vrijdag, november 16

Van mispel tot moes

♥ Van mispel tot moes ♥
Zo heb je elke dag wel iets waar je de nodige tijd aan moet besteden...en dat deed ik de afgelopen weken met liefde en zorg aan manlief, wiens  het weer eens niet goed deed.
 We staan er eigenlijk nooit zo bij stil dat ons motortje plotseling van de ene dag op de andere niet meer doet wat wij willen, wat we eigenlijk allemaal heel normaal vinden zolang die rikketik maar gewoon blijft tikken.....zonder mankementen.
Maar als er dan bij de jaarlijkse controle en enkele onderzoeken aan het licht komt dat er weer iets mis is schrik je in eerste instantie,
maar je realiseert je ook niet lang daarna dat je als patiënt in goede medische handen bent van een team specialisten die alles met elkaar overleggen voordat ze tot handelingen over gaan.
Dan volgen enkele dagen van ziekenhuis opname,spannende en zorgelijke uren tijdens ingreep en nazorg.
Maar we kunnen inmiddels weer opgelucht adem halen, het leed is weer geleden, gelukkig!!!

Maar in die tussentijd rijpten de mispels in de kratjes gewoon door, dus bestede ik daar ook elke dag even tijd aan.
Voor mij tevens een mooie manier om wat afleiding te zoeken in mijn keukentje,
en zo belandde alle mispels in die dagen achter glas

♥♥♥


♥♥♥ 


♥♥♥
♥♥♥
♥♥♥


Vanmiddag proefde ik één van de variaties die ik inmaakte,
 en wel de lekkere pittige zoet-zure Chutney op 'n bruine boterham met oude kaas

Ben blij dat ik 'n aardig voorraadje heb, jammie......

♥♥♥
ik stapte net ook nog even het kelder trapje af om te kijken naar de vruchten die ik enkele weken geleden op drank zetten voor likeur
volgens mij moeten die mispeltjes al aardig ''aangeschoten'' zijn;-)




voor wie de vorige post niet gezien heeft....

en voor degene onder jullie die ook eens mispelmoes♥ jam ♥ gelei ♥ 
 wil maken komt hieronder het recept

Met manlief gaat het prima, hij is vanmorgen  naar Engeland vertrokken met zijn hobbymaat voor 'n weekeind zoals die 2 dat al vele jaren doen samen, meerdere keren per jaar.

Ook fijn weekeind gewenst voor jullie allemaal en lieve groeten!!!
Ger
Ingrediënten:
  • Mispels
  • per 1 liter gekookte brei
  • 400 gram geleisuiker
  • het sap van 1 citroen
  • een flinke  koffielepel speculaaskruiden
 
Werkwijze:

Was de zachte mispels
Doe ze in ruime pan en vul met water tot vruchten half onder staan
Laat aan de kook komen en zet de warmtebron laag
Schep af en toe goed om om aanbranden te voorkomen,
In half uurtje zijn de mispels tot moes gekookt
Doe ze door een roerzeef (passevite)of doe net als ik, druk het door fijne zeef boven andere pan(verwijder telkens tussendoor de schillen en pitten uit zeef)werkt makkelijker
Neem 1 liter van de bruine brij en doe er 450  gram geleisuiker bij.
Doe er het sap van een citroen/limoen bij.
Doe er speculaaskruiden bij en laat 3 minuten flink doorkoken(pas op voor hete spatten)
Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat potjes op hun kop afkoelen.

Ik maakte verschillende smaken:
een partij(liter) met speculaaskruiden

een liter met twee flinke koffielepels gemberpoeder en schepten vlak voordat moes de potjes in ging er stukjes halfgare appel (drie appels) doorheen

een liter met 3 koffielepels kaneel, 1/4 theelepel kruidnagelpoeder en 2 stuks steranijs waarvan ik de zaadjes in vijzel fijn stampten,100 ml gembersiroop uit flesje

Verder blijft geleisuiker, citroen of limoensap gelijk als in bovenstaande tekst op 1 liter brij.
Jam ,moes en brij klinkt zo alledaags voor deze lekkernij,  gebruik het in appelgebak recept, rijstepap, op de boterham met Belgische kaas, bij witvlees kip/varkensvlees, gehaktbal,  dan moet het recept van deze oude vrucht zoals hierboven beschreven hemels zijn.
Succes!!!














Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.