zondag, juli 8

Kruisbessen















Het was een gezellig virtueel ''zoemende bijenkorf''
in mijn vorige post met al die aardige reacties, ik dank jullie allemaal hartelijk daarvoor!!!
                ***




En gezellig was het donderdag ook toen wij 'n dagje opstap gingen met onze 2 kleinkinderen,
we streken onderweg neer langs een aspergeveld waar een uitnodigende picknicktafel met boomstam banken stond.....kleedje op tafel en het home made lekkers uit de koeltas lieten we ons goed smaken.

Tegen twee uur in de middag reden we in het dorp Udenhout naar de biologische fruitpluktuin 'De Sprankenhof
waar we gingen kijken of er wat te plukken viel....

Ja....ja,hoor...gezellig, kom ter in... ..... zei het meisje  in het winkeltje met de voor ons  welbekende Brabantse gastvrijheid.

De kruisbessen kunnen geplukt worden,geel en rood,als jullie geluk hebben hangen er ook nog frambozen, want daar gingen de meeste plukkers de laatste dagen voor.

Nou zolang als we er vorig jaar over deden om een bakje vol te krijgen...zó snel ging het nu met 4 bakken en 4 plukkers en heel veel kruisbessen aan de struiken.




en dat was maar goed ook want wat was het warm tussen de vele kruisbessen struiken in de felle middag zon...


toen de bakken vol waren en de armen vol krassen van de stekelbessen die hun naam wel eer aan doen....
snel naar de winkel met weegschaal en kassa en een plekje opzoeken in de schaduw op terras in de fruittuin met lekker bakje boerenroomijs

Nog wat door de leuke sfeervolle dorpen gereden, onder de bomen op terras bij De Rustende Jager 'n koel drankje genomen en tegen de avond lekker gegeten in gezellig boeren eetcafe in Biezenmortel, want buitenlucht maakt hongerig;-)

***
***
***
***
De volgende dag kruisbessen wassen en schoonmaken, 
top and tail zoals de Engelse dat zo mooi aangeven in hun kookboeken

***
***
***

in ruime pan op vuur zetten met een kaneelstok en een steranijs en laten pruttelen totdat de kruisbessen open gesprongen zijn,ongeveer 20 minuten

dan mag de kruisbessen compote nog in de mooie schaal afkoelen voor op de foto....
***
suiker voeg ik pas toe na volledige afkoeling want mijn ervaring is dat de compote dan minder suiker vraagt, net als bij rabarber

***
***
na afkoeling in bakjes en de vriezer in zodat ik weer een lekker voorraadje heb voor als ik een  kroezel vlaai ga bakken....die er dan ongeveer zo uit komt te zien


ja in het Brabantse zeggen wij kroezels:-)
Mijn schoonvader die jaren lang chef bakker geweest is zou zeggen: steekberen vlaai
maar dat was een Limburger die de allerlekkerste vlaaien bakten.




Wens jullie een fijne zonnige zondag!!!
Liefs,Ger

Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.