woensdag, april 27

Kruidige speltkoek

Kruidige spelt koek.....

met dit koude weer waar fikse hagel en regenbuien elkaar afwisselen
blijf ik binnen en wel het liefste daar waar het aangenaam warm is
en dit keer was dat plekje in de keuken
 met de warme oven in de rug
waarin de koek stond te bakken
en ik aan het aanrecht een aardappel gratin voorbereidde







ik kwam dit recept voor deze spelt koek paar weken geleden tegen op internet
en bakte hem voor vrienden
waar wij op bezoek gingen
vertelde erbij dat ik graag hoorde hoe het smaakte

kreeg paar dagen later te horen dat de koek aan droge kant was

nou weet ik uit ervaring dat spelt brood
wat aan de droge kant is

dus ging ook voor thuis
een kruiden spelt koek bakken
en kom tot de conclusie
wij vinden het idd wat aan droge kant bij de eerste hap
maar dat loste ik snel op met flinke lik gras roomboter die altijd lekker smeerbaar is
ook uit koelkast
ik paste het recept wat aan naar eigen hand
3 grote eieren
100 ml honing
1 tl vanille - extract
250 gram spelt meel
200 ml melk
2 tl bakpoeder
3 opgehoopte tl koekkruiden
1 flinke tl kaneel
tl anijszaadjes
snufje zout
2 el neutrale olie(zonnebloem)
100 gram rozijnen

naar keuze voor wat meer smeuïgheid
appel in stukjes
gedroogde abrikozen, pruimen, cranberries, sinaasappelschilletjes
laat je fantasie de vrije loop

verwarm oven voor op 180 graden
vet cake of ander soort vorm goed in
of bekleed met bakpapier

doe de eieren, honing en vanille - extract
in kom en kluts even los totdat er geen klontjes meer inzitten

voeg hieraan melk toe en kluts nog even
tot melk mooi is vermengd

voeg speltmeel, bakpoeder, koekkruiden, kaneel, anijszaadjes en zout toe
en roer met lepel totdat er mooi geheel ontstaat
roer niet te lang
voeg olie en rozijnen toe en roer nogmaals om

doe beslag in de bakvorm en zet in midden van voorverwarmde oven voor 45 minuten
check na die tijd of koek gaar is door satéprikker in het midden van koek te steken
komt die er schoon uit dan is koek gaar
anders nog 10/15 minuten langer

wordt het baksel wat te donker dan even afdekken met aluminium folie

♥♥♥

Succes!

Fijne Koningsdag.

Ger










11 opmerkingen:

  1. Ooh dat ziet er heerlijk uit zeg
    Ik zit hier momenteel aan de appelplaatkoek een van de favorieten hier
    Jij ook een fijne e dag
    Yolanda

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb mijn avondeten nog niet gehad en dat is merkbaar bij het lezen van je post...het water loopt mij uit de mond. Maar jouw foto's bekijkend was dat ook eerder op de dag wel gebeurd ;-).

    Ik wens je een fijne avond, Ger. Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm die ziet er lekker uit! Bedankt voor het delen van het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Weer een heerlijke koek om ook eens uit te proberen, bedankt voor het recept. Geweldig wat een mooie plaatjes je altijd laat zien, dat vergeet-mij-nietjes bord en dan ook nog wat echte vergeet-mij-nietjes erbij, gewoon subliem!
    Lieve groet, Janneke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er heerlijk uit, misschien ga ik het recept proberen.
    Ik bewaar het in ieder geval!
    Groetjes Gea

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi Ger,
    Deze ga ik beslist een keer maken, die lijkt me echt heel erg lekker.
    Ja, het is echt te koud voor de tijd van het jaar. Iedereen snakt naar zon, warmte en buitenleven. Maar dat gaan we vast en zeker binnenkort krijgen. Het kan toch niet zo koud blijven? Ik hoop het echt niet want a.s. zondag sta ik met mijn dochter met een kraam op een evenement waar we onze zelfgemaakte baby-spullen willen verkopen. Een evenement bij het strand nota bene. Dus mooi weer willen we hebben.
    En tot die tijd is het echt binnen doen wat je wilt, waar het lekker behaaglijk is.
    Fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mmm dat ziet er verrukkelijk uit het water loopt me in de mond, vind het een leuk recept ga het vast een keer proberen!
    fijne dag,
    groetjes van Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Klinkt lekker, ziet er lekker uit, maar ga hem toch maar niet bakken....
    We moeten tegenwoordig een beetje aan het figuur denken, en als ik zoiets bak...dan moet dat ook op...
    Maar wat ziet het er lekker uit met die roomboter.....

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Heerlijk om met deze kou je te koesteren in de warmte van je oven en extra fijn als je er daarna ook nog zoiets lekker uit weet te toveren:)
    Gelukkig gaat het met het lenteweer de goede kant op, volgende week 20 graden of meer, wat een heerlijk vooruitzicht!
    Ik heb weer genoten van je vrolijke en inspirerende foto's Ger!!

    Heel fijn weekend,
    lieve groet, Tjits

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dit klinkt heerlijk Ger. Lijkt mij nog lekkerder dan een stuk taart. Fijne zondag en lieve groet,

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dank je voor je reactie op mijn blog Ger.

    Groetjes,
    Inge

    BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je na het lezen van mijn blogpost een reactie achterlaat
Powered By Blogger
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.