dinsdag, februari 5

MELKHUSKES

MELKHUSKE


In de Duitse deelstaat Nedersaksen hebben de  landschappen hun unieke karakter behouden.
Het ''weidse landschap achter de dijk'' nodigt uit tot ontspannen en het actief beleven .
 Of met fiets of kano langs talloze windmolens of bij een gezellig bakje thee – geniet van de Ostfriese manier van leven! Het kostelijke nationale drankje van de Ostfriezen wordt met klontjes en wolkje theeroom gedronken.

Maar je kan ook op veel plaatsen De Melkhuskes aantreffen
langs de Fehnroute en Dollardroute 
waar melkproducten worden aangeboden door gastvrije en vriendelijke plattelandsvrouwen die je uitnodigen in de gezellige houten huisjes een glas melk, mixdrankjes,karnemelk, melkkoffie, en hun zelfgebakken lekkernijen en andere specialiteiten te nuttigen tijden een rustpauze.







het melkhuske was nog gesloten toen wij het terras opliepen.....
maar de deur werd met een vriendelijke stem  'Moin' van de gastvrouw geopend
snel werd het bord aan de weg gezet


het tafeltje waaraan wij plaats namen werd met vochtig doekje even netjes gemaakt
ook daar de Duitse Gründlichkeit;-)
ik bestelde koffie en manlief Buttermilch

mevrouw verontschuldigde zich met de woorden 'het meeste gebak wat ik dagelijks vers bak staat nog in de oven,(dat had ik al geroken) maar heb wel kruisbessentaart en wil met alle plezier wat ander lekkers voor U maken' 
ik: lust alles en laat me graag verrassen

even later werd de kan met verse koffie op tafel neergezet en voor mij een Windbeutel....
en de vulling was alles behalve wind.....in het midden een grote bol heerlijk yoghurt-blauwebessenijs met rondom royaal bespoten met slagroom.


doe alsof je thuis bent en schenk gerust je kopje nog eens vol , de kan zit vol.....



we zaten daar heerlijk rustig en genoten van uitzicht en lekkers
bij het afrekenen stond er één kop koffie op de rekening
als dat geen gastvrijheid is....

we gingen weer verder en kwamen onderweg nog zóveel moois tegen....
maar daarover misschien later meer....
Ik wens jullie allemaal een fijne )blog)week en lieve groeten!!!
Ger

26 opmerkingen:

  1. Lieve Ger,
    Wát een vredig en zéldzaam tafereel die schapen op de dijk! Mooie natuur en ik kan geloven dat jullie genoten van de koffie en het gebak.
    Lieve groet,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lieve Ger....
    Nog even een reactie van mij...ik wil je nog even bedanken voor je lieve reactie die je bij mij hebt achter gelaten...Heeft mij goed gedaan....vandaag breng ik mijn Martin naar het ziekenhuis voor een paar dagen en dan hopen wij dat we meer weten....Ik wens jullie ook het allerbeste, allerbeste....
    liefs Elly.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb zojuist ontbeten maar dat neemt niet weg dat het water mij uit de mond loopt bij het zien van jouw heerlijke slagroombol! Wat een bijzondere plekjes langs de weg en om de gastvrijheid te mogen ervaren geeft het allemaal nog iets extra's.

    Ik wens jou ook een fijne week, Ger! Lieve groet, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo Ger,
    Wat trakteer je ons weer op geweldig mooie plaatjes, van een prachtige streek. Het voelt of ik even met je mee ben geweest en ik heb er echt van genoten... Zelfs van dat heerlijke gebak. Super dagje...!
    Ik wens je een heel mooie dag vandaag,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Lieve Ger

    Wat een uitstekende serie heb je weer geplaatst, iedere keer weer mooi qua uitvoering en een orgineel verhaal erbij....wel grappig al die melkhuskes...... en die taartjes c.q. gebakjes zien er ook erg lekker uit.

    Lieve groetjes, Joop

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hallo lieve Ger, ziet er weer sfeervol uit zeg. Het doet me wel een beetje aan onze omgeving denken de schaapjes ik heb de indruk dat ze ook op een dijkje staan. En de bootjes in het water. Behalve dan die melkhuskes die hebben we hier niet. Zo leuk om daar je koffie te drinken, zoiets zou ik ook wel in mijn tuin willen hebben lekkere dingen maken en leuk met de mensen praten. Je heb het erg mooi weergegeven dat tuintje bij dat melkhuske met die oost Indische kers vind ik zo leuk. Dat bloemetje doet me naar de zomer verlangen. Hier op het moment grijs en regenachtig, met af en toe hagel en voor vanavond en morgenochtend sneeuw. Begin net een beetje te herstel van een zware griep dus verlang naar beter weer. Maar ja we moeten het ermee doen, bedankt voor je mooie tripje heerlijk hoor. Groetjes Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je post is ook net een gebakje, het smaakt naar meer. Een en al gezelligheid en mooie foto's
    Zo leuk die schaapjes.
    Fijne week lieve groet Nelly

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Mooie plaatjes weer bij jou, de zomer, ja heerlijk, maar eerst lente!
    Lieve groet, Renny

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wat een mooie (bijna Hollandse!)plaatjes, prachtig!! oh wat is dit genieten he Ger.. zo'n mooie omgeving en dan zo'n gastvrij en heerlijk plekje om te relaxen en te genieten van iets lekkers, gouden momentjes!

    lieve groet, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  10. prachtige plaatjes en wat een heerlijk verhaal maar ook heerlijke dingen zie ik weer voorbij komen ooohhh die bol het water loopt uit de mond yummie .... wat zouden jullie genoten hebben en dan een kan koffie afrekenen voor 1 kopje dat is gastvrijheid .... wens je een fijne week heb genoten van je mooie plaatjes ...lieve groet rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha Ger,
    Wat een heerlijke omgeving en die soes waah daar wil ik mijn tanden ook wel in zetten hoor! Echt genieten en ik heb je kannetjes verhaal ook nog gelezen wat een bijzonder verhaal zeg! Dit is echt een heel dierbaar kannetje! Wat fijn dat het nu bij jou terecht is gekomen. En straks natuurlijk bij jou dochter.
    Lieve groetjes
    Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat een leuk verslagje, ziet er heel gezellig uit dat melkhuuske en het gebak... mmm....!!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hoi Ger,
    Allereerst bedankt voor je lieve reactie op mijn blog, ik ben inderdaad wat wijzer geworden. Mooi hé die rode paddestoeltjes en die gele bloempjes. Wat leuk dat jij je er in verdiept hebt om mij dat te melden, hartelijk dank daar voor. Maar nu even over jouw schitterende foto's prachtig zeg, en al dat heerlijks wat je daar op het tafeltje had staan, dat zal gesmaakt hebben. Ook de foto's van de schapen en de hele omgeving. Het ziet er erg gezellig uit, leuk hoor en nog bedankt hé. Lieve groetjes, Joke

    BeantwoordenVerwijderen

  14. hoi Ger, ik had ook voor de kruisbessen gekozen. Ziet er mooi en smakelijk uit.
    Fijne avond. Hannij.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Fijn dat jullie het zo gezellig hebben gehad!
    Je foto's liegen er niet om.
    Wat gezellig om zo bij onze Duitse buren te worden ontvangen!
    Wij zijn ook regelmatig in Duitsland geweest, en het eten en drinken is daar altijd uitstekend!
    En zeker niet te weinig!

    Liefs, Juliëtte

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wat ons ook zo aanspreekt in Duitsland zijn dit soort taferelen...zo gemütlich....ik voel me altijd op mijn gemak en geniet van al die aardigheden van onze oosterburen..jij laat ons zien wat mooi en goed het kan zijn als je het wilt zien, en dat doen jullie zeker...heerlijk om zo lekker samen te genieten.

    Een lieve groet,
    Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ger het ziet er heerlijk uit en dan bedoel ik niet alleen het gebak. Altijd weer genieten als je verslag doet van jullie uitjes. Ost Friesland komt wel op mijn lijstje en dan ook een stop bij een Melkhuske. Lieve groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een leuke post Ger en wat een prachtige foto's. Die met de wolkenlucht weerspiegeld in het water vind ik zo mooi.
    Wat leuk die melkhuisjes met die grote gastvrijheid, het ziet er heerlijk uit wat jullie voorgeschoteld kregen.
    Toen wij vorig jaar in Zuid-Duitsland waren waren er niet echt mooie fietspaden, maar hier zie ik op één van de foto's een fietsroutebord. Zijn er in dit gedeelte van Duitsland wel goede fietspaden?
    Dat haakwerk met dat dikke garen doe ik ook nooit meer, ik heb gisteren de hele dag niets kunnen doen zo dik en pijnlijk waren mijn handen.
    Wel jammer, maar het is niet anders.
    Leuk dat je meedoet met mijn Give Away. Ik zag net bij Petra van de Moeite Waard dat je de hare heb gewonnen, van harte hiermee.

    Fijne dag Ger, hier schijnt de zon zo heerlijk.

    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hoi Ger,
    Via Petra kom ik op je blog. Ik zag dat je haar give away gewonnen hebt, gefeliciteerd hoor! Wat heb je een mooi verhaal geschreven over Ost Friesland. Het ziet er daar nog aardig Hollands uit, je hebt prachtige plaatjes geschoten daar en wat fijn, die gastvrijheid!
    Ik ga je gezellig volgen!
    Lieve groet, Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Dag Ger,

    Wat een prachtige serie over een oerhollands product.
    Windbeutel, nooit van gehoord. Maar het ziet er wel overheerlijk uit. Wij doen het hier momenteel op Terschelling met één kop warme chocolademelk per dag. Ook lekker!

    Hartelijke groet,

    Adri

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Wat een ontzettend gezellig verhaal hier bij jou en dan al de mooie foto's.Ik heb genoten en verlang nu al naar de zomer als ik die foto's zie.
    Lieve groetjes Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Hee Ger, daar ben ik weer. Leuk dat je mij ook bent gaan volgen. Jouw uitgebreide reacties vielen me al op bij andere blogsters. Je geeft daardoor naar mijn gevoel echte aandacht. Ik moet je bekennen dat ik nog maar weinig gelezen heb op je blog, ik heb nog heel wat in te halen! Vanlieverlee hoop ik dat te doen!
    Fijne dag en lieve groetjes, Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Wat een gezelligheid en een hartelijke ontvangst! Je koffiekopje vind ik trouwens super ;)

    Fijne dag. Lieve groet, Miranda

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Lieve Ger,
    wat vind je toch altijd mooie en boeiende plekjes,het ziet er prachtig uit,ook de taart haha,ow daar hou ik zo van,ik wens je een fijn weekend,liefs Musje.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Wat een prachtige sfeervolle foto's. Die van het gebak zien er heel goed uit, het water loopt mij in de mond.
    Leuk plekje hier, ik struin nog even rond.

    BeantwoordenVerwijderen
  26. Hallo Ger, ik zag jouw reactie staan op de blog van Tanja van Homade...en er stond een prachtige spreuk op, die wilde ik graag kopiëren...mag ik hiervoor jouw toestemming...Ik ben je direct gaan volgen want je hebt een prachtige blog....lieve groet Marjon

    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.