maandag, oktober 15

Koningsoesterzwam


Eryngii
 beter bekend als de koningsoesterzwam of de kruisdisteloesterzwam. Deze voor mij nog vrij onbekende oesterzwam een van de grootste en smakelijkste in zijn soort.

 

De paddenstoel heeft een licht pittige, nootachtige smaak. De Koningsoesterzwam groeit in de natuur bovengronds op de wortels van hardhout, solitair of in kleine groepjes. De koningsoesterzwam is decoratief. De paddenstoel heeft een fluweelachtige licht grijsbruine hoed en een grote stevige witte steel.
zie de laatste dagen allerlei leuke  herfstposten met paddenstoelen voorbij komen op meerdere blogs, maar ik was niet in het bos maar kreeg deze smakelijke zwammen van zoonlief die er mee aan kwam dragen met de woorden 'kan jij hier iets mee, hij at ze enkele weken geleden ook in een klein hoteletje samen met zijn vriendin in Florence waar de eigenaresse....een heerlijk Italiaans gerecht op tafel zetten met dit soort zwammen

Het spanen slofje waar de paddenstoelen in lagen belande in vochtige theedoek gewikkeld in de koelkast, had geen idee hoelang ze goed bleven en had zo 1-2-3 ook geen goed recept voorhanden...

bladerde vanmiddag even door mijn grote groentenboek waar wel overheerlijke recepten in staan met vele soorten paddenstoelen maar niet met Koningsoester zwammen, dus liet ik mijn fantasie de vrije loop met de ingrediënten die ik in koelkast voorhanden had op dit moment





jullie begrijpen het al.......
ze zagen er zó mooi uit deze dik vlezige paddenstoelen dat ik er eerst even mee moest spelen met camera


het spelen ging verder in m'n keukentje...

bakte in grote koekenpan magere bacon blokjes licht bruin en schepte die uit de pan in kom
 in het beetje vet  2 gesnipperde zoete Spaanse uien aanfruiten met 4 flinke tenen knoflook uit de pers
nadat deze begonnen te kleuren ging het ook in kom
van paddenstoelen stelen sneed ik dikste gedeelte in stukken en smoorden die beetgaar
mikten ook dat in de kom
hoeden met stukje steel sneed ik in plakken en gingen vervolgens ook in koekenpan die ik flink bleef omschudden boven het vuur,
die hadden een veel kortere baktijd nodig dan de stelen

alles uit kom ging terug de pan in met flinke straal kookroom en met de nodige draaien van de pepermolen met zwarte peper, grof zeezout en zakje Italiaanse kruidenmix uit vriezer
en warmde alles nog eens goed door....

.........en in die tussentijd liet ik de koelverse pasta  van AH in ruim kokend water glijden en goot die na vier minuten af


en dit was het resultaat......

voor ieder kommetje gemengde sla met rucola erbij, naast het bord
en ik kan je verzekeren....er werd niet veel gesproken aan tafel......
af en toe een opmerking van......mmmm......smaakt goed...

ook deze ronde ging het gezegde ''als katjes muizen miauwen ze niet '' weer op;-)



het was mijn eerste gemaakte gerechtje met dit soort paddenstoelen.....
....maar zeker niet het laatste!!!

weet nu al dat ik er veel meer mee kan doen,heb me lekker kunnen uitleven in de keuken.

Hoop voor jullie lieve bloggers en voor mijn man en mij dat we een mooie week krijgen met goed nieuws en weinig zorgen.

Liefs,
Ger







Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.