zondag, oktober 28

Mispels

♦Mispels♦

Vruchten van de herfst zoals kastanjes,noten,rozenbottels,druiven,vijgen,granaatappels,kweeperen......
wie kent ze niet....
dat is volgens mij met de mispel wel anders, die vrucht is bijna een museumstukje geworden,
je komt ze in de winkel of op de markt nog maar zelden tegen de Mespilus germanica
Mespilus komt van het Grieks mesos (helft/midden) en pilos(bol)
Deze naamgeving verwijst naar de vorm van de vrucht, een halve bol.
Men dacht vroeger dat de mispelboom uit Duitsland kwam, vandaar de soortaanduiding germanica.
Een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) en is dus familie van de appel en peer 
De wilde mispel is door de Romeinen naar Europa gebracht en werd in de Middeleeuwen in Nederland aangeplant in kloostertuinen, bij kastelen etc.


'n jaar geleden kwam ik toevallig in gesprek met een hobbyvriend van mijn man over dit vruchtje, hij had een boom in zijn tuin staan waarvan de vruchten afvielen en rot waren....
toen ik dit hoorden dacht ik meteen aan mispels en zei ' wat zonde dat je er niks mee doet want het is een heel gezond vruchtje en je kan er lekkere likeur,gelei en mispelbrij van maken.

En vorige week kreeg ik een telefoontje van hem met de mededeling dat hij mispels geplukt had voor mij en ze mee bracht naar de beurs waar de mannen elkaar troffen.

En jawel tegen de avond was ik in het bezit van dit fel begeerde vruchtje.......
nee niet een............ maar heel veel!!!




Het gezegde "zo rot als een mispel" heeft betrekking op het afrijpen van de vruchten,
net geplukt zijn ze hard,wrang, melig en niet te eten.
Ik heb ze netjes naast elkaar op 'n krantje in kratjes gelegd die in het schuurtje staan
en kijk elke dag even of de mispels al zacht worden,
een  enkele ''rotte'' heb ik opengevouwen en het bruine vruchtvlees eruit gezogen,
smaakte lekker zoet,
pitten uitspuwen want die werken erg laxerend


Heb al wat mispels verwerkt door op pot te zetten,
stuk of 40 mispels waarin ik in elke vrucht 3 kruidnageltjes gestoken heb
300 gram suiker en 2 liter Jonge Jenever
in andere pot ging de helft van de ingrediënten met 1 liter Brandewijn en vanillestokje
dit brouwsel 3 maanden op donkere plaats weg zetten
na drie maanden kruidnagels verwijderen en nog 3 maanden laten staan
daarna mispels verwijderen en drank goed zeven
en in flessen gieten.
Je moet ''even'' geduld hebben;-)
maar ik kan jullie verzekeren dat  je dan een heerlijke 
mispel likeur hebt
want ik kan het weten, dronk poosje geleden dit goud kleurige brouwsel bij goede vriend die het al jaren op deze wijze op pot zet......
Als of er een engeltje over je tong piest☺

Wanneer de andere vruchten ''rot'' zijn ga ik daar mispelgelei en mispelbrij van maken
lekker bij water wild, varkenshaasje of ander mager varkensvlees
en op boterham met kaas

(wordt vervolgd)

Prettige zondag en lieve groeten!!!




Ger








Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.