donderdag, juni 7

Theeplantage Sri Lanka


Het Heuvelland......

het mistige heuvelland verschilt sterk van de rest van Sri Lanka,
terwijl wij het droge laagland achter ons laten wat in de tropische hitte ligt te bakken... is het klimaat in deze streek het hele jaar fris, en op grote hoogte zelfs koud te noemen.
Waar men ook kijkt, overal rijzen welig begroeide bergen op.
De lagere hellingen zijn bedekt met theeplantages .
Spectaculaire watervallen storten via steile wanden omlaag in smalle dalen.
In het hoger gelegen regenwoud weerklinkt het luide gezang van onzichtbare  bergvogels.De theeplantages van Nuwara Eliya


  dit ontoegankelijke woeste bergland was lange tijd zeer dun bevolkt;pas met de komst van de Engelsen in de 19e eeuw werden de bijzondere commerciële mogelijkheden van het heuvelland voor het eerst uitgebuit.
De Engelsen begonnen met het verkennen van het gebied, waarna ze de dichte oerwouden kapten en er koffieplantages aanlegden. In de jaren zestig van de 19e eeuw kregen de koffiestruiken echter te lijden van een dodelijke schimmelziekte. De ene na de andere planter ging failliet.
In arren moede besloten ze om bij wijze van proef over te gaan op thee, een gewas dat ook tegenwoordig nog een belangrijke bron van inkomsten voor het land is.
De overvloedige regen, gecombineerd met zon, koude nachten en mist, bleek het perfecte klimaat te zijn voor aromatische theesoorten, en ceylonthee werd over de hele wereld een begrip.
Met de aanplant van thee werd het heuvelland, voorheen een economisch achtergebleven gebied, een van de belangrijkste pijlers van de koloniale economie, een ontwikkeling die verstrekkende gevolgen had. Een groot deel van de hoger gelegen hellingen werd kaalgekapt om er thee aan te planten en vanwege een tekort aan plaatselijke arbeidskrachten werden duizende Tamils uit Zuid-India hierheen gehaald om op de plantages te werken. De etnische samenstelling van dit gebied veranderde daardoor ingrijpend. Op de bekende toeristische reclameplaatjes van Sri Lanka zijn vaak kleurig geklede Tamil arbeidsters afgebeeld die tussen de theestruiken aan het werk zijn......, terwijl ze in feite tot de armste en meest benadeelde bevolkingsgroep van het eiland behoren, ondanks de welvaart, die mede aan hen te danken is.


    een voor een komen de theepluksters  aangelopen voor een korte werkonderbreking...
het gebeurd niet dagelijks dat er westerlingen belangstelling tonen voor het werk op de plantage,
kopje warme thee uit de thermosfles, een hapje eten en de balpennen die ik uitdeel voor de kinderen(ik had er meer dan 300 in de koffer bij vetrek en kocht er op het eiland nog meer) zodat ze op het schooltje op de plantage kunnen schrijven nemen ze graag en met een dankbare lach in ontvangst.


......nee...voor hen geen kantine of ruimte waar ze even kunnen zitten of zich warmen...
maar een kille, vochtige, open betonnen ruimte waar ze even uit de regen kunnen staan.
en geloof het of niet......dit is 'n maaltje  roti met wat stukken gekookte aardappel...
uit het vuistje.....én het krantje.....


de bamboe stokken worden door de theepluksters gebruikt als meetlat, ze leggen die op de theestruiken zodat ze kunnen zien waar ze begonnen zijn met de bovenste jonge theeblaadjes plukken
Onder ons zijn veel theedrinkers......de een drinkt het met sloten...de ander geniet van een uitgebreide lekkere  Engelse afternoon tea die inmiddels uitgegroeid tot een high tea...

Jullie zullen begrijpen dat ik mijn dagelijkse kopje thee met hele andere ogen ben gaan drinken en nog vaak terug denk aan de goedlachse theepluksters 


Het heuvelland met zijn bijna onwerkelijk aandoende tegenstellingen heeft iets merkwaardig aantrekkelijks. De herinneringen aan het Engelse koloniale tijdperk, compleet met antieke spoorlijntjes neogotische kerken en schattige vakwerkhuizen gaan er samen met kleine kleurige hindoetempels, en donkere Tamil boerenarbeiders in sarong en met wollen mutsen op, die enorme zakken verslepen met groentes die je hier  niet zou verwachten. In de 19e eeuw werden hier allerlei West-Europese groentegewassen aangeplant door rijke Engelse heren als Samuel Baker en met blijvend succes.

het kauwen op betelnoot gaat het hongergevoel tegen en heeft een licht euforische en opwekkende werking.
Betelnoot is een opbeurend middel. Het bevat de stof arecaline, die bekend staat om haar gemoedstoestand bevorderende werking. De stof stimuleert de werking van het centrale zenuwstelsel. Het kan de bloedcirculatie bevorderen en de gemoedstoestand verbeteren. Betelnoot kan een euforisch gevoel geven en heeft ook afrodiserende eigenschappen.
Het kauwen van Betel geeft een vrolijke ontspanning en een prettig gevoel in de mond dat via de slapen naar de hersenen trekt...
ach waarom ook niet......denk ik dan....toch nog iets prettigs in het leven van alledag......


Het gaf ons reisgezelschap achteraf veel voldoening dat we voordat we de theeplantage bezochten geld inzamelden en mijn man elke huisvrouw na het bezoeken van hun huisje 'n bedrag konden geven met een warme welgemeende handdruk.


Het is een lange post geworden....
en ik wil diegene die tot het laatst toe keken en lazen hartelijk danken dat ik dit met jullie mag delen!!!


Liefs,
Ger

22 opmerkingen:

 1. Lieve Ger ,

  Wat geweldig is dit ik heb sprakeloos gekeken en dan de foto's erbij en het verhaal levensecht !

  gr Wendelien

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Ger,

  Mijn vriendin en haar man zijn vorige maand naar Sri Lanka geweest en hebben een prachtige tijd gehad.
  Zij hebben zich ook verhalen laten vertellen door de plaatselijke bevolking en hebben genoten van de mensen en het land.
  Leuk je verhaal te lezen en de prachtige foto's om te zien.
  Ze geven een goede indruk van Sri Lanka en zeker niet de verkoopplaatjes van een reisbureau.

  Lieve groet,

  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor deze PRACHTIGE serie foto's, het is heerlijk om dit verslag rustig te lezen en wat langer naar de vele foto's te kijken, dit verdient een groot compliment.

  De portretfoto's zijn ook helemaal top Ger.

  Groetjes, Joop

  P.S.
  zou jij mij eens uit kunnen leggen hoe je die collages maakt ?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha Ger,
  Wat een bijzondere reis en wat een indrukwekkend land. Het ziet er prachtig uit maar het zou fijn zijn als de armoe daar ook verdreven zou worden. Eigenlijk weten we het allemaal wel maar je staat er nooit bij stil tot je ermee wordt geconfronteerd. Net als hier soms stille armoede leeft achter de voordeur. Tja hier wel een dak boven ons hoofd maar daar is het dan ook mee gezegd.
  ik wens je een fijne week
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ger, wat een prachtige post!!!
  Daar heb ik nu heel erg van genoten!
  Geweldig die mensen met hun doorleefde gezichten. Wat zullen die veel te vertellen hebben!
  Maar wat een armoede! Zou toch echt niet meer mogen in deze wereld, vind je niet!
  Ik, weet zeker dat als ik nu mijn kopje thee drink er ook heel anders tegenaan kijk!
  En wat een goed idee om de huisvrouwen daar een bedragje geld te geven.
  Dan komt je geld zeker goed terecht!
  Dank je dat je deze mooie vakantie met ons wilde delen!

  Veel liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Ger,

  Wat een prachtig verslag! Ik ben diep onder de indruk en kan me er bijna geen voorstelling van maken. Wat hebben we het hier toch goed, hé? Ik vind dat je het prachtig in beeld hebt gebracht en ook ik zal bij mijn bakkie thee hoogstwaarschijnlijk de theeplukkers en pluksters denken...

  Groetjes, Pietrik

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooie post, kan geloven dat je het 'kopje thee' met andere ogen zal gaan 'waarderen'.
  Prachtige mensen, en originele regenpakken. Wat zal het indruk op je gemaakt hebben.
  Het is af en toe eens goed om zo'n reisje te maken denk ik..
  Dan waarderen we weer wat we hier hebben.
  Was het een groeps rondreis?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat een geweldige foto's, een genot om naar te kijken! Een indrukwekkende reis!! Liefs Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 9. je verwent ons met prachtige foto's! geniet trouwens van musjes give-away! lieve groet, @nne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooi verhaal met prachtige foto's. Al kijk je er nu wel even anders naar natuurlijk. Op deze manier ben ik even op bezoek geweest...indrukwekkend!

  Oh ja, ik wil even reageren op je lieve berichtje op mijn post, het boek heb ik gezien, nog niet gelezen maar ga er zeker achteraan. Soms zie ik een boek en denk dan...ik heb er nog zo veel te lezen, ik koop het later wel.
  Maar zo leuk om je te verrijken met informatie over bloemen. Overigens de vrouwenmantel heeft vele goede natuurlijke werkingen... wel wat privé hoor haha
  Ik ga naar het boek Verborgen taal der bloemen opzoek!

  Fijn weekend, lieve groet Diana

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat moet dit een prachtig land zijn, Ger! Het landschap is zo mooi groen en je foto's zijn indrukwekkend! Ik heb nog nooit een land bezocht waar armoede heerste maar ook jouw post maakt diepe indruk. Waar maken we ons druk over als anderen er zo bij zitten, hun maaltijd in een krantje opgevouwen hebben en bij regen al blij zijn met een plaat boven hun hoofd! Het laat ons weer even stil staan bij het feit dat wij het hier in dit land enorm goed hebben!

  Alvast een fijn weekend Ger! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een indrukwekkende reportage is dit Ger, je schrijft er zo warm over dat je het gevoel goed overgebracht hebt bij mij.
  En toch tovert iedereen een lach op zijn gezicht voor de camera...ik ga nu thee drinken en bedenk me ook dat die thee een lange weg heeft afgelegd en wel heel bijzonder is.
  Dank je dat ik mee mocht kijken en lezen.

  Lieve groet voor jou,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ik ben zo'n echte theeleut.. maar na het lezen van je zeer indrukwekkende post zal ik mijn kopje thee voortaan toch anders drinken.. en even stilstaan bij de theepluksters..

  gaat het weer een beetje met je Ger?

  ik wens je alvast een fijn weekend,
  lieve groet van Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige post Ger en wat een mooie mensen.
  Wat een luxe hebben wij hier toch.
  Lieve groetjes, Sas

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jeetje lieve Ger wat een prachtig verhaal met nog mooiere foto's echt SUPER, GEWELDIG en met een heel groot WHAUW gehalte. En natuurlijk heb ik alles gelezen en de foto's aandachtig bekeken, en ga dat zeker nog een keer doen. Wat een armoede en Ger zou Ger niet zijn als ze niet samen met Harry natuurlijk een heel lief gebaar zou organiseren om die mensen daar weer heel erg te verwennen met het geld dat je voor ze inzamelden wat zijn jullie toch een schatten van mensen. Bedankt voor je prachtige foto's en voor nu alvast een heel fijn weekend.

  Lieve groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Indrukwekkend verhaal en ik sluit me aan bij bovenstande reaktie's: een kopje thee, je kijkt er nu anders naar,
  groeten

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wauw wat een prachtige reportage en wat een verschil op deze aarbol hoe mensen wonen en werken,ben zeker onder de indruk,
  ik hoop dat de jdl is aangekomen,ik wens je een fijn weekend,lieve groet Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat een indrukwekkende post; mooi in beeld gebracht met prachtige foto's!

  Fijn weekend. Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat ben ik blij dat ik deze post nog even gevonden hebt....ik had een hoop ingehaald.....maar deze nog niet.
  Wat mij op valt Ger dat het er zo verzorgd uit ziet.....alles prachtig in lijn aangelegd....maar gelijkertijd zoveel armoede.....wat ben je dan blij als je ze gelukkig kunt maken met een pen.....en een kleine bijdragen!!!
  Je word weer even op twee benen gezet Ger....terug in de werkelijkheid!!!!!
  Fijn dat je dit wilde delen met ons.....een prachtige post.
  Ik wens je alvast een fijne week & lieve groetjes,
  Silvia

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Via via kom ik hier op jouw blog en al lezend wordt ik geraakt door je verslag.. met prachtige foto's van mensen die het in onze ogen) niet makkelijk hebben! Mooi dat jullie met gewone dingen als pennen en wat aandacht wat kleur in hun leven konden brengen!
  Dank voor het delen!Het zet me even stil...
  Groeten, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb even wat bij te lezen gehad, lieve Ger. Jemig, wat ben je ziek geweest, hopelijk ben je inmiddels weer helemaal hersteld.
  Wat een prachtig reisverslag! Geweldige foto's, zo bijzonder te zien hoe deze mensen leven ten opzichte van ons. Wat zijn wij dan luxe paarden! Hoewel de armoede hier ook steeds meer toeneemt, de voedselbanken het steeds drukker krijgen, zijn de voorzieningen in ons landje toch goed geregeld. We mogen dan graag klagen, maar dit beeld drukt je even met de feiten op de neus en laat je beseffen hoe goed we het hier eigenlijk hebben. Een pen...wat zoveel waarde heeft, dat is toch bijna ondenkbaar. Wat ben je dan rijk als je elke huisvrouw een klein bedrag kan schenken wat zo welkom is en gewaardeerd kan worden, dat moet een heel voldaan en bijzonder gevoel geven!

  Gefelicteerd met de Give-away van "Musje"...bofbips hihi. Jouw recept ziet er nog smakelijker uit als het recept inde JDL!

  Bedankt voor het genieten!

  Fijne week én veel liefs,
  Helena

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik heb je post tot de laatste letter gelezen hoor :-) en heb er van genoten! Reuze interessant, prachtige foto's. Ik heb als tiener jarenlang gecorrespondeerd met een meisje uit Sri Lanka, helaas zijn we elkaar later uit het oog verloren (of zou ze ook of Facebook zitten misschien? Ik ga eens zoeken).
  JIJ bedankt, dat je dit met ons wilde delen.
  Hartelijke groeten,
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.