zondag, mei 13

Geschiedenis Moederdag

Moederdag
Bron:
De tweede zondag van de maand mei zetten we onze moeders in de bloemetjes. We vieren dan `moederdag`. Om te weten waarom we precies op deze dag moederdag vieren moeten we een stap terug in de tijd.
Geschiedenis


Moederdag wordt al heel lang gevierd. Ten tijde van de Oude Grieken werden er feesten gehouden voor de moeder van de goden, Rhea. Je kunt gerust stellen dat deze feesten de vroege voorlopers waren van onze moederdag nu.Rond 1600 duikt er in Engeland `Mothering Sunday` op. Op de vierde zondag van de vastentijd wordt deze dag met cadeautjes, bloemen en taart gevierd.De echte voorloper echter van onze moederdag vindt zijn oorsprong in Amerika. Julia Ward How neemt hiervoor in 1872 het initiatief. Ze draagt deze dag op aan de vrede.In 1907 wordt het idee van moederdag door Anna Maria Reeves opgepikt. Omdat haar moeder, aan wie ze zoveel te danken had, pas was overleden wilde ze op de tweede zondag van mei (de dag dat haar moeder stierf) een nationale herdenkingsdag in het leven roepen. Ze richt een groep van mensen op die dezelfde mening delen. Samen met hen begint ze brieven te schrijven om anderen voor hun idee te winnen. Vele politici en zakenmensen worden aangeschreven en eindelijk krijgt Anna haar zin: op 8 mei 1914 wordt in Amerika de eerste nationale moederdag gevierd.
Niet zoals oorspronkelijk bedoeld
Al gauw wordt moederdag een dag voor de handelaars. De reclamejongens maken misbruik van het idee. Ze doen de mensen geloven dat ze moeder alleen kunnen vieren door cadeautjes te kopen. .....en zó is't gekomen......


Hoe dan ook......vieren of niet....
ik wens jullie allen een mooie (MOEDER)dag!!!


liefs,
GerRelated Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.