zaterdag, november 1

Paddenstoelen - kipragout


Paddenstoelen 
in dit jaargetijde volop aanwezig in de natuur om naar te kijken
maar ik gebruik de eetbare ook graag en vaak om er een lekker maaltje van te maken


vorige week kwam manlief van de weekmarkt en zette de papieren zak voor mij op het aanrecht neer met de woorden:ik denk dat jij hier wel iets mee kan.......
.....en hij kent me wat dat betreft na meer dan 50 jaar maar al te goed
 en ik weet; de liefde van de man gaat door de maag



dus ik ging maar al te graag aan de slag
want met paddenstoelen kan je alle kanten op
zo'n borsteltje biedt uitkomst om ze van ongerechtigheden te ontdoen
doordat paddenstoelen een sponsachtige structuur hebben komen ze beter niet in aanraking met water
dit zou hun goede smaak niet ten goede komen

een aardige melange
wie vind ze nou niet leuk om te bekijken
en bovendien kun je er ook aardig mee koken


dit keer koos ik voor een paddenstoelen-kipragout
ik pocheerde vooraf 3 grote dubbele kipfilets in bouillon
waarin ik ze af liet koelen
door deze manier van garen blijft het gevogelte vlees mals en sappig

eetlepel Hollandse lijnzaadolie om te bakken in de wokpan waarin ik 4 kleingesneden sjalotten 
glazig liet worden met flinke theelepel curry Madras
ik zweer de laatste tijd bij de specerijenmelange by Jonnie Boer
heb inmiddels al kennisgemaakt met de hele serie uit alle windstreken en vind ze stuk voor stuk heerlijk en geen toegevoegd zout

liet de aan stukken gesneden paddenstoelen kort mee bakken
hebben niet veel nodig anders worden ze taai

in andere pan liet ik 60 gram grasboter smelten waar 60 gram bloem bij ging
flink met de garde erdoor heen tot alle bloem opgenomen is
dan goed blijven roeren om klontjes te voorkomen tijden het toevoegen van 1 liter krachtige en gezouten kippenbouillon
tegen de tijd dat het gaat pruttelen en je kramp hebt van het 8888888jes draaien ;-)heb je een mooie roux

de in stukken gesneden kipfilets en paddenstoelen toevoegen,omroeren en goed doorwarmen
op smaak brengen met nootmuskaat van de rasp
peper uit de molen scheut koksroom uit de fles
en halve kop geknipte krulpeterselie


je kan de ragout op verschillende manieren opdienen
een Vlaamse klassieker die op tal van plaatsen geserveerd wordt onder de namen 
vidé ,vol-au-vent of koninginnenhapje
tot het bij ons bekende pasteibakje met hoedje van bladerdeeg

ik koos dit keer voor lekkere dikke sneden geroosterd maisbrood
waarop de ragout ging












Maak er allen een fijn weekeind van
gaan wij ook doen met goede vrienden samen die naar het Brabantse komen

liefs,Ger



16 opmerkingen:

  1. Hoi Ger,
    Oh wat ziet dat er lekker uit zeg. Ik zou ook wel raad weten met zo'n zak met paddenstoelenmelange... en Ben zeker weten ook! Jou ragout-receptje ga ik zeker bewaren, want het lijkt me verrukkelijk op deze manier.
    Heel jammer dat de tweede oogst van ons paddenstoelen-kweekje is mislukt, er kwam maar niets en toen heb ik het pak nog maar een keer een nacht in het water gelegd. Nu kwamen er wel paddenstoeltjes op, maar zo minimaal dat de groteren al uitdroogden terwijl de kleineren niet meer verder wilden groeien... jammer dan, maar het is niet anders...
    Ik ga dit even aan Ben laten zien en dan gaat het recept zeker weten in ons receptenmapje...
    Ik wens jullie heel smakelijk eten en een heerlijk weekend,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit ziet er heerlijk uit, Ger. Je weet het altijd zo te beschrijven dat ik er altijd trek van krijg, of het nu in de ochtend, in de middag of in de avond is dat ik het lees. Ik weet ook nagenoeg zeker dat je man jou waarschijnlijk overstelpt met alle liefde die hij heeft, want een betere vrouw in de keuken kun je je volgens mij niet wensen. Wat dat betreft heeft manlief het hier écht niet zo goed getroffen ;-).

    Fijn weekend nog. Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ger, het heerlijke assortiment paddenstoelen ziet er bijna te mooi uit om er ragout van te maken, wat een mooie foto´s. Overigens de ragout mag er ook zijn, heerlijk met het geroosterde brood.
    Ik wens jullie een heel fijn weekend met de vrienden!
    Lieve groet,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen

  4. Hoi Ger,

    Ziet er weer erg smakelijk uit. Denk dat ik het wel zou lusten ;-)

    Ik wens jullie daar in het schone bourgondische Brabant een heel fijn weekend, aan het eten zal het niet liggen :)
    Geniet ervan en heel veel liefs,
    Cilia

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oohhh, Ger...wat ziet dat er weer smakelijk uit...ik zit hier weer achter het scherm te watertanden...ik was de champignons idd ook nooit onder water, haal het smerigste er meestal af met een keukendoek...zie ik daar bij jou nou een champignonborsteltje?

    Fijne avond

    Groetjes, Pietrik

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ha Ger, je foto's zien er zo aantrekkelijk uit, ik krijg helemaal zin in je lekkere ragout! Ik ben gek op paddenstoelen, zowel om te fotograferen als om op te eten, heerlijk!

    Fijn weekend nog,
    liefs Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Je man kon dat lekkers niet voorbij lopen met de gedachte daar komt thuis vast wat lekkers van op tafel.
    En dat heeft hij goed gedacht. Het ziet er heerlijk uit.
    Manlief en ik zijn ook dol op paddenstoelen en zoiets komt hier ook regelmatig op tafel in de herfst en winter. Ik lees dat jij wat andere toevoegingen gebruikt dus dat kan ik ook eens proberen. En ik als grage broodeetster vind dat een hele goede combi.
    Fijne zondag, groetjes, Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hallo Ger,
    Wat ziet deze post er ontzettend heerlijk uit! Ik ga dit recept zeker een keer proberen. Zag die potjes kruiden wel staan bij de supermarkt, maar ja...recept... Ik las onderaan de post 'het Brabantse'...nou, je foto's stralen in elk geval veel Brabantse gezellig- en hartelijkheid uit. Fijne dag en eet smakelijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lieve Ger,
    Dat is een heerlijke paddestoelen & kip ragout geworden! Je had ook mooi vers materiaal gekregen van manlief. Dus dat geeft altijd veel plezier om er mee aan de slag te gaan.
    Liefs en geniet van een gezellige zondag samen met vrienden!
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wow, wat ziet het er weer heerlijk uit Ger. Ik ga dit recept van jou ook eens proberen. Fijne zondag in het Brabantse.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Prachtige plaatjes en wat ziet dat er heerlijk uit ruikt bijna de geuren hier mmmmm Zeker een recept om om te maken mmmmm Heerlijk om je passie voor koken elke keer weer te zien en te voelen ... wens je nog een mooie zondag en een fijne week ...lieve groet rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Mmmm dat ziet er heerlijk uit ..
    krijg er trek van ..
    smakkelijk
    ik wens je een fijne week ..
    lieve groet uit griekenland

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Vol-au-vent is één van mijn lievelingsgerechten! 'Vollevang' wordt het is ons dialect ;) maar met zo'n verscheidenheid aan paddenstoelen heb ik het nog nooit gemaakt! Dat ideetje van die kipfilet pocheren neem ik graag mee want dat is een stuk eenvoudiger dan alle werk om de stukjes kip, nadat die gekookt is, van het karkas te plukken. Dankjewel om het recept van je heerlijk gerecht zo mooi uit te schrijven!
    Lieve groet,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ger, dit ziet er weer smakelijk uit en voor paddenstoelen stapt mijn man zijn bed uit, hij vindt ze heerlijk.

    Dus hier thuis worden regelmatig gerechten met paddenstoelen gemaakt.

    Je recept heb ik opgeslagen, ga ik zeker uitproberen, dank je wel hier voor.

    Fijne week en lieve groet,

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  15. The perfume of the mushrooms and of your scrumptious soup have just arrived in my corner Ger!!! I won't miss this recipe!
    Hugs
    Olympia

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hoi Ger,

    Bedankt voor je reactie op mijn blog en zeker gaat dit beeld buiten staan.
    Ik lees dat je morfine neemt voor de pijn, hoop dat je je snel weer beter voelt.

    Lieve groet,

    Loes


    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.