maandag, oktober 15

Koningsoesterzwam


Eryngii
 beter bekend als de koningsoesterzwam of de kruisdisteloesterzwam. Deze voor mij nog vrij onbekende oesterzwam een van de grootste en smakelijkste in zijn soort.

 

De paddenstoel heeft een licht pittige, nootachtige smaak. De Koningsoesterzwam groeit in de natuur bovengronds op de wortels van hardhout, solitair of in kleine groepjes. De koningsoesterzwam is decoratief. De paddenstoel heeft een fluweelachtige licht grijsbruine hoed en een grote stevige witte steel.
zie de laatste dagen allerlei leuke  herfstposten met paddenstoelen voorbij komen op meerdere blogs, maar ik was niet in het bos maar kreeg deze smakelijke zwammen van zoonlief die er mee aan kwam dragen met de woorden 'kan jij hier iets mee, hij at ze enkele weken geleden ook in een klein hoteletje samen met zijn vriendin in Florence waar de eigenaresse....een heerlijk Italiaans gerecht op tafel zetten met dit soort zwammen

Het spanen slofje waar de paddenstoelen in lagen belande in vochtige theedoek gewikkeld in de koelkast, had geen idee hoelang ze goed bleven en had zo 1-2-3 ook geen goed recept voorhanden...

bladerde vanmiddag even door mijn grote groentenboek waar wel overheerlijke recepten in staan met vele soorten paddenstoelen maar niet met Koningsoester zwammen, dus liet ik mijn fantasie de vrije loop met de ingrediënten die ik in koelkast voorhanden had op dit moment





jullie begrijpen het al.......
ze zagen er zó mooi uit deze dik vlezige paddenstoelen dat ik er eerst even mee moest spelen met camera


het spelen ging verder in m'n keukentje...

bakte in grote koekenpan magere bacon blokjes licht bruin en schepte die uit de pan in kom
 in het beetje vet  2 gesnipperde zoete Spaanse uien aanfruiten met 4 flinke tenen knoflook uit de pers
nadat deze begonnen te kleuren ging het ook in kom
van paddenstoelen stelen sneed ik dikste gedeelte in stukken en smoorden die beetgaar
mikten ook dat in de kom
hoeden met stukje steel sneed ik in plakken en gingen vervolgens ook in koekenpan die ik flink bleef omschudden boven het vuur,
die hadden een veel kortere baktijd nodig dan de stelen

alles uit kom ging terug de pan in met flinke straal kookroom en met de nodige draaien van de pepermolen met zwarte peper, grof zeezout en zakje Italiaanse kruidenmix uit vriezer
en warmde alles nog eens goed door....

.........en in die tussentijd liet ik de koelverse pasta  van AH in ruim kokend water glijden en goot die na vier minuten af


en dit was het resultaat......

voor ieder kommetje gemengde sla met rucola erbij, naast het bord
en ik kan je verzekeren....er werd niet veel gesproken aan tafel......
af en toe een opmerking van......mmmm......smaakt goed...

ook deze ronde ging het gezegde ''als katjes muizen miauwen ze niet '' weer op;-)



het was mijn eerste gemaakte gerechtje met dit soort paddenstoelen.....
....maar zeker niet het laatste!!!

weet nu al dat ik er veel meer mee kan doen,heb me lekker kunnen uitleven in de keuken.

Hoop voor jullie lieve bloggers en voor mijn man en mij dat we een mooie week krijgen met goed nieuws en weinig zorgen.

Liefs,
Ger






17 opmerkingen:

  1. Jij en de keuken zijn toch wel een geweldige combinatie Ger! Jij ziet het als een uitdaging om op eigen gevoel iets culinairs te voorschijn te toveren en krijgt iedereen stil. Dat gebeurt hier niet zo vaak, dat zegt genoeg over mijn kookkunsten waarschijnlijk.

    Sterkte deze week, ik hoop dat jullie deze samen - zonder zorgen - doorkomen, Ger!

    Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nu lust ik geen paddestoelen maar je foto's zijn schitterend. Ik kijk er dan ook liever naar. Ik hoop dat je een fijne week hebt met weinig zorgen. Liefs Sabine

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Ger,

    Ik heb, zoals gebruikelijk, weer even gesmuld van jouw Blog. Van fotografie heb ik een beetje, maar van paddenstoelen heb ik helemaal geen verstand. Ik geniet ik altijd van de foto's die je maakt en ben onder de indruk van je kookkkunst. Ik kom niet verder dan dat je champignonnes kunt eten. Voor mij zijn alle andere pannenstoelen giftig. Maar jij weet beter en durft het zelfs aan om er een smakelijk gerecht van te maken. Chapeau!

    Hartelijke groet en een goede week gewenst,

    Adri

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jij hebt echt gespeeld met de paddenstoelen hoor, wat zien ze er mooi uit, en idd zijn ze erg mooi...je hebt er een heerlijk gerecht van gemaakt...wat zullen ze genoten hebben, ik vind jouw foto's van de gerechten altijd heel mooi.
    Sterkte met je man, ik begreep dat hij een onderzoek gehad heeft en nu even rustig aan moet doen...ik hoop dat het toch een mooie week wordt.

    Lieve groet,
    ♥Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Lieve Ger en Har

    Goed nieuws ontvangen is deze week het aller belangrijkste...we duimen voor jullie.

    Live groetjes, Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi lieve Ger,

    Wat ziet het er weer smaakvol uit, ik ben dol op paddestoelen en pittige gerechten... deze houden wij erin :)

    De laatste twee regels van je blog, geven mij een beetje een vreemd gevoel... wat er ook is... ik duim heel hard mee en hoop dat het een goed bericht mag zijn.

    Heel veel goeds en liefs gewenst,
    Cilia

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zowel Paddenstoelen als noten vind ik heerlijk, dus dit zou wel wat voor mij zijn denk ik, het ziet er heerlijk uit!
    er schuilt een ware keukenprinses achter jou Ger, om dit zo even uit de mouw te schudden...
    vind het altijd zo leuk dat je er van begin tot eind van geniet (en wij ook, d.m.v. de mooie foto's die je maakt)
    Ik wens je een goede week toe, en hoop dat jullie er geen ernstige zorgen bij krijgen...
    Sterkte meid
    liefs Yvon

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Lieve Ger,
    Je recept ziet er heerlijk uit, helemaal passend bij de tijd van het jaar!
    He wat rot... uit je mail begrijp ik dat jullie op een spannende uitslag wachten? Ik duim mee dat alles goed is!!!! Veel liefs, Carolien

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Wat een heerlijke post! Ik ben dol op paddenstoelen en het recept ziet er lekker uit. Je foto's zijn weer prachtig, ik heb dus op allerlei manieren genoten van deze post.
    Ik wil je bedanken voor je lieve woorden op m'n laatste post. Je reacties zijn altijd persoonlijk maar deze raakte me extra. Ik wens jou en je man ook heel veel sterkte, lieve groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heerlijk Ger
    Verser kun je ze niet hebben.
    Ik waag me alleen aan de champignonnen bij de groenteman en zelf geplukte cantharellen.
    Dat heb ik van huis uit mee gekregen.
    We waren in de herfst altijd in het bos te vinden met m`n ouders.
    Die wisten precies welke we konden plukken.
    En er gaat niks boven cantharellen vind ik.
    Lekker gebakken met een uitje en tomaatje en dan op brood.
    Dat was echt smullen.
    Dus ik heb met plezier je blog gelezen.
    En ik hoop voor jullie mee op goed bericht.
    Groetjes....

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Beste Ger,

    Jij weet er wel raad mee met die verse (prácht kwaliteit!) Pleurotus Eryngii en maakt er iets héérlijks mee.
    Leuk om hier nog eens iets over ons oude vak tegen te komen...
    Liefs,
    Mariette


    PS In Italië waar we een jaar werkten en woonden, gingen we vaak naar een paddestoelen restaurant. Italianen kunnen het lekkerste koken met alle soorten paddestoelen!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Lieve Ger,
    Jij bent echt een keukenprinses, volgens mij. De volgende keer eten Ben en ik mee hoor. Sjonge wat ziet dat er lekker uit. Ik kan het bijna ruiken. Vier !! tenen knoflook, daar zijn wij ook altijd voor te porren hoor...
    Maar naast dat heerlijke koken heb je er ook weer prachtige foto´s van gemaakt. Jij kunt je ei wel kwijt hè, met die camera en al die lekker ingredienten...
    Wens jullie een heel mooie week met nog veel meer van die overheerlijke gerechten.
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ger, wat kun jij het smakelijk vertellen en in beeld brengen. Het ziet er ook heerlijk uit en wat een mooi paddenstoelen zijn het.
    Ik duim voor goed nieuws. Lieve groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat een heerlijke post lieve Ger. Ik heb deze paddenstoelen nog niet eerder gezien en er dus ook nog geen gerecht van gemaakt. Ik gebruik bijna altijd de gewone champions voor de Italiaanse gerechten, maar zal deze zeker onthouden.
    Je heb er weer prachtige foto's van gemaakt, deze kunnen zo in een kookmagazine.
    Ik zal voor jullie duimen voor goed nieuws.
    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Wat een mooie post Ger van deze bijzondere paddenstoel, ben ze hier in het noorden nog nooit tegen gekomen.

    Je hebt er werkelijk een feestmaal van gemaakt en op dit uur van de dag loopt het water me in de mond bij het zien.

    Erg mooi ook de foto's en vooral de prachtige bewerkingen daarvan.

    Op naar de volgende recepten, jou kennende zullen er nog zeker meer gaan volgen.

    Liefs,
    Josephine

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Eerst die prachtige foto's en dan ook nog eens een heerlijk recept, het water loopt mij in de mond ;))

    Lieve groet, Miranda

    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.