dinsdag, november 10

Thaise zoete aardappel-wortelsoep

HERFST......is....

voor de een wandelen door het bos en genieten
van kleurige bladeren aan boom en struik

of als een kind al schoppend door het afgevallen bladerentapijt je weg vinden

allerlei soorten paddenstoelen tot in detail voor de zoeker van de camera krijgen

het mystieke licht tijdens herfstochtend landschapbosfoto's proberen vast te leggen

bij fotograferen werkt het niet veel anders
dan bij het bereiden van een lekkere herfstmaaltijd
wanneer je zorgt voor de juiste ingrediënten
en het wordt bijna vanzelf mooi en lekker

voor mij is herfst op dit moment niet de wandelschoenen of laarzen aantrekken....
maar de sloof ombinden en aan de slag gaan in mijn keukentje

en begon aan een smakelijk uitziend soepje
wat ik tegen kwam op de blog
Uit de keuken van Levine 
ik heb niet allerlei moderne keukenapparatuur
zoals een Thermomix
maar gaf er letterlijk en figuurlijk mijn eigen draai aan met de staafmixer 
wanneer er in Nederlandse recepten
ingrediënten gebruikt worden als 
rode currypasta
kokosmelk
gemberwortel
koriander
nam pla(vis saus)
etc.
krijgt het recept Thais in de naam
net als dit Thaise zoete aardappelsoepje
wat aan de ene kant door het werk van de staafmixer
een fluweelzacht mond gevoel krijgt
en aan de andere kant een zoetige en pittige
smaak door de rode currypasta,zoete aardappels,
zoete ui en palmsuiker
maar bij mijn Thaise schoondochter
is het recept niet bekend in haar geboorteland


ben tijdens het koken niet van het afwegen of afmeten, kook uit de losse hand op het oog
liet in grote pan klein scheutje wokolie lopen
waarin ik flinke eetlepel rode currypasta 
aan liet fruiten waarbij de smaken zich ontwikkelen
vervolgens ging daar in stukken gesneden
zoete ui
3 tenen knoflook
2 grote geschilde in stukken gesneden zoete aardappel en 3 niet al te grote gesneden winterwortels bij,stuk verse gemberwortel 
en laat al omscheppend paar minuutjes bakken
daarbij gaat een pot groenten bouillon
aangelengd met ruim 2 potten water en 1 kruiden bouillontablet
laat alles gaar worden en pureer het glad met de staafmixer
roer er blik kokosmelk doorheen
waarvan ik paar eetlepels achterhield voor garnering
breng op smaak met
scheutje vissaus
flinke eetlepel gula djawa(palmsuiker)
haal het harde stuk altijd over de fijne rasp
blikje linzen afgieten en onder kraan afspoelen
en onder soep roeren
even doorwarmen,niet koken
soep in kommen scheppen en met kokosmelk en verse koriander garneren

lieve groet,
Ger














16 opmerkingen:

  1. Oooohhh Ger wat ziet die soep er lekker uit, en als ik het recept lees, lijkt het me ook erg lekker smaken......
    Alleen jammer dat mijn man niers om zulke soep geeft, al,doe ik steeds vaker toch ook wel soep koken die hij niet lekker vind en dan het te veel in de vriezer....
    Bedankt voor je reactie op mijn operatieverslag, ik heb het niet geschreven om 'sterk' of als een ' bikkel' over te komen, en ook niet als een 'poets' wat dat ben ik totaal niet, alleen ben ik wel altijd heel snel genezen met iets, daar kan ik ook niets aan doen...ik merk aan de reacties dat iedereen dat viindt, dus ik moet mijn verslag nog wat aan gaan passen denk ik....

    Ik wilde het schrijven omdat ik me rot gegoogeld heb, om te weten ' hoe het is' zo'n operatie, en ik doe heel graag de ' dingen zelf' al moet ik over iets van 5 minuten een uur doen...voor mijn doen heb ik deze 5 weken heeeeel weinig gedaan, en ik heb dis een open hart operatie omdergaan....ik dacht altijd dat ze een open hart operatie de operatie bedoelden waarbij het hart zo ' bloot komt te liggen'. Maar goed, maakt niet uit, het was een pittige ingreep, toch wel apart dat je tegenwoordig al na 5 dagen buitenhet ziekenhuis staat, in mijn geval 1 dag langer door die zenuw in mijn lies, maar het kan...je voelt je gewoon goed, mede door de pijnmedicatie natuurlijk, maar het is een feit, genezen doe je het beste thuis....ondanks dat je dan misschien wel ' te veel doet'. Maar tegenwoordig zeggen ze in het ziekenhuis ook : je voelt zelf wel wat je kunt of niet kunt, alleen niet overdrijven....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat ziet er weer heerlijk uit Ger, de soepkop is ook al zo mooi en die blauwe pan erbij, dan moet deze ´Thaise´ soep wel lekker zijn.
    Ik geloof echter dat ik wat achter loop, heb nl. nog nooit van een Thermomix gehoord, maar zoals jij al meldt met een staafmixer gaat het ook. Heb zelf ook nog nooit Thais gekookt, ook geen namaak Thais(haha), maar met een Thaise schoondochter zal jij wellicht het een en ander geleerd hebben plus dat jij een echte Bourgondiër ben die heel goed met de pollepel om kan gaan.
    Geniet ervan!

    Lieve groet, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Ger,

    Wat ziet het er allemaal weer heerlijk uit en zo mooi weer op de foto gezet.
    Ik zit mij te bedenken dat jij wel een prachtig kookboek zou kunnen maken met al je kennis en schitterende foto's.
    Misschien een ideetje?


    Wens je een fijne week en lieve groet,

    Loes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ziet er lekker uit, denk dat ik vandaag maar weer eens een pompoensoepje ga maken... dank je voor de inspiratie.
    fijne dag,
    groetjes van Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik zit hier gelijk te watertanden, je soep ziet er heerlijk en mooi 'opgemaakt' uit!
    Lieve groeten en een fijne dag nog, Ger!
    Linda

    BeantwoordenVerwijderen

  6. Hoi Ger,

    Wat ziet het er allemaal weer prachtig uit. Mooie blauwe soeppot trouwens.
    Maar... watertanden doe ik hier niet bij. Ik ben absoluut niet dol op vis en als ik dan lees dat er een scheutje vissaus bij komt, brrr ;-)
    Grappig is dat hè! Dat het hier een Thais gerecht genoemd wordt terwijl je Thaise schoondochter het recept niet kent. Dat geldt ook voor vele andere buitenlandse gerechten... waarschijnlijk wordt alles aangepast aan onze Nederlandse smaak.
    Hier bij ons thuis is Henk over het algemeen de kok en ik... schuif lekker aan ;-)
    Komend weekend ga ik bij vriendinnen eten, zij gaan een gerecht met tamme kastanjes maken...een vegetarisch gerecht. Eerlijk gezegd lijkt me dat niets, maar volgens hen gaat het heerlijk worden... dus aanschuiven, ben benieuwd.

    Fijne week en lieve groetjes, Cilia

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Ger,
    Wat zal die soep heerlijk smaken zeg. Het ziet er ook zo mooi uit, in die prachtige soepkom. De linzen en de koriander lijken mij een heerlijk extraatje voor deze verrukkelijke soep.
    Ik ga je recept bewaren hoor, en echt een keertje proberen. We eten tegenwoordig heel vaak soep dus die komt echt lekker van pas.
    Ik heb weer genoten van jouw stukje, compleet met de allermooiste foto's.
    Ja foto's maken, dat is echt mijn ding, dus herfst is voor mij in de eerste plaats 'kijken', met of zonder camera, naar al het moois om me heen. Ik heb het in de loop van mijn blogjaren steeds beter leren doen. Je wilt niet weten wat ik allemaal zie, wat vroeger aan me voorbij ging. Volgens mijn dochter is dat ook te wijten aan de leeftijd. Zelf merkt ze namelijk al dat ze de dingen beter ziet, dan toen ze jonger was. En ze is nu dan ook al 31 moet je weten. Maar ze bedoelde dan toen ze 17, 18, 19 was... en begin 20 en zo.
    Ik vind het gewoon fijn dat ze zoveel ziet en er ook van geniet. Het helpt haar ook in haar fotowerk.
    Lieve Ger, ondanks het weer wens ik jullie allebei een heerlijke dag,
    Liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat ziet dit er allemaal weer heerlijk uit, maar zoals wel vaker gezegd is jou dat ook absoluut toevertrouwd. Grappig dat jouw schoondochter het recept niet kent. Misschien wordt er soms ook wel te makkelijk een landenlabel aan een gerecht gehangen. Hoe dan ook...je hebt er met jouw eigen draai weer iets bijzonders van gemaakt.

    Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Met Jouw kookkunst zet je dan weer iets heerlijke op tafel.
    Leuk dat jij dan weer iets door kunt geven aan je schoondochter!
    Al met al weer mooi en heerlijk!

    Lieve groet, Eefie

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Heb hier net gegeten maar o jee........nu ik dit zie......schep mij nog maar eens op;)
    Ben dol op pompoensoep en zeker deze variant lijkt mij super en koriander.....ben er dol op....koriander is echt een bijzondere smaak....
    Heb het laatst door een tomatensalsa gedaan en dat is ook een aanrader.
    Dusse je snapt........deze ga ik maken.
    Verder alles goed met je....? Hoop dat het in ieder geval allemaal weer lekker loopt, met je ogen etc.....
    Zie je geniet in ieder geval heerlijk van dit seizoen met overheerlijke gerechten.

    Fijne avond

    Liefs


    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat ziet er heerlijk uit, Ger!
    Heerlijk om zo te kokkerellen voor je gezin.
    En een lekkere soep gaat er over het algemeen goed in.
    Ik vind het wel grappig, voor mijn vader van 90 jaar kookte ik ook regelmatig een grote pan maaltijdsoep, die in porties in de diepvries gingen. Maar hij heeft het van mij overgenomen en maakt nu ook zijn eigen draai aan de maaaltijdsoep, en ik moet zeggen: hij doet het goed! Nooit te oud....
    Nog een fijne avond!

    Liefs, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Lieve Ger,
    Ja dat wordt een heerlijke soep zo en ik houd van zoete aardappel met name; is ook erg gezond.
    Grappig dat je tegen een schort sloof zegt. Ik kende alleen een sloof als een afgetobde vrouw. Maar een korte schort die je voorbind is dus ook een sloof en dan gestrikt en omgevouwen over de strik heen. Zo leer je elke dag!
    De tijd voor heerlijke warme soep is weer aangebroken en daar maken we dan ook gretig gebruik van.
    Het was weer zonnig later op de dag na drie dagen van hevige regen. Wat ben je dat snel moe!
    Lieve groetjes,
    Mariette

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dearest Ger, no doubt this soup is absolutely tasty and healthy. I also love cooking and baking, I think we create a cozy and warm atmosphere in the house when we prepare something good to eat.All those scents and flavors have something that we can't find somewhere else.I also love your kitchen tools and saucepans, the blue color struck me first!
    Hope you have no problem with your leg now and you are fully enjoying the season.
    Warm greetings from all of us
    Olympia

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Wat ziet je soep er heerlijk uit! Ik zou zo willen aanschuiven :) hoe gaat het met je knie? De goede kant op hoop ik?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Dat lijkt me een heerlijk recept...ik houdt wel van iets anders dan Hollandse pot...alleen denkt man lief daar anders over.
    Ik had laatst zoete aardappels uit de oven, met kruiden van Jonny Boer...nou...ik heb het geweten hoor...terwijl ik het lekker vond.
    Lees altijd graag je posten...ik leer er nog wat van ook.
    Fijne Avond nog...alhoewel hij bijna om is.

    Groetjes,
    Inge, my choice

    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.