♣Spruiten♣
Werden in het midden van de 18 eeuw voor het eerst in België
gesignaleerd. Rond het jaar 1800 bereikten de spruiten Engeland en Frankrijk en Nederland.
Spruiten behoren tot de familie van Brassica, de koolsoorten. De spruit is een
oer-Hollandse groente, die met name in de herfst- en wintermaanden gegeten
wordt.
Herfstig of winters was het vanmiddag absoluut niet want ik zat met blote armen buiten aan terras tafel mijn spruitjes schoon te maken boven het krantje
zodra ik die kleine harde groene ''kooltjes'' in de winkel zie liggen duurt het nooit lang of ze liggen ook op mijn bordje.....
er zijn zoveel meer mogelijkheden om ze te bereiden dan enkel koken,opschudden met klontje boter en wat nootmuskaat van de rasp
en het zijn kleine vitamine bommetjes
spruiten zijn rijk aan vitamine A, B1, C, kalium, magnesium, fosfor en vezels.
Met een vitamine C-gehalte van 150 mg per 100 gr zijn ze de absolute koploper
onder de groenten, dat is zo’n 2 tot 3 keer zoveel als per 100 gr sinaasappel.
een van mijn lievelings recepten haalden ik uit de Allerhande van 2007 en ik maak die
kerrie-spruitjes
inmiddels blindelings
•kilo spruiten
• 2 eetl. wokolie
• een grote spaanse zoete ui fijn gesneden
• 150 gr.katenspek in blokjes
• 1 dunne prei in ringetjes
• 250 gr. champignons in vieren
• 3 tenen knoflook geperst
• 1 eetl.kerriepoeder
• 1 flinke theelepel grove mosterd
• 1 theelepel sambal(badjak)
• vier takjes verse tijm
•klein scheutje light kookroom
Overgiet de schoongemaakte spruitjes met kokend water dan blijven ze mooi groen, kook de spruitjes 8 minuten beetgaar met wat zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en het spek goudbruin. Voeg de prei, de champignons en de knoflook toe en fruit even mee. Voeg de kerrie, de mosterd en de sambal toe.
Haal de blaadjes tijm van de takjes en doe ze bij het groentemengsel. Voeg de beetgare spruitjes en een scheutje room toe en schep goed om.
Smakelijk eten!!!
Ger
• 2 eetl. wokolie
• een grote spaanse zoete ui fijn gesneden
• 150 gr.katenspek in blokjes
• 1 dunne prei in ringetjes
• 250 gr. champignons in vieren
• 3 tenen knoflook geperst
• 1 eetl.kerriepoeder
• 1 flinke theelepel grove mosterd
• 1 theelepel sambal(badjak)
• vier takjes verse tijm
•klein scheutje light kookroom
Overgiet de schoongemaakte spruitjes met kokend water dan blijven ze mooi groen, kook de spruitjes 8 minuten beetgaar met wat zout. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de ui en het spek goudbruin. Voeg de prei, de champignons en de knoflook toe en fruit even mee. Voeg de kerrie, de mosterd en de sambal toe.
Haal de blaadjes tijm van de takjes en doe ze bij het groentemengsel. Voeg de beetgare spruitjes en een scheutje room toe en schep goed om.
Smakelijk eten!!!
Ger