donderdag, september 13

Scheve toren

♦ ♦ ♦


Het was een heerlijke tijd bij onze oosterburen  in een gebied dat voor ons als het ware voor het grijpen ligt vanuit het Brabantseland, maar ondanks dat toch een bescheiden bekendheid geniet bij Nederlanders...
wij kwamen in de hele vakantie dan ook maar één auto tegen met NL kenteken


Trouwens: ook onder de Duitsers zijn er hele volksstammen die er nog nooit een stap hebben gezet.  Ik heb het over Ostfriesland, die weinig opvallende uitstulping pal achter de grens met onze provincie Groningen.


De koeien in het weidse weideland van Ostfriesland zijn gewoon zwart wit, en ook in veel andere opzichten lijkt dit gebied vooral zichzelf gebleven. Kloeke kerktorens die boven stadjes en dorpen uitsteken, welbewaarde herenhuizen en boerderijen in oerdegelijk rode baksteen te midden van massa's vruchtbaar land. De steden zijn oud hebben een menselijke maat, zitten nog niet verstopt met blik op wielen maar wel barstensvol bezienswaardigheden en diep gewortelde cultuur en traditie...
Een streek van 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'

Zou het daardoor komen dat ik me er zó thuis voelde tijdens de vakantie weken......

De scheve Toren van Pisa in Italië is in de hele wereld bekend, maar die van Suurhusen, even ten noorden van de stad Emden in de Duitse regio Ostfriesland, zal weinigen iets zeggen.
Toch komt de Duitse toren in feite meer recht toe dan die van Pisa, want officieel is nu vastgesteld dat Suurhusen de scheefste kerktoren ter wereld bezit.
De toren is dan ook met die kwalificatie opgenomen in het bekende Guinness Book of Records
♦ ♦ ♦
♦ ♦ ♦

volgens de informatie die ik kreeg staat de toren 5.07 graden uit het lood, die van Pisa blijft daar met 4.43 graden duidelijk bij achter. De verzakking is vooral een gevolg van een te lage grondwaterstand rondom de uit de eerste helft van de 13e eeuw stammende Evangelisch-Lutherse kerk en de in 1450 aangebouwde toren. 
♦ ♦ ♦

♦ ♦ ♦
♦ ♦ ♦

♦ ♦ ♦
♦ ♦ ♦
je zou verwachten dat elk moment de boogramen de kerk in kunnen vallen....
maar wees niet bang.....er zijn de nodige maatregelen genomen dat de scheve toren geen gevaar gaat opleveren
♦ ♦ ♦
♦ ♦ ♦
Lieve groeten,
Ger
16 opmerkingen:

 1. Wat weer een informatie en Ger zou Ger niet zijn om dat met ons te delen. Mooie foto's, en ja hoe scheef kan scheef gaan want op een end houd het op natuurlijk. Geniet van je dag, het weer is hier buiten verwachting erg mooi. Ga zo ff een bakkie doen buiten nog even die laatste zonnestralen pakken hoor.
  Lieve groetjes Petra.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo, dat is wel erg scheef zeg, maar wat een pracht kerkje. Heb er nog nooit van gehoord inderdaad, toch raar, als je het verschil met de toren van Pisa vergelijkt.
  lieve groet, Renny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige foto's! Geweldig zo'n scheve toren!
  Vind het trouwens een wonder dat zoiets gewoon blijft staan.Ze doen er natuurlijk wel van alles aan om het te ondersteunen!

  Liefs! Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat heerlijk dat je het zo naar je zin had in Ostfriesland Ger! ik ben er nog nooit geweest, heb dus ook nooit de scheefste kerktoren van de wereld gezien, wel die van Pisa..
  vrijwel geen Nederlanders te bekennen op je vakantie.. dat voelt vast of je heel ver weg bent:)

  fijne avond!
  lieve groet, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het klopt helemaal hoor, wat je zegt, een bijna onbekend gebied, wij zijn er nu verschillende keren geweest en het is er zo aangenaam, je ziet er veel oud bewaarde gebouwen, mooie stadjes en de gastvrijheid is groot.
  Op jouw foto's straalt de rust er ook vanaf...heerlijk om dan zo rond te dwalen en volop te genieten.


  Een lieve groet,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve Ger,

  Ja, het is zeer zeker een mooie streek. Nog een beetje ouderwets goed laten we maar zeggen. Zelf heb ik jaren gewerkt in Rechterfeld, bij Cloppenburg en Vechta, in het buurland dus... Het eten was er best goed en ook de mensen zijn goede werkers en hartelijk. Fijne herinneringen eraan.
  Liefs,
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oops vergat je scheve toren... Ja, het is gewoon een gebrek aan publiciteit en Pisa is natuurlijk als plaatje veel indrukwekkender omdat jet het zoveel beter kunt zien. Dit is inderdaad een erg scheve toren.
  Liefs,

  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dit gebied is mij eerlijk gezegd ook onbekend...het is dus een leerzame post! Of ik ga onthouden in welke plaats de scheefste toren ter wereld staat kan ik niet beloven, wel dat PIsa niet die eer verdient!

  Een fijne avond Ger! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Scheve toren of niet. Ik vind die eerste foto echt heel mooi!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een leuke post!! En inderdaad ook ik heb nooit van deze scheve toren gehoord....
  Wat staan die ramen eng naar binnen geduwd...
  alvast een fijn weekend!
  Liefs,anne.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag Ger,

  Ik ben er nog nooit geweest, maar ik zie dat ik daarmee tot nu toe wat gemist heb.
  Ik denk dat ze met die scheve toren wat meer kunnen doen. Maar misschien zitten ze daar helemaal niet te wachten op al dat volk over de vloer.

  Hartelijke groet,

  Adri

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hallo Ger,
  Via via kom je gezellige blog! Ik ben ook een Brabantse en die Brabantse gezelligheid spreekt mij natuurlijk erg aan! Ik hou er van!
  Ik ga je volgen!
  Groetjes van Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 13. die is echt scheef ha,ha, maar een prachtig kerkje en hele mooie foto,s heb je gemaakt.
  fijn weekend meisje en lieve groetjes van An

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hallo Ger,
  En dan te bedenken dat we allemaal soms zo ver weg gaan om allerlei moois te zien. Hoe kunnen we dit dan missen. Het lijkt me een prachtige streek om eens een keer een weekje vakantie te vieren. Er is (en de betrouwbare bron ben je zelf) zoveel moois te zien daar is dat Ostfriesland... Ik had er nog nooit van gehoord zelfs... Maar ook hier in de buurt is nog genoeg moois te zien, als we dat maar willen zien natuurlijk. Hier bij ons heb je de waterleidingduinen... ook zo'n mooi gebied...
  Lieve Ger, ik wens jullie beiden een heel mooi weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wie weet zien wij dat scheve kerkje ook nog eens. Je mooie posten zijn een goede reclame.
  Fijne week, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hej Ger, wij hebben 'm nu dus ook gezien. Jammer dat jullie die gids niet hebben getroffen. Die man kan net zo mooi vertellen als jij schrijft. Jij had het zeker prachtig gevonden.

   Verwijderen


Altijd leuk wanneer je een reactie achterlaat,dankjewel
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.