maandag, februari 16

Havermout bananen koekjes

Havermout = hip & trendy......

goh........hoe zou dat toch komen....
gebruik havermout als zoekwoord en je hebt voor jaren leesvoer



mijn oma's en moeder hadden in hun tijd geen foodblogs gezondheidsgoeroes,healthyblogs,voedingscoaches,foodmagazines 
zij hadden nog nooit van woorden als superfood, oerdieet/palio,proteïne poeder,tarwe gras,rauwe cacao,chiazaad etc. gehoord, maar wisten wel dat havermout heel gezond en voedzaam is
want thuis werden we er mee groot gebracht

er was dagelijks bij het ontbijt of na de warme maaltijd wel 'n bord pap
in vele variatie's zoals havermoutsepap, karnemelksegortepap, griesmeelpap,rijstepap,beschuitenpap
wanneer we als kind ziekjes waren en geen eetlust hadden maakte ons moeder 'n bordje lammetjespap(melk koken en met maizenapapje en schep suiker binden)
flink door kloppen zodat er op de pap luchtbellen kwamen en dat vonden wij als kind prachtig

wanneer we vroeger vadertje en moedertje speelden kregen onze poppen droge havermout
in een kopje met lepel suiker en wij vonden het als ''ouders'' zeker zó lekker dan onze poppenkinderen

ook had ik een vriendinnetje waar ze thuis bierpap maakten
heb daar wel eens een bordje meegegeten maar kan me herinneren
dat ik het niet echt lekker te vond

toen ik bijna zestien jaar was ging ik werken bij dé banketbakker in het centrum
op de eerste plaats was ik daar om voor de 2 kleine kinderen te zorgen
waarvan de ene nog een baby was
in drukke tijden zoals Pasen, Sinterklaas en Kerstmis
zette mevrouw mij met de kindjes op de trein naar Amsterdam
waar haar schoonmoeder woonde op de Herengracht waar we dan een nacht logeerden
en de volgende morgen zetten we onze reis voort naar De Kwakel waar haar moeder,vader en zus woonden,oh wat was dat een fijne tijd........ ik voelde het echt als vakantie
de oma van de kindjes vond het niet alleen prachtig om voor haar kleinkinderen te zorgen
maar verwende ook mij met haar kookkunsten die vooral bestonden uit streekgerechten
en daar maakte ik voor het eerst in mijn leventje als stadskind kennis met biestepap
biest is de eerste melk die een koe geeft na het kalveren
het is geler van kleur als melk
moet langzaam al roerende in de pan worden verwarmd 
tot het gaat binden
de pap mag niet koken want dan gaat het klonteren
ik zie in gedachte de grote witte aardewerk kom met biestepap nog staan in de vensterbank bij het omhoog geschoven raam
en opzij geschoven kanten gordijn met franjes
tussen de bloeiende geraniums en op de achtergrond grazende koeien in de wei
(over nostalgische en landelijke sfeerplaatjes gesproken)
 om zo snel mogelijk af te koelen
en mijn taak was om met pollepel regelmatig te blijven roeren
en toen ik daarna de lepel af mocht likken wist ik zeker, nog nooit zo'n lekkere pap geproefd te hebben.........en toen ik er bij de maaltijd nog een verkruimelde beschuit op kreeg en schep bruine suiker.........mmmmmmmm..... lusten ik er wel pap van

ik heb het met de paplepel binnen gekregen en ben toch geen papkindje geworden;-))
wel smul ik nog regelmatig van 'n bordje of kom zelf gekookte pap
en op warme zomerse dagen wil ik voor mijzelf nog wel eens
2 stuks Zwieback in diep bord leggen en met schep suiker bestrooien
en er koude Buttermilch(karnemelk) overheen gieten
zoals ik het tijdens de schoolvakanties at bij mijn Duitse oma 


en hoe kom ik nou op dit verhaal uit de ouwe doos
het is naar aanleiding van de havermout koekjes post van 
het mooie blog Schunsland van
Marian

en omdat het pak havermout nooit uit mijn ouderwetse kleine keukentje weg geweest is
bakten ik vorige week de gezonde havermout koekjes

ik prakte 2 rijpe bananen
schepte daar 100 gram havermout door heen
en 2 opgehoopte eetlepels gedroogde cranberries










bekleed ovenplaat met bakpapier en leg er 5 hoopjes van het mengsel op
maak beetje plat met achterkant van lepel
oven voorverwarmen op 180 graden en de koekjes in ongeveer 20/30 minuten bakken
in geopende oven 15 min. laten rusten en met spatel voorzichtig  van bakplaat nemen

ik begon aan nieuwe ronde
maar daar gingen 2 opgehoopte eetlepels met rozijnen in en theelepel kaneel bij






toen de havermout koekjes afgekoeld waren haalde ik het koektrommeltje uit de kelder
wat vroeger bij ons thuis op tafel stond

besef nu dat het blikje al meer dan 55 jaar oud moet zijn
ouder dan mijn moeder werd......


ik drapeerde een vel bakpapier in het trommeltje
en legde er de koekjes in

er zijn heel wat recepten te vinden op internet over havermout koekjes
in meerdere variaties en inspiratie genoeg

zal ze zeker nog eens maken en mijn eigen creativiteit erop los laten
deze waren in elk geval lekker en voedzaam


♥♥♥

Fijne week en lieve groet,Ger
















23 opmerkingen:

  1. Goedemorgen Ger,
    Wat een mooi nostalgisch verhaal .
    ik denk dat er nu heel veel gedachtens terug na vroeger gaan ...Mijn gedachtens gaan na een emaile bordje van Molenaars kindermeel ,met een hondje en een poesje ..
    Je koekjes zien er lekker uit (beter als de pap) ...
    nog een fijne week ,veel liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie verhalen van vroeger, Ger! Ik zie het al helemaal voor me, jij met de kleintjes op stap met de trein.
    Biestepap kreeg ik ook als kind te eten, wel graag met een schepje suiker ;-). En de havermoutkoekjes heb ik ook gelijk gemaakt nadat Marian het op haar blog had gezet; je kan er leuk mee variëren. Jouw koekjes passen niet in het blik, dat betekent vast dat jullie veel geproefd hebben...
    Fijne dag! Liefs, Linda

    BeantwoordenVerwijderen
  3. hmmm dat klinkt heerlijk al die pap! jaaah lammetjespap kreeg ik als kind ook heerlijk!! en griesmeelpap met stroop en rijstebrij met bruine suiker en echte boter!! waaah het water loopt me in de mond! Gek eigenlijk dat ik het nooit meer eet terwijl ik het zo lekker vind! de koekjes zien er ook heerlijk uit wel maakte ik nog wel eens appelplaatkoek met havermout ook heerlijk!!
    Dit was weer een heerlijke nostalgische smul post!! ik heb ervan genoten
    lieve groetjes
    Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een prachtige reportage van het bereiden en bakken van de havermoutkoekjes, de foto's zijn al verrukkelijk, laat staan de koekjes.
    Ik vond dit een hele leuke 'pap'post. Ben grootgebracht met biest, de allerlekkerste pap die er bestaat, maar helaas zelf hebben we geen stal met koeien, dus dat missen we al enige tijd.
    Ik kook nog regelmatig bij het ontbijt in het weekend havermoutpap. En zelfgemaakte rijstepap, griesmeelpap met bessensap of karnemelksepap, staan nog regelmatig op het menu als dessert.
    Het oude vogelblik is schattig, een blik met een verhaal.
    Lieve groet,
    Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een mooi log uit oude doos, Ger!
    Grappig dat jij lammetjespap met melk en maizena noemt, mijn moeder deed dat met karnemelk en bloem. En ik mag nog graag een keer lekker warme karnemelkse bloempap eten.
    En ja koekjes en koeken met havermout maakten we ook. Heerlijk, maar havermoutpap moesten we weer niets van hebben.
    Dank voor het delen van je recept, ziet er heerlijk uit.
    Nog een fijne dag verder!

    Lieve groet,
    Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ger, wat een heerlijke post! Wat zul jij genoten hebben toen je 16 was van zo'n baantje!
    Havermout is inderdaad weer helemaal in. Ik maak het tegenwoordig 's morgens vaak even als ontbijt met wat stukjes appel en kaneel. Heerlijke bodem heb je dan. Koekjes bakte ik laatst ook op jouw manier, maar ze bleven wat taai; wellicht door de banaan? Ze zijn wel opgekomen, want de smaak was lekker. Plaatkoek met appel en havermout is ook een aanrader!!
    Fijne dag verder!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lieve Ger van dit soort verhalen, daar lust ik wel pap van.
    Bij ons thuis werd er door iedereen gesmuld van biest, behalve door mij. Mijn moeder bakte soms biestpannekoeken en die vond ik wel lekker. Havermout koekjes bakte ze ook en ze zagen er altijd net zo smakelijk uit als die van jou.
    Een leuke post weer, ik heb genoten.

    lieve groet
    Hermine

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Pap heb ik nooit veel gegeten, het was de gewoonte niet bij ons thuis en ik hield er ook niet van. Zo liet ik de griesmeelpudding met bessensap altijd aan mij voorbij gaan, terwijl mijn zus en broer het heerlijk vonden.

    De havermout koekjes lijken mij heerlijk. Door de cranberry's zijn ze ook nog eens goed voor mijn blaas, een mooi excuus om er lekker van te smullen.

    Een fijne dag nog, Ger. Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Lieve Ger
    Ik heb echt genoten van je verhaal .Nee pap van welk soort dan ook griezel ik van ,maar die koekjes lijken me dan wel weer heel erg lekker
    Lieve groetjes Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik heb ook nooit veel pap gegeten, maar deze havermout koekjes klinken niet alleen verantwoord maar ook lekker. Dus misschien ga ik ze eens proberen! Je hebt in ieder geval een mooi trommeltje om ze in te bewaren!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ha Ger, wat een heerlijke post, letterlijk haha! Ik ben ook zo gek op pap, vooral griesmeel mmm... vroeger toen ik als meisje van een jaar of 13 wel eens ging oppassen bij mensen op een boerderij, kreeg ik stip als ontbijt, ken je dat?
    Je koekjes zien er heerlijk uit, ik ga ze vast een keer proberen. Vanmorgen tijdens mijn cursus porseleinschilderen kregen we toevallig ook een stukje taart gemaakt van havermout, granberry's en noten, heerlijk!

    Liefs, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  12. What a scrumptious recipe Ger! I have some news for you!You are the winner of my give away, darling!

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Wat eenleuke post Ger...en dank je voor de verwijzing...ik ga ze zeker nog meer maken, want ik vond ze in ieder geval lekker, en de kleinzoon van anderhalf ook, en dat is belangrijk.... Ik ken ook al die papsoorten en ik kook zelf toch wel minimaal 1 keer per week ook zelf pap...nee, pudding, dat vind ik lekkerder...lekker dik...poetjespap vind ik niet lekker, dat noemen wij melk met beschuit...want ik lust geen melk....en wat heb jij een leuk baantje gehad, je tenminste nog wat van ' de wereld geIen'. Zo in je jonge jaren.....

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Hallo Ger...
    Wat herkenbaar is dit.
    Wij kregen ook pap als ontbijt en zelfgemaakte pudding als toetje.
    Mijn moeder was een boerendochter dus volkomen vertrouwd met biest.
    Ze trouwdw met mijn vader en ging in de stad wonen.
    Biestepap werd bij ons in de de tijd van de kalfjes geregeld gegeten werd.
    Ze haalde het bij haar zus die een met een boer getrouwd was.
    Mijn kinderen kregen smorgens ook altijd een bord havermoutpap...flinke klont boter erin en bruine suiker erover.
    We eten het hier nog best wel vaak smorgens..Ik vind het heerlijk...
    En havermoutkoekjes worden hier veel gebakken (ook lekker met stukjes dadel)
    Dank je wel voor je verhaal Ger.
    Groetjes en liefs
    Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoi Ger,
    Wat een heerlijk nostalgisch verhaal vertel je ons weer... ik geniet ervan hoor. Ik ben zelf niet zo'n pap-eter, maar ik kan het me wel voorstellen dat je er van kunt genieten. Wij hadden vroeger thuis wel Brinta, maar dat vond en vind ik vreselijk. Griesmeelpap vind ik wel heerlijk en rijstepap... en gortepap en havermoutsepap... maar nog nooit zelf gemaakt, die laatste twee.
    Over griesmeelpap gesproken, dat moet ik nodig weer eens maken, verrukkelijk...
    De Kwakel ligt hier niet zo ver vandaan, grappig dat jij daar al kwam als jong meisje....
    Ik heb je verhaal weer met heel veel plezier gelezen Ger, echt waar...
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Lieve Ger,
    Ja, net als wat Nieneke schrijft, aten ook wij pap van die Molenaars kindermeel bordjes! Voor mij werd rijstebloem gemaakt.
    Oh, ja we hebben allemaal pap leren eten maar ik heb nog nooit zo'n speciale melk gehad als jij hier zo mooi beschreef. Nostalgische verhalen van vroeger; die verwarmen onze harten voor altijd.
    Mooie foto's!
    Liefs,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Mmmmmmm, lekker die verschillende papsoorten. Ik ben er ook mee opgegroeid en lust het nu nog graag. Mijn voorkeur gaat uit naar de biest en lammetjespap. Behalve de karnemelkspap, want daar lust ik de basis niet van kan ik van de rest wel smullen en maak ik ze soms nog wel eens. Maar tegenwoordig toch meer pudding.
    Ook de havermoutkoekjes heb ik wel gemaakt. Een keer tegen de kersttijd met gesneden rode en groene gekonfijte vruchtjes, heerlijk.
    Wat had die moeder van de baby en het andere kleine kindje al een vertrouwen in jou, om als nog geen 16 jarige met ze op stap te mogen gaan en nog wel met de trein.
    Een mooie post Ger en attent dat de koekjes dan weer in een trommel van vroeger terecht komen.
    Een fijne dag, groetjes, Ingrid.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat een heerlijke nostalgie! Ik ben met Bambix opgevoed…mijn moeder vertelde mij daar vorige week nog een leuk verhaal over. Als 3 jarig meisje heb ik op moederdag mijn moeder verrast met een ontbijt…er stonden diepe borden op tafel, met daarin een flinke scheut droge Bambix en grote lepels. Zo leuk dat ik dit verhaal nog mocht horen.

    Lammetjespap en Biestepap ken ik niet. Maar havermout heb ik wel in mijn keukenkast staan en jouw post nodigt zeker uit om deze heerlijke, gezonde koekjes te gaan bakken. Alleen heb ik niet zo’n mooi oud blik om ze in te bewaren!

    Ik heb genoten van je mooie verhaal!

    Lieve groet, Helena

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Dat ziet er weer heerlijk uit, Ger.
    Zelf heb ik bananen, havermout maar en rozijnen in huis.
    Misschien ook te proberen met rozijnen, ga straks aan de slag.

    En wat een schattige koektrommel!

    Hoop dat het bij jullie ook zulk mooi weer is als hier, het zonnetje schijnt en wij hebben al een heerlijke kleine wandeling gemaakt.

    Fijne zonnige dag en lieve groet,

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Prachtig verhaal.
    Bedankt ook voor het recept,ga ik morgen gelijk eens uitproberen!
    Havermout blijkt weer "hip" te zijn,overal kom je het wel tegen dus...doen we gezellig mee.

    Geniet nog van de dag!

    Liefs,

    Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Hej lieve Ger, ik geniet weer van je verhaal. Zelf herinner ik mij het bordje brinta, lekker, maar het moest niet te dik zijn. Mijn man eet sinds enige tijd 's morgens weer een schaaltje havermoutpap. Dus die koekjes zou ik zo kunnen maken, lijkt mij lekker. Broodpap en griesmeel kreeg ik thuis ook. Af en toe maakt mijn moeder nog een grote schaal griesmeelpudding voor ons. Ze stopt er dan wel een aantal bitterkoekjes in. Lekker!
    Fijne dag en lieve groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Je havermoutkoekjes zien er lekker uit! Moet ik eens uitproberen! Maar wat vind ik je verhaal van vroeger mooi!!! Echt van genoten Ger, dankjewel voor het delen! Ik merk dat ik nogal wat gemist heb tijdens mijn bijna 4 maanden afwezigheid hier in blogcountry ;) Fijn weer wat bij te lezen.
    Lieve groet,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Lieve Ger
    Ik reageer even op deze mooie post om je allereerst te bedanken voor de kaart die ik van je heb mogen ontvangen voor de geboorte van onze kleinzoon. Wat een lieve woorden en gedichtje.
    We zijn heel gelukkig met die kleine schat, het is zo'n lief en tevreden ventje.

    Ik heb deze post al eens met belangstelling gelezen omdat ik al een tijd lang de lunch heb vervangen door havermoutpap met stukjes banaan om het wat te zoeten. Zo af en toe maak ik er ook pannenkoekjes van, ook weer met banaan. Het recept van de havermoutkoekjes lijkt me ook heerlijk en ben vast van plan deze een keer te gaan maken. Het is er door een drukke tijd nog niet van gekomen, maar ze staan op mijn lijstje.
    Ik wens je nog een fijne zondag.
    Lieve groet, Mea

    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.