♥ Van mispel tot moes ♥
Zo heb je elke dag wel iets waar je de nodige tijd aan moet besteden...en dat deed ik de afgelopen weken met liefde en zorg aan manlief, wiens ♥ het weer eens niet goed deed.
We staan er eigenlijk nooit zo bij stil dat ons motortje plotseling van de ene dag op de andere niet meer doet wat wij willen, wat we eigenlijk allemaal heel normaal vinden zolang die rikketik maar gewoon blijft tikken.....zonder mankementen.
Maar als er dan bij de jaarlijkse controle en enkele onderzoeken aan het licht komt dat er weer iets mis is schrik je in eerste instantie,
maar je realiseert je ook niet lang daarna dat je als patiënt in goede medische handen bent van een team specialisten die alles met elkaar overleggen voordat ze tot handelingen over gaan.
Dan volgen enkele dagen van ziekenhuis opname,spannende en zorgelijke uren tijdens ingreep en nazorg.
Maar we kunnen inmiddels weer opgelucht adem halen, het leed is weer geleden, gelukkig!!!
Maar in die tussentijd rijpten de mispels in de kratjes gewoon door, dus bestede ik daar ook elke dag even tijd aan.
Voor mij tevens een mooie manier om wat afleiding te zoeken in mijn keukentje,
en zo belandde alle mispels in die dagen achter glas
♥♥♥
♥♥♥
♥♥♥
♥♥♥
♥♥♥
Vanmiddag proefde ik één van de variaties die ik inmaakte,
en wel de lekkere pittige zoet-zure Chutney op 'n bruine boterham met oude kaas
Ben blij dat ik 'n aardig voorraadje heb, jammie......
♥♥♥
ik stapte net ook nog even het kelder trapje af om te kijken naar de vruchten die ik enkele weken geleden op drank zetten voor likeur
volgens mij moeten die mispeltjes al aardig ''aangeschoten'' zijn;-)
voor wie de vorige post niet gezien heeft....
en voor degene onder jullie die ook eens mispelmoes♥ jam ♥ gelei ♥
wil maken komt hieronder het recept
Met manlief gaat het prima, hij is vanmorgen naar Engeland vertrokken met zijn hobbymaat voor 'n weekeind zoals die 2 dat al vele jaren doen samen, meerdere keren per jaar.
Ook fijn weekeind gewenst voor jullie allemaal en lieve groeten!!!
Ger
Ingrediënten:
-
Mispels
-
per 1 liter gekookte brei
-
400 gram geleisuiker
-
het sap van 1 citroen
-
een flinke koffielepel speculaaskruiden
Werkwijze:
Was de zachte mispels
Was de zachte mispels
Doe ze in ruime pan en vul met water tot
vruchten half onder staan
Laat aan de kook komen en zet de warmtebron laag
Laat aan de kook komen en zet de warmtebron laag
Schep af en toe goed om om aanbranden te
voorkomen,
In
half uurtje zijn de mispels tot moes gekookt
Doe
ze door een roerzeef (passevite)of doe net als ik, druk het door fijne zeef
boven andere pan(verwijder telkens tussendoor de schillen en pitten uit
zeef)werkt makkelijker
Neem 1 liter van de bruine brij en doe er 450 gram geleisuiker bij.
Neem 1 liter van de bruine brij en doe er 450 gram geleisuiker bij.
Doe er het sap van een citroen/limoen bij.
Doe er speculaaskruiden bij en laat 3 minuten flink doorkoken(pas op voor hete spatten)
Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat potjes op hun kop afkoelen.
Doe er speculaaskruiden bij en laat 3 minuten flink doorkoken(pas op voor hete spatten)
Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat potjes op hun kop afkoelen.
Ik maakte verschillende
smaken:
een partij(liter) met
speculaaskruiden
een liter met twee flinke koffielepels gemberpoeder en
schepten vlak voordat moes de potjes in ging er stukjes halfgare appel (drie
appels) doorheen
een liter met 3 koffielepels kaneel, 1/4 theelepel
kruidnagelpoeder en 2 stuks
steranijs waarvan ik de zaadjes in vijzel fijn stampten,100 ml gembersiroop uit
flesje
Verder blijft geleisuiker, citroen of limoensap gelijk
als in bovenstaande tekst op 1 liter brij.
Jam ,moes en brij klinkt zo alledaags voor deze
lekkernij, gebruik het in appelgebak recept, rijstepap, op de boterham met
Belgische kaas, bij witvlees kip/varkensvlees, gehaktbal, dan moet het recept
van deze oude vrucht zoals hierboven beschreven hemels
zijn.
Succes!!!