woensdag, oktober 7

Appelcake





Het zal zo'n 8 jaar geleden zijn dat ik bij het
tuincentrum een op stam geënt appelboompje kocht in pot
had nog een plekje in mijn tuintje
daar waar trosroosje op stam gestaan had
die het maar niet wilde doen en jaar na jaar wegkwijnde door schimmel

appelboompje kreeg blad in het voorjaar en daar bleef het dan ook bij
tot dat een vriend uit de Betuwe het advies gaf om dat boompje te snoeien wanneer het de tijd daarvoor was

en waarachtig het werkte
 het werd daarna een voller model
en in het voorjaar kwam de prachtige bloesem waar ik zolang naar uitgekeken had

vorig jaar hingen er stuk of 12 appeltjes aan de boom
en dit jaar kon ik bijna naar de veiling☺
52 stuks was de oogst
waarvan er 12 buiten bleven liggen omdat de insecten er zich te goed aan gedaan hadden





van zo'n fris groene appeltjes met rozig blosje loopt het water je toch in de mond.....
poosje geleden kwam ik foto van
upside-down-appelcake tegen op internet
en wilde die gaan bakken
maar wanneer ik het recept aanklikten
kreeg ik een foutmelding
nou is het voor mij niet de eerste keer dat ik appelcake bak,dus ging ik het op mijn manier doen
sneed de appels met schil doormidden
en liet net als op foto het klokhuis en steeltje zitten
bedekte de goed ingevette vorm met de appelhelften
cake beslag er boven op en bakken maar.....
zoals jullie zien leek de appelcake in de verste verte niet op de prachtig uitziende cake die ik tegen kwam
nou gebied de eerlijkheid mij te zeggen
dat ik echt niet meer weet van welk appelras mijn boompje is.......
........maar wanneer ik zag hoe de cake uit de vorm kwam moeten het haast wel moesappeltjes zijn
geen halve appels meer te zien:-(

hoor vaak dat mislukte cake altijd het lekkerst is
smaken deed hij zeker en beetje poedersuiker
er over heen maakte veel goed
maar toch zit mij dat dan niet lekker en ging weer opzoek naar die mooie ronde appelcake
en vond hem toen op meerdere andere plaatsen
waarvan een met recept op het internet
met
reacties van andere cake baksters
die ook teleurgesteld waren toen ze het resultaat
uit de oven haalden en schreven dat het recept niet bij geplaatste foto hoorde
waarschijnlijk heeft iemand de foto zo aantrekkelijk gevonden en bij recept geplaatst?
Tja, wie geef je dan de eer van bronvermelding?

Heb het idee dat de appelcake op foto helemaal niet ondersteboven gebakken is of gefotoshopt voor kookboek?

Wie het weet mag het zeggen
ik hoor het graag en zal alsnog een bronvermelding geven.

Groetjes,Ger































20 opmerkingen:

  1. Gelukkig maar dat de smaak wel prima was, al oogde het anders dan je volgens de foto kon verwachten. Wel gaaf dat je dit jaar zo'n grote oogst had, als dat zich de komende jaren zo voortzet, kom je over een paar jaar pluktijd tekort ;-). De appeltjes zien er inderdaad heel goed uit!

    Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen

  2. Hoi Ger,

    Watertandend zit ik hier, zo midden in de nacht, te kijken naar die lekker uitziende appelcake van jou. Ben dol op zelfgebakken appelcake/appeltaart. Lijkt me een uitstekend idee om komend weekend te maken. Hier staat onze appelboom ook vol met appels... trouwens ook geen flauw idee wat voor appels het zijn. Het is al een hele oude boom, die er al lang stond voordat wij hier kwamen. We hadden er nog 1, die helaas vorig jaar omgewaaid is (draagt nog wel wat appels, ondanks dat de boom omver ligt).
    Volgens mij Ger, heb jij die appels van jou wel even flink opgepoetst voordat je er een foto van maakte... ze zien er namelijk zo mooi glimmend uit ;-)

    Trouwens, ik vind de appelcake van jou er veel lekkerder uitzien dan die andere, vooral dat deeg... smul smul...

    Een hele fijne smulweek toegewenst en veel liefs, Cilia

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een mooie appeltjes uit eigen tuin. Fijn dat de taart wel lekker was, ondanks dat hij niet op het plaatje leek.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat een grote appeloogst heerlijk voor taart en appelmoes en appel gevuld met kaneel en honing en dan zacht laten worden in zilverfolie op barbeque of oven en dan in de koude vanille vla mmm. En appelcake bakte ik vroeger wel eens door appels schoon te maken in vieren te snijden en dan de bolle rug in te snijden de bolle ingesneden kant op de bodem van een springvorm dan de cakemix erover en dan later als die gebakken was jam of ingekookte appelsap met suiker de omgedraaide cake appel insmeren mmm. Krijg er trek in als ik erover schrijf...
    fijne dag,
    groetjes van Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ha heerlijk Ger.
    Ik zou er zo in happen.
    Ons boompje heeft nu ook veel appeltjes gegeven.
    Maar nog niet zoveel als bij jou
    Ik heb er appelmoes van gemaakt.
    De foto die je laat zien van de upside down cake komt bij een fotosite vandaan
    Daar heb je mooie foto`s die je kan kopen.
    Wat ik zo zie aan die cake hebben ze er later nog extra appeltjes opgedaan toen de cake gebakken was.
    Eerst de plakjes appel in een suikerstroopje gekookt en toen erop gelegd
    Daardoor krijg je de glans mooi.
    Voor de upside down cake doe je eerst suiker in de vorm, iets laten carameliseren en dan de appeltjes erop.
    Hierop het deeg en dan hup bakken
    Omkeren als de cake gaar is.
    Dan zie je de appeltjes mooi in het stroopje liggen.
    Maar ik vind jou cake er heerlijk rustiek uitzien.
    Lekker hoor...
    Jammer dat we geen geur pjoet hebben.

    Groetjes
    Jeanne

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goede morgen Ger ,

    Ik maak al jaren de omgekeerde appeltaart en doe eerst boter en suiker
    in de cakevorm en in de oven ...en dan de appeltjes met het deeg ...
    maar mij cake komt ook als jou cake uit de oven hoor ...ik heb ook nog
    eens bij de griekse kookbloggen gekeken en ze zagen er allemaal zo uit hoor ...
    ik vindt jou cake er heerlijk uitzien ....en je foto's zijn weer heel mooi ..
    nog een fijne dag ..
    groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ha Ger, ondanks dat het resultaat niet geworden is wat je ervan had verwacht lijkt het mij toch erg lekker:)
    En wat leuk dat je oogst zo groot was! Wij hebben 2 appelboompjes en voor het eerst zitten er ook meer dan een handjevol appels aan. Ik ga ze dit weekend plukken en er in ieder geval een appeltaart van bakken, net als bij jou afwachten wat het wordt want ook ik weet niet meer wat het precies voor ras is;)
    Ik heb weer genoten van je post met je sfeervolle foto's!!

    Liefs, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ach ja...wat wordt er tegenwoordig niet gefotoshopt...maar een appeltaart...dat gaat wel ver.
    Hij ziet er ook wel heel perfect uit op de foto.
    Weet zeker dat jouw versie ervan ook heel lekker was.
    Fijne Avond.

    Groetjes,
    Inge, my choice

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Appels van eigen oogst, daar kan niets tegenop. Het zullen inderdaad wel moesappels zijn, maar al ziet je cake er niet uit als op die voorbeeldfoto, de smaak zal er zeker niet minder om zijn. En ik gebruik ook altijd poedersuiker om eventuele mislukkingen te maskeren, waarom niet. Die voorbeeldfoto is zeker niet van een omgekeerde appeltaart, maarvolgens mij cakebeslag waar ze appelhelften bovenop gedrukt hebben. Ger ik heb weer genoten van je serie sfeervolle foto's, de entourage met Keulse potten en keukendoeken maken het geheel af.
    Lieve groet, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat een gezellige appeljtjespost, ook al was de cake dan niet zoals op het plaatje ( die ziet er ook wel heel perfect uit!) wie weet gaat het je nog wel eens lukken. En anders....appels in een mandje, staat ook wel heel gezellig :)

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoe dan ook, voor mij is appeltaart altijd de lekkerste taart.
    Het lijkt er wel op dat de appeltjes gewoon in de cake gedrukt zijn.
    Zou je appelboompje een James Grieves kunnen zijn? Daar deden ze mij het eerst aan denken. Is ook zo'n zure appel.
    En je foto's waren om van te smullen.
    Ger, ik wens je een heel mooi zonnig najaarsweekwisseling!

    Liefs, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ha Ger! dat soort plaatjes worden altijd helemaal gestyled en voor de foto geprepareerd he, zo krijgen wij dat niet voor elkaar! Maar appelcake is appelcake en dat gaat er altijd in toch? Een no-bake banaan-caramel taart staat hier in de koelkast, de appels van de buren hangen over mijn muur....zal ik?? ;)

    groet
    lynda

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Je appels zien er echt uit om in te bijten !! En dat de cake niet zo mooi is als op het plaatje ,ach die plaatjes zijn toch allemaal mooi gemaakt ,maar de smaak was in elk geval goed en daar gaat het tenslotte om .
    Fijn weekend,lieve groetjes Elisabeth

    BeantwoordenVerwijderen
  14. O, Ger wat heb je weer een smakelijke post gemaakt, ik kan jouw taart bijna ruiken.
    Ik krijg ook meteen zin om zo'n taart te bakken, want ik heb appels van mijn eigen Franse boom meegebracht.

    Hoe gaat het met je, weer helemaal hersteld? Ik hoop het.
    Een fijne nieuwe week en lieve groeten
    Hermine

    BeantwoordenVerwijderen


  15. Ik vind de taart toch heerlijk uit zien en het is al heel lang geleden dat ik zelfgemaakt appeltaart gegeten heb. Mijn pa bakte deze altijd voor ons en sinds hij nu 4 jaar geleden overleden is, heb ik deze taart niet meer gehad. Dit komt nu zo bij mij binnen door de appeltaart....Die van jou lijkt me echt lekker hoor en je hebt ook een recept van tarte tartin...ook omgedraaide appeltaart...heeft mijn pa ook eens gemaakt. Ziet niet uit maar je weet niet wat je proeft... zo heerlijk....Hoe is het trouwens met je...ben je inmiddels weer helemaal hersteld? fijne zondagavond nog en lieve groet van Marjon

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Heerlijk verhaal Ger en de appelcake zal ook heerlijk smaken. Het oog wil natuurlijk ook wat, maar dat maak jij altijd dubbel en dwars goed met je prachtige foto's. De appelcake kan zo in een bakboek. Lieve groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Lieve Ger,
    Pracht appeltjes had je en ook mooie foto's er van!
    Maar wat die mooie foto betreft, ik denk net als Jeanne, dat de appeltjes gekonfijt zijn en er pas later opgelegd. Zéker de middelste vier!
    Maar het is toch nog een smakelijke taart geworden en zodoende leert men. Appels zijn net als aardappelen heel verschillend en je moet hiervoor wel een stevige appel hebben die niet tot moes vergaat tijdens het bakken.
    Lieve groetjes,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Wat weer een prachtige foto's Ger, en wat een oogst heerlijk hoor. Hier ook een boom vol appels goudreinette heerlijk al verschillende appel crumble's gemaakt en ook appel cake volgende keer maar eens foto's maken en op blog zetten(: En ook een ouderwetse appeltaart gemaakt en appelmoes, we worden hier wel een beetje appelig maar we houden ervan en weet je dit alles met kokosbloesem suiker dus niet te zoet, en de appelmoes daar gaat helemaal geen suiker door alleen een beetje kaneel(;...
    Maar ik wil wedden dat jou appelcake heel lekker was en weet je als het er hier iets minder mooi uitziet zeggen we altijd waar het komt is het toch donker. Het gaat om de smaak maar soms wil het oog ook wat(.... Wel jammer dat foto en recept niet overeenkomen maar ja niet aan te doen toch ? Hopelijk alles goed bij jullie, heb weer genoten van je prachtige logje genieten met grote G.
    Een liefdevolle groet Petra.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Hihihihi tja dat zie je vaker met recepten in de foodfotografie zijn er ook sommige die na het bakken de taart oppimpen voor het plaatje ... Maar ja vind jou cake helemaal niet slecht eruit zien, natuurlijk niet zoals op die foto maar wat maak het uit gaat tenslotte om de smaak en die was goed ... ik krijg er wel trek van als ik hem zien hoor ... ook je prachtige foto's ervoor is een aanloop van er zin in krijgen om zo cake te bakken .... wens je een fijn weekend geniet er lekker van lieve groet Rosita

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Haha, nou ik denk dat hij er niet minder om gesmaakt heeft. Soms kunnen ze zulke mooie plaatjes zetten bij een baksel, dat ik er niet meer in geloof. Maar de vraag is maar net of het ook zo lekker was als jouw baksel.

    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.