vrijdag, januari 27

                             *** Zeepzieden ***

                                    Een zeepzieder is het beroep van iemand die zeep maakt.Een zeepzieder maakte zeep uit natuurlijke vetten zoals reuzel, boter, levertraan, hennepolie, lijnolie, raapolie of een mengsel van die oliën. Ze hebben gemeen dat ze bestaan uit triglyceriden, esters van vetzuren en glycerine. Zeepzieden als handwerk is een oud proces en komt sinds de 20ste eeuw eigenlijk niet meer voor op commerciële basis, wel als hobby.


Het vet werd eerst op een vuur in een grote koperen ketel gekookt (zieden betekent koken, denk aan: ziedend van woede oftewel koken van woede) met loog, meestal een mengsel van potas en kalkloog. Hierdoor verzeepte het vet. Het mengsel van olie en loog moest geroerd worden tot er een homogene massa ontstond. Deze massa dikte in door afkoeling, in een paar dagen ontstond zo een zachte zeep.


Een bekende zeepziederij was  "De Adelaar" uit Wormerveer.

Bron:http://nl.wikipedia.org/wiki/Zeepzieder

En dit alles kwam ik al zoekende op het internet tegen, omdat ik zoals jullie misschien wel weten met een klein aanknopingspunt de herkomst van iets wil achterhalen.
                                                                          ***

Ik heb bij het smalle raam in de serre 'n hoekje waar allerlei oude wit emaille waterkannen,teiltjes,zeep,zeepbakjes,oude waspinnen,wasstamper,zeepklopper,borstels.... etc. bij elkaar staan, al vaker  kreeg ik van goede vrienden de reactie '' joh.... heb ook nog van die oude stukken zeep van mijn moeder in de schuur liggen''
En ik was blij verrast toen ik enkele weken geleden tussen mijn verjaarscadeautjes van die vrienden een pakje gewikkeld in alufolie uitpakten en er een stapeltje oude zeepstukken te voorschijn kwamen.
Op enkele stukken staat Sunleight-Zeep Waarborg F.10.000, dat is voor mij geen onbekend zeepmerk, ook al is het een beetje ouderwets.....kan nog wel eens een sopje kloppen met stukje zuiverezeep in zeepklopper voor mijn oude rode plavuizenvloer in serre te schrobben.

Op een van de stukken zeep staat het woord: DELTA - zeep en daarmee  ging ik op zoek bij ''meneer Google''


Ging in mijn herinnering zo'n 8 jaar terug toen manlief en ik een weekje er tussenuit wilden....even onze zorgen ''vergeten'' onze gedachten verzetten en wat afleiding zoeken in afwachting van de hart operatie die mijn man toen geheel onverwacht op korte termijn moest ondergaan.
We verbleven in Wormerveer in het sfeervolle Tuinhuis van houten Zaanseboerderij aan het smalle Karnemelkpad wat uitkwam aan De Zaan, waar aan de overkant van het water de pakhuizen staan met mooie namen uit vroeger tijden, ook viel mijn oog toen al op het prachtige bakstenen gebouw met op het dak de grote adelaar.En in dit gebouw was in begin 1900 de zeepziederij gevestigd waar o.a. Dekker's zeep en Delta zeep een duurdere kwaliteit gemaakt werden.
En die naam staat op de andere kant van de stukken zeep.


Wens jullie allemaal een weekeind
zonder sopjes, borstels, schrobben,waspinnen of zuivere zeep.
Maar wel een leuk en gezellig weekeind!!!

Lieve groeten,
Ger


Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.