zondag, december 2

Von- Velen-Anlage PapenburgVan het veen naar de zee: de Von-Velen-Anlage

Vele griezelverhalen doen er de ronde over het veen, het liep vaak slecht af met iemand die in het veen verdwaalde. Pas laat ontdekte de mens methodes om het veen te ontwateren, turf te winnen en de grond voor landbouw te gebruiken. Werk dat tegenwoordig wordt verricht met behulp van machines, moest door de kolonisten met veel harde arbeid en geduld worden gedaan. In het bijzonder was dit het geval in het Emsland, waar zich de meeste veengebieden van Duitsland bevinden. In het openluchtmuseum Von-Velen-Anlage in de wijk Obenende kunnen bezoekers een reisje maken naar de 17e eeuw.
Drost Dietrich von Velen kocht het landgoed Papenburg en liet het veengebied ontwateren. Daardoor ontstonden in de 17e eeuw de kanalen waarover de gestoken turven naar Emden, Bremen en Hamburg werden vervoerd. Het spreekwoord „de een zijn dood, de ander zijn brood“ beschrijft ietwat dramatisch, maar ook realistisch de gevaren en lasten die de turfstekers moesten doorstaan. Langzaam en moeizaam kwamen ze tot een bescheiden welvaart. Velen vonden werk in de scheepsbouw die zich ontwikkelde rondom de turfoverslag in Papenburg. In de 19e eeuw telde de stad rond de twintig scheepswerven. De hele ontwikkelingsgeschiedenis van Papenburg als veenkolonie tot een bloeiende vestigingsplaats van kapiteins en reders is duidelijk te volgen in de Von-Velen-Anlage. Verschillende gerestaureerde gebouwen, van plaggenhut tot schipperswoning, kunnen worden bezichtigd. In het “Papenbörger Hus“ aldaar ten slotte kan men zich de boekweitpannenkoeken uitstekend laten smaken.
Bron: klik

○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○

○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○
○○○

het contrast tussen arm en rijk was ook toen groot
de kapiteins woning 

en plaggenhut van turfsteker

met hele gezinnen woonden men in plaggenhutten
er heerste grote armoede
later werden de woninkjes van steen gebouwd
○○○
in dit leuke en leerzame museum vermaakte wij ons uitstekend Wens jullie lieve allemaal een fijne (blog)week
en gezellige pakjesavond!!!
Liefs,Ger

24 opmerkingen:

 1. Lieve Ger,
  Ja, reuze interessant en wat er dan door je heen gaat met de beschrijving van zo'n plaggenhut. Daar sliepen de vermoeide werkers in de zeventiende eeuw... Vochtig en koud, wat een hard leven! Voor de champignonteelt is turfmolm nog steeds erg gevraagd en gegarandeerd komt het nog veel van die streek. Mijn maternal Opa heeft ook turf gestoken vroeger. In Helenaveen moesten ook mannen die turf aken trekken in plaats van paarden. Wat hebben wij het toch allemaal goed in deze tijd! Het maakt je dánkbaar zo'n museum bezoek.
  Liefs en hartelijk dank voor weer een prachtige en informatieve post!
  Mariette

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een interessant verhaal en mooi dat er nog het een en ander uit die tijd bewaard is gebleven. Wat dat betreft leven wij toch maar in een goede tijd, al wisten de arbeiders van toen ook niet beter. Dat het soms een strijd van leven en dood was, wist ik overigens niet.

  Ik wens jou ook een fijne week en een gezellige pakjesavond! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Ger,
  Wat ontzettend interessant moet dit zijn, om het zo eens lekker op je gemakje te kunnen bekijken. Je hebt echt een prachtige fotoserie gemaakt! Wat moet het leven in die tijd vreselijk hard geweest zijn. Maar als ik zo in dat huisje kijk vind ik het ook wel weer ontzettend mooi...
  Ik heb echt met je meegenoten van deze ontdekkingsreis in die mooie streek.
  Ik wens jullie een mooie nieuwe week en heel veel plezier tijdens het grote pakjesfeest woensdag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een prachtige foto's Ger!
  Ik heb hier weer erg van genoten hoor!
  Een mooi stukje geschiedenis en cultuur!!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een prachtige plek. De geschiedenis wordt daar mooi in beeld gebracht en jij brengt het weer geweldig over met de prachtige collages. Fijne week, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een mooie reportage! Ik kan me helemaal vergapen aan de prachtige foto's. Leuke huisjes!
  Fijne dag nog, liefs Carolien

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bedankt voor deze leuke reportage van dit stukje cultuur. Heel interessant. Wat een mooie (en veel ;-) )foto's heb je ervan gemaakt, alsof we er zelf bij waren. Groetjes Antoinette

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie post, Ger! Prachtige foto's en een bijzondere geschiedenis!
  Groetjes van Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een post vol rijke historie en wat had de kapitein prachtig servies in de kast staan ;)

  Fijne avond. Lieve groet, Miranda

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat maak jij toch altijd interessante uitstapjes...
  Ze zeggen wel eens...die goede oude tijd, maar daar ben ik het niet mee eens, ik zou echt niet geleefd willen hebben toen...afgezien hebben die mense, dat weet ik zeker, ik lees vaak boeken over zoiets, en die arme mensen hadden echt geen goed leven, terwijl ze zagen dat het anders kon ( bij de rijken)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi om te lezen. Het is wat dat leven toen!

  Prachtige foto's! Je kunt wel een boekje maken van al die mooie uitjes!

  Lieve groet en jullie ook een gezellige pakjesavond!
  Alma

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Ger,

  Wat heerlijk om in deze tijd zo even door jullie vakantiealbum te mogen bladeren. Een prachtig album overigens, vakkundig in beeld gebracht en geordend.
  Ik zit nu al drie uur lang mijn mails van de afgelopen weken weg te werken en merk dat ik van je foto's helemaal rustig wordt. Het leven in Papenborg zal ook vast niet zo hectisch zijn geweest. Of toch wel? Men had natuurlijk toen ook zorgen. Men zal toch niet de hele dag alleen maar voor het plezier zitten vissen?
  Van de term "papen" valt af te leiden dat men vast wel de nodige godsdiensttwisten gehad zal hebben. Maar goed. In ieder geval komt het in deze tijd op mij over als een heerlijk rustig gebied.

  En dat zo vlak bij ons over de grens. Dat moet ik toch nog eens onthouden.

  Hartelijke groet,
  Adri


  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een prachtige serie sfeervolle foto's weer! hartelijke groet, Corina

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een prachtige foto's weer Ger. Zo ga je echt weer even terug in de tijd. En wat een tegenstellingen toen tussen rijk en arm. Je kunt je je het haast niet voorstellen dat hele gezinnen in zo'n plaggenhut woonden en zulke zware arbeid moesten verrichten. Mooi dat dit alles bewaard is gebleven en om op deze manier volgende generaties de geschiedenis te kunnen laten zien.
  Fijne dag!
  Lieve groet,
  Agnes

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een mooi stukje geschiedenis Ger over het zware leven van de turfstekers. In Drenthe heb je ook zo'n museum en daar leefden ze ook in plaggenhutten. Je kan je niet voorstellen dat ze hier met grote gezinnen in leefden.
  Je foto's zijn ook weer prachtig Ger, een mooie post.
  Ik wens je ook een fijne avond.
  Lieve groet, Mea

  BeantwoordenVerwijderen
 16. nee hoor Ger, dit is beslist geen droge turf post, ik vind dit juist erg leuk en interessant, ook omdat wij in een oud veengebied wonen!
  ik heb genoten van je prachtige reportage!

  in ons huis ook nog geen kerstsfeer, of eigenlijk geen kerstsfeer meer hihi.. de woonkamer heeft een paar weken als expositieruimte gediend voor de winterfair, nu even rust en na sinterklaas begin ik langzamerhand het huis lichtjes in kerstsfeer te dompelen.. niet teveel.. ik vind het al snel te druk!

  lieve groet, Tjits

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hey Ger! Deze post had ik echt gemist hoor. Het weekend was dan ook druk en ik postte zelf iets maar heb niet veel blogs gelezen. Dat haal ik wel in maar jouw blog kwam ik nog niet tegen. Ik had al wel eens gedacht toen ik een reactie van je zag bij een ander, tiens, het is een tijd geleden dat we nog eens iets van Ger hoorden, dus moet ik nogal posten van jou gemist hebben wellicht....??? Helemaal niet mijn bedoeling geen reacties bij je achter te laten hoor. Ik hoop maar dat alles goed is want je had het over zorgen ivm je naasten....
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zie net dat het toch maar twee posts waren die ik miste. Het laatste wat ik bij je las was over de mispels. Nu moet ik door, groetjes, ik lees wat ik gemist heb later.
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Beloofd is beloofd. Hier ben ik terug. Wat een interessante post weer, echt iets bijgeleerd. Van kleiputten en het zware labeur dat die met zich brachten, had ik wél al gehoord, leerden we ook over op school, lazen we zelfs een boek over waarvan ik nu niet op de naam kom, maar turfsteken dat kende ik nog niet, een zwaar en hard leven moet dat geweest zijn voor de turfstekers.
  Groetjes,
  Marian

  BeantwoordenVerwijderen
 20. als je bedenkt dat wij een bronzen Plaggenhouwer in het dorp hebben staan en de carnavalsvereniging..inderdaad...de Plaggenhouwers heet, de Peel niet zo gek ver hier vandaan is....komt dit hele verhaal wel dichtbij he! En wat heb je weer mooie foto's geschoten, wat is dat toch fijn dat al die dingen nog bestaan....we wonen in een fijn land, met fijne mensen, zoals jij, die ons steeds laat delen van de uitjes die we eigenlijk zelf zouden willen maken maar waar het om welke reden dan ook gewoon niet van komt!
  Dankjewel lieve Ger!

  Liefs
  Lynda

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Wat een mooie past Ger, de geschiedenis leert ons heel veel en soms vergeten we hoe de mensen vroeger werkten en woonden...wat een rijkdom dan bij ons...een luie bank eenbed stoelen..
  Wat betreft het 5e kaarsje, op 1e kerstdag gaat de 5e kaars aan, dat moet een grote zijn:) maar ik kon hem niet vinden, ha, ha...maar jij bent wel een oplettende lezer en kijker hoor!!!

  Lieve groet,
  ♥Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Oh Ger, die sites die je me hebt gestuurd, enig! daar word je hebberig van! Ik zie hetzelfde spaarpotje en nu ook met slotje (bij de mijne is dat weg)... had ik dat geweten. Ach ja! Die met dat postkantoortje is ook erg leuk! Bedankt voor de tips!!

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Hoi Ger,gelukkig hier word het wel erkend,ik heb duidelijke aanwijzingen,ik heb darmklachten,dijbeenspier is opgezet en nog wat dingetjes,het komt ergens uit voort,bij mij door heftige spanningen en dan kom je er niet zo makkelijk vanaf,maar ga speciale therapie volgen en als het goed is valt er dan wat beter mee om te gaan en gehoor eraan geven als ik iets niet aankan,gelukkig nemen ze het nu serieus.

  Je foto`s zijn prachtig! liefs Musje.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Hoi Ger,

  wat maak jij toch altijd mooie foto's van de natuur en de dingen die jullie doen/ bezoeken. Het gaat echt leven ook al ben ik er zelf niet bij .

  Dat is ook zo met het eten wat je fotografeert , ik krijg altijd zin om er wat van te nemen , wat het ook is , het ziet er zo smakelijk uit .

  Nu was ik natuurlijk ook benieuwd naar die leuke potten met bruin papier omwikkeld waar je de kerstboompjes in hebt . Ik zie ze hier niet terug maar ik heb er wel een beeld bij hoor , zal vast heel sfeervol staan.

  Lieve Ger , mocht ik je niet weer "spreken" voor de kerst dan wens ik je alvast hele fijne feestdagen toe !

  Hartelijke groet van Gea

  BeantwoordenVerwijderen

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.