donderdag, september 13

Scheve toren

♦ ♦ ♦


Het was een heerlijke tijd bij onze oosterburen  in een gebied dat voor ons als het ware voor het grijpen ligt vanuit het Brabantseland, maar ondanks dat toch een bescheiden bekendheid geniet bij Nederlanders...
wij kwamen in de hele vakantie dan ook maar één auto tegen met NL kenteken


Trouwens: ook onder de Duitsers zijn er hele volksstammen die er nog nooit een stap hebben gezet.  Ik heb het over Ostfriesland, die weinig opvallende uitstulping pal achter de grens met onze provincie Groningen.


De koeien in het weidse weideland van Ostfriesland zijn gewoon zwart wit, en ook in veel andere opzichten lijkt dit gebied vooral zichzelf gebleven. Kloeke kerktorens die boven stadjes en dorpen uitsteken, welbewaarde herenhuizen en boerderijen in oerdegelijk rode baksteen te midden van massa's vruchtbaar land. De steden zijn oud hebben een menselijke maat, zitten nog niet verstopt met blik op wielen maar wel barstensvol bezienswaardigheden en diep gewortelde cultuur en traditie...
Een streek van 'doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg'

Zou het daardoor komen dat ik me er zó thuis voelde tijdens de vakantie weken......

De scheve Toren van Pisa in Italië is in de hele wereld bekend, maar die van Suurhusen, even ten noorden van de stad Emden in de Duitse regio Ostfriesland, zal weinigen iets zeggen.
Toch komt de Duitse toren in feite meer recht toe dan die van Pisa, want officieel is nu vastgesteld dat Suurhusen de scheefste kerktoren ter wereld bezit.
De toren is dan ook met die kwalificatie opgenomen in het bekende Guinness Book of Records
♦ ♦ ♦
♦ ♦ ♦

volgens de informatie die ik kreeg staat de toren 5.07 graden uit het lood, die van Pisa blijft daar met 4.43 graden duidelijk bij achter. De verzakking is vooral een gevolg van een te lage grondwaterstand rondom de uit de eerste helft van de 13e eeuw stammende Evangelisch-Lutherse kerk en de in 1450 aangebouwde toren. 
♦ ♦ ♦

♦ ♦ ♦
♦ ♦ ♦

♦ ♦ ♦
♦ ♦ ♦
je zou verwachten dat elk moment de boogramen de kerk in kunnen vallen....
maar wees niet bang.....er zijn de nodige maatregelen genomen dat de scheve toren geen gevaar gaat opleveren
♦ ♦ ♦
♦ ♦ ♦
Lieve groeten,
Ger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.