zondag, februari 12

Kreta

Navelstaren......

maar niet lang als ik naar deze heerlijke zoete en sappige sinaasappels uit Kreta kijk...
want dan gaat het mes er in en liggen er 4 delen die ik uit de schil hap zoals ik ze het liefste eet.


Waarom hebben sommige soorten die frommelige navel, 'wat is dat eigenlijk? ' ze hebben toch geen moeder, geen navelstreng die doorgeknipt moet worden, wat doet dat uitpuilende dingetje daar dan?

Ik ging op zoek en lees:
*De navel zit aan het bloesem-eind. Het is in feite een kleine tweede vrucht, een sinaasappeltje binnen de sinaasappel. Ooit begonnen als afwijking, maar wel een hele plezierige want alle lastige pitjes bleken samen te scholen in het kleine vruchtje. De grote sinaasappel bleef daardoor pitvrij, iets waar de Spaanse veredelaars al jaren naar op zoek waren. Ze doopten hun nieuwe ras Washington, maar vergis je niet, ze komen niet uit Amerikaanse hoofdstad maar uit Valencia, de sinaasappelhoofdstad van Spanje. Eigenlijk van heel Europa, want de meeste navels die wij eten komen er vandaan.

Later lukte het ze ook om de pitjes uit de kleine vrucht weg te kruisen, waardoor onze navels niet alleen sappig, zoet en smakelijk, maar nu ook geheel pitloos zijn.*

Maar  deze soort groeit ook op het prachtige eiland Kreta  waar ik door de sinaasappelplantages liep, alleen waren de sinaasappels toen nog niet rijp......,
hoe komen ze nu toch aan die uitzonderlijke frisse zoete smaak..........het eiland Kreta ligt klimatologisch zeer gunstig voor de teelt van sinaasappelen.
Het eiland telt vele zon uren per jaar. De sinaasappelplantages liggen aan de voet van de berg Lefka-Ori(2453m), in het dal waar het smeltwater van de bergen doorheen stroomt. Hier genieten de plantages van koele nachten en warme dagen wat een uitstekend groeiklimaat is.
Hierdoor kan de sinaasappel op natuurlijke wijze van groen naar diep oranje kleuren en is hij bijzonder zoet en zacht van vruchtvlees, de sinaasappels worden geoogst vanaf december tot en met mei.
Ik kijk er elk jaar weer naar uit of de marktkoopman waar ik meestal mijn citrusfruit koop ze op de kraam heeft liggen.....en ja hoor.......hij had ze weer, ik zag het direct aan de mooi verpakte kratjes met opschrift.

we hebben ze allemaal nodig in deze koude wintermaanden
de vitamientjes!!!!


wil je meer weten over het prachtige vakantie eiland
***KRETA***
én er kennis mee maken......
neem dan HIER een kijkje


Fijne (blog)week!!!
Lieve groeten,
Ger

Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.