maandag, januari 16

Boeddha.......It's all in the details...

Tijdens onze rondreis over het prachtige eiland Sri Lanka bezochten we ''Isurumuniya” rotstempel in Anuradhapura, daar bevindt zich ook een enorme roodgekleurde liggende Boeddha van ongeveer 15 meter in een fel gekleurde omgeving. De kleuren hebben elk hun betekenis; blauw is het haar, geel de huid, rood het bloed, oranje is het vlees en wit is de kleur van de geboorte. Op deze foto zie je een gedeelte van dit prachtig gerestaureerde beeld.


Van oudsher zijn Boeddhabeelden sterk gestileerd, omdat ze eerder bedoeld zijn om de trancendente eigenschappen van Boeddha uit te beelden dan zijn persoonlijkheid als mens. Er bestaan strenge regels voor de juiste weergave van Boeddha.
Traditionele Boeddhabeelden kunnen in verschillende lichaamshoudingen zijn uitgevoerd, bijvoorbeeld zittend, staand of liggend.
Een voorbeeld hiervan is de Parinirvana-houding: de liggende Boeddha bij zijn dood...of juister gezegd, bij zijn overgang naar het nirvana. Deze verschilt met de slapende houding, die in Sri Lanka vaker voorkomt en er sterk op lijkt. Bij de Parinirvana - houding liggen de voeten echter niet in een rechte lijn en is de zoom onderaan het kleed oneffen.
En dat is op deze detailfoto nou juist goed te zien, daarom plaats ik hem graag op verzoek van Renny's challeng http://bizzyathome.blogspot.com/

                                                      Fijne (blog)week
                                                             en lieve groeten!!!
p.s ook wil ik jullie allemaal hartelijk bedanken voor de felicitaties en lieve reacties!!!


Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.