donderdag, juni 7

Theeplantage Sri Lanka


Het Heuvelland......

het mistige heuvelland verschilt sterk van de rest van Sri Lanka,
terwijl wij het droge laagland achter ons laten wat in de tropische hitte ligt te bakken... is het klimaat in deze streek het hele jaar fris, en op grote hoogte zelfs koud te noemen.
Waar men ook kijkt, overal rijzen welig begroeide bergen op.
De lagere hellingen zijn bedekt met theeplantages .
Spectaculaire watervallen storten via steile wanden omlaag in smalle dalen.
In het hoger gelegen regenwoud weerklinkt het luide gezang van onzichtbare  bergvogels.De theeplantages van Nuwara Eliya


  dit ontoegankelijke woeste bergland was lange tijd zeer dun bevolkt;pas met de komst van de Engelsen in de 19e eeuw werden de bijzondere commerciële mogelijkheden van het heuvelland voor het eerst uitgebuit.
De Engelsen begonnen met het verkennen van het gebied, waarna ze de dichte oerwouden kapten en er koffieplantages aanlegden. In de jaren zestig van de 19e eeuw kregen de koffiestruiken echter te lijden van een dodelijke schimmelziekte. De ene na de andere planter ging failliet.
In arren moede besloten ze om bij wijze van proef over te gaan op thee, een gewas dat ook tegenwoordig nog een belangrijke bron van inkomsten voor het land is.
De overvloedige regen, gecombineerd met zon, koude nachten en mist, bleek het perfecte klimaat te zijn voor aromatische theesoorten, en ceylonthee werd over de hele wereld een begrip.
Met de aanplant van thee werd het heuvelland, voorheen een economisch achtergebleven gebied, een van de belangrijkste pijlers van de koloniale economie, een ontwikkeling die verstrekkende gevolgen had. Een groot deel van de hoger gelegen hellingen werd kaalgekapt om er thee aan te planten en vanwege een tekort aan plaatselijke arbeidskrachten werden duizende Tamils uit Zuid-India hierheen gehaald om op de plantages te werken. De etnische samenstelling van dit gebied veranderde daardoor ingrijpend. Op de bekende toeristische reclameplaatjes van Sri Lanka zijn vaak kleurig geklede Tamil arbeidsters afgebeeld die tussen de theestruiken aan het werk zijn......, terwijl ze in feite tot de armste en meest benadeelde bevolkingsgroep van het eiland behoren, ondanks de welvaart, die mede aan hen te danken is.


    een voor een komen de theepluksters  aangelopen voor een korte werkonderbreking...
het gebeurd niet dagelijks dat er westerlingen belangstelling tonen voor het werk op de plantage,
kopje warme thee uit de thermosfles, een hapje eten en de balpennen die ik uitdeel voor de kinderen(ik had er meer dan 300 in de koffer bij vetrek en kocht er op het eiland nog meer) zodat ze op het schooltje op de plantage kunnen schrijven nemen ze graag en met een dankbare lach in ontvangst.


......nee...voor hen geen kantine of ruimte waar ze even kunnen zitten of zich warmen...
maar een kille, vochtige, open betonnen ruimte waar ze even uit de regen kunnen staan.
en geloof het of niet......dit is 'n maaltje  roti met wat stukken gekookte aardappel...
uit het vuistje.....én het krantje.....


de bamboe stokken worden door de theepluksters gebruikt als meetlat, ze leggen die op de theestruiken zodat ze kunnen zien waar ze begonnen zijn met de bovenste jonge theeblaadjes plukken
Onder ons zijn veel theedrinkers......de een drinkt het met sloten...de ander geniet van een uitgebreide lekkere  Engelse afternoon tea die inmiddels uitgegroeid tot een high tea...

Jullie zullen begrijpen dat ik mijn dagelijkse kopje thee met hele andere ogen ben gaan drinken en nog vaak terug denk aan de goedlachse theepluksters 


Het heuvelland met zijn bijna onwerkelijk aandoende tegenstellingen heeft iets merkwaardig aantrekkelijks. De herinneringen aan het Engelse koloniale tijdperk, compleet met antieke spoorlijntjes neogotische kerken en schattige vakwerkhuizen gaan er samen met kleine kleurige hindoetempels, en donkere Tamil boerenarbeiders in sarong en met wollen mutsen op, die enorme zakken verslepen met groentes die je hier  niet zou verwachten. In de 19e eeuw werden hier allerlei West-Europese groentegewassen aangeplant door rijke Engelse heren als Samuel Baker en met blijvend succes.

het kauwen op betelnoot gaat het hongergevoel tegen en heeft een licht euforische en opwekkende werking.
Betelnoot is een opbeurend middel. Het bevat de stof arecaline, die bekend staat om haar gemoedstoestand bevorderende werking. De stof stimuleert de werking van het centrale zenuwstelsel. Het kan de bloedcirculatie bevorderen en de gemoedstoestand verbeteren. Betelnoot kan een euforisch gevoel geven en heeft ook afrodiserende eigenschappen.
Het kauwen van Betel geeft een vrolijke ontspanning en een prettig gevoel in de mond dat via de slapen naar de hersenen trekt...
ach waarom ook niet......denk ik dan....toch nog iets prettigs in het leven van alledag......


Het gaf ons reisgezelschap achteraf veel voldoening dat we voordat we de theeplantage bezochten geld inzamelden en mijn man elke huisvrouw na het bezoeken van hun huisje 'n bedrag konden geven met een warme welgemeende handdruk.


Het is een lange post geworden....
en ik wil diegene die tot het laatst toe keken en lazen hartelijk danken dat ik dit met jullie mag delen!!!


Liefs,
Ger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.