maandag, februari 16

Havermout bananen koekjes

Havermout = hip & trendy......

goh........hoe zou dat toch komen....
gebruik havermout als zoekwoord en je hebt voor jaren leesvoer



mijn oma's en moeder hadden in hun tijd geen foodblogs gezondheidsgoeroes,healthyblogs,voedingscoaches,foodmagazines 
zij hadden nog nooit van woorden als superfood, oerdieet/palio,proteïne poeder,tarwe gras,rauwe cacao,chiazaad etc. gehoord, maar wisten wel dat havermout heel gezond en voedzaam is
want thuis werden we er mee groot gebracht

er was dagelijks bij het ontbijt of na de warme maaltijd wel 'n bord pap
in vele variatie's zoals havermoutsepap, karnemelksegortepap, griesmeelpap,rijstepap,beschuitenpap
wanneer we als kind ziekjes waren en geen eetlust hadden maakte ons moeder 'n bordje lammetjespap(melk koken en met maizenapapje en schep suiker binden)
flink door kloppen zodat er op de pap luchtbellen kwamen en dat vonden wij als kind prachtig

wanneer we vroeger vadertje en moedertje speelden kregen onze poppen droge havermout
in een kopje met lepel suiker en wij vonden het als ''ouders'' zeker zó lekker dan onze poppenkinderen

ook had ik een vriendinnetje waar ze thuis bierpap maakten
heb daar wel eens een bordje meegegeten maar kan me herinneren
dat ik het niet echt lekker te vond

toen ik bijna zestien jaar was ging ik werken bij dé banketbakker in het centrum
op de eerste plaats was ik daar om voor de 2 kleine kinderen te zorgen
waarvan de ene nog een baby was
in drukke tijden zoals Pasen, Sinterklaas en Kerstmis
zette mevrouw mij met de kindjes op de trein naar Amsterdam
waar haar schoonmoeder woonde op de Herengracht waar we dan een nacht logeerden
en de volgende morgen zetten we onze reis voort naar De Kwakel waar haar moeder,vader en zus woonden,oh wat was dat een fijne tijd........ ik voelde het echt als vakantie
de oma van de kindjes vond het niet alleen prachtig om voor haar kleinkinderen te zorgen
maar verwende ook mij met haar kookkunsten die vooral bestonden uit streekgerechten
en daar maakte ik voor het eerst in mijn leventje als stadskind kennis met biestepap
biest is de eerste melk die een koe geeft na het kalveren
het is geler van kleur als melk
moet langzaam al roerende in de pan worden verwarmd 
tot het gaat binden
de pap mag niet koken want dan gaat het klonteren
ik zie in gedachte de grote witte aardewerk kom met biestepap nog staan in de vensterbank bij het omhoog geschoven raam
en opzij geschoven kanten gordijn met franjes
tussen de bloeiende geraniums en op de achtergrond grazende koeien in de wei
(over nostalgische en landelijke sfeerplaatjes gesproken)
 om zo snel mogelijk af te koelen
en mijn taak was om met pollepel regelmatig te blijven roeren
en toen ik daarna de lepel af mocht likken wist ik zeker, nog nooit zo'n lekkere pap geproefd te hebben.........en toen ik er bij de maaltijd nog een verkruimelde beschuit op kreeg en schep bruine suiker.........mmmmmmmm..... lusten ik er wel pap van

ik heb het met de paplepel binnen gekregen en ben toch geen papkindje geworden;-))
wel smul ik nog regelmatig van 'n bordje of kom zelf gekookte pap
en op warme zomerse dagen wil ik voor mijzelf nog wel eens
2 stuks Zwieback in diep bord leggen en met schep suiker bestrooien
en er koude Buttermilch(karnemelk) overheen gieten
zoals ik het tijdens de schoolvakanties at bij mijn Duitse oma 


en hoe kom ik nou op dit verhaal uit de ouwe doos
het is naar aanleiding van de havermout koekjes post van 
het mooie blog Schunsland van
Marian

en omdat het pak havermout nooit uit mijn ouderwetse kleine keukentje weg geweest is
bakten ik vorige week de gezonde havermout koekjes

ik prakte 2 rijpe bananen
schepte daar 100 gram havermout door heen
en 2 opgehoopte eetlepels gedroogde cranberries










bekleed ovenplaat met bakpapier en leg er 5 hoopjes van het mengsel op
maak beetje plat met achterkant van lepel
oven voorverwarmen op 180 graden en de koekjes in ongeveer 20/30 minuten bakken
in geopende oven 15 min. laten rusten en met spatel voorzichtig  van bakplaat nemen

ik begon aan nieuwe ronde
maar daar gingen 2 opgehoopte eetlepels met rozijnen in en theelepel kaneel bij






toen de havermout koekjes afgekoeld waren haalde ik het koektrommeltje uit de kelder
wat vroeger bij ons thuis op tafel stond

besef nu dat het blikje al meer dan 55 jaar oud moet zijn
ouder dan mijn moeder werd......


ik drapeerde een vel bakpapier in het trommeltje
en legde er de koekjes in

er zijn heel wat recepten te vinden op internet over havermout koekjes
in meerdere variaties en inspiratie genoeg

zal ze zeker nog eens maken en mijn eigen creativiteit erop los laten
deze waren in elk geval lekker en voedzaam


♥♥♥

Fijne week en lieve groet,Ger
















Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.