel,tomaat,aubergine en de Spaanse peper,  
en ik ging weer surfen op het web....
met nachtschade als zoekwoord
En wat is de naam van deze struik die mij een zomer lang met bloemen en lampionnen bezig wist te houden:
Zegekruid!

Een plant uit de familie van de nachtschade die zijn naam niet gestolen heeft.
Deze Zuid-Amerikaanse eenjarige plant is in de natuur een zegetocht begonnen.
Zijn wetenschappelijke naam Nicandra is mogelijk vernoemd naar Nicander, dichter-de arts die 2000 jaar geleden al over planten schreef.
Het tweede deel Physalodes is afkomstig uit het Grieks en betekent blaasvormig.
Het verwijst naar het papierachtige omhulsel van de bes.
In Engeland noemen ze hem apple- of- Peru
De plant heeft ook nog wat andere namen, zoals
Judasblaas of in het Duits, mannersieg,
de Engelse benaming Shoo-fly

                    Lieve groeten en tot een volgende keer graag!!!
                                                 Ger
 


Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.