maandag, december 20


Tja....Flappie....Wij hadden vroeger thuis hele rijen hokken op poten,en in elk hok zat een konijn,voor mij als kind op oog en neus hoogte en ik vond het altijd zo lekker naar zomer ruiken als mijn vader net die hokken had schoongemaakt.
Ik kon zien dat de konijnen dat ook prettig vonden want dan lagen ze lekker in een hoekje van het hok te slapen.
Ook wist ik precies in welk hok de grijze,bruine of gevlekte thuis hoorden.....maar nee, namen hadden ze niet...
Wel gingen wij als kinderen elke avond met een zak op onze rug het veld in om Ganzetongen te steken en Klaver te plukken, het was voer voor de konijnen en dat rook ook al zo lekker naar zomer....
De grote emaille bakken en zinken emmers vol met korsten brood stonden altijd dicht in de buurt van de konijnenhokken.
Tegenwoordig horen die bakken en emmers meer thuis in het rijtje nostalgie en brocante en staan er planten in of het is een goede en leuke bewaarplek voor de voorraad theelichtjes...;-)

Rond Kerst was mijn vader druk bezig buiten,ook de kachelpook lag dan op een van de hokken...
Hij had een héél scherp mesje om te villen en daar mochten wij als kind niet aankomen.


Tegen de avond hingen er in de schuur even zovele roze blote konijnen als grijze,bruine en gevlekte bontjasjes.....
Die bloterikjes hingen daar om af te sterven zei onze vader dan, dat begreep ik als kind niet helemaal.....ze waren toch al dood...


De dag daarna werd er vaker dan normaal aan de voordeur gebeld en kwamen voor mij vreemde mensen hun bestelling ophalen, waarvoor onze vader altijd naar de schuur liep en terug kwam met een tasje waaruit twee pootjes staken met grijze,bruine of gevlekte bont slofjes, ja dat deed onze vader bewust.....je moet toch kunnen zien wat voor vlees je in de kuip hebt....en dat dit bloterikje niet het beest was wat gisteren nog miauwend over de schutting liep....


Na nieuwjaarsdag kwam er altijd een schreeuwende man door de straten met een bel en hij riep met luide stem......hazen en konijnen....velleuuuuuuh!!En om dat nog wat kracht bij te zetten rinkelde hij met een grote bel.....wat pijn deed aan mijn oren....ik was als kind altijd een beetje bang voor die man......en mijn vader schreeuwden ook nooit zó hard.
Als die man zijn ronde door de straten gedaan had lag zijn kar vol met bontjasjes grijze,bruine,gevlekte en nog vele andere tinten.......en de bontjasjes hingen dan ook niet meer in onze  schuur waar ik als kind 's avonds altijd met mijn gezicht tegen aan liep in het donker als ik kolen ging scheppen in de kolenkit,hé....ook al weer zo'n nostalgisch gebruiksvoorwerp wat nu ergen in een hoekje staat met paraplu's of oude wandelstokken erin.


Bij ons thuis stond in de dagen voor Kerst altijd een hele grote schaal op de granieten aanrecht met de afgestorven delen vlees, ondergedompeld in rode wijn,azijn,laurierblad,tijm,witte en zwarte peperkorrels,schijfjes citroen en dikke stukken ui.
Als mijn moeder de dag voor Kerst in de keuken aan het kokkerellen was rook het er heerlijk.....en wist ik zeker dat we een smakelijk Kerstdiner zouden eten.....en méér dan genoeg vlees.......en niet net als andere dagen dat er voor ieder kind van het gezin maar één afgeteld stukje was.


En hoe kwam ik nou op dit hele verhaal: omdat ik op een ander weblog het verhaal van Flappie zag staan van Joep.....Wat hier bij ons op tafel komt als één van de vleesgerechten tijdens het Kerstdiner weet ik al.
Ik zag ze al liggen in de vitrine......en ook al hadden die bouten geen slofjes meer aan....ik vertrouw mijn slager voor 100%.
En hij weet precies wat ik wil.....niet zo gek eigenlijk als je er al ruim 50 jaar komt.

Groetjes, iedereen succes met de boodschappen in huis halen voor de feestdagen!!!
Ger

17 opmerkingen:

 1. Wat leuk om te lezen Ger, mijn schoonvader die lust ook graag konijn.

  Zelf was ik van plan om kalkoen te eten met de Kerst,

  Fijne dag vandaag, groet Stina

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig verhaal Ger
  en ik herken er wel iets van van vroeger wij hadden ook Konijnen en kippen maar hebben er nooit wat van gemerkt als e geslacht werden en nu eet ik praktisch geen vlees (heel ongezellig ha ha )
  maar het ziet er bij jou heerlijk uit
  Ik wens je een fijne dag en hele fijne Kerstdagen en een gezond en voorspoedig 2011 voor jou en allen die je lief zijn
  hartelijke groetjes Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je vertelt het verhaal zodanig dat ik in gedachten alles voor me zie...het heeft toch wel iets bijzonders. Ik ben een beetje dubbel in dat soort zaken, als ik een konijntje in een hok zie genieten van zijn voer vind ik het zo'n zielig idee dat hij een week later op een schaal geserveerd wordt maar toch hou ik ook zeker wel van een heerlijk stukje vlees!

  Van je moeder heb je vast de liefde voor het koken meegekregen...het klinkt wel erg goed wat ze toen al allemaal klaarmaakte!

  Een fijne dag Ger! Lieve groet, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. IK HOU NIET ZO VAN KONIJN DAT KOMT TOCH DOOR FLAPPIE EN DOOR MIJN VADER.
  DEED HETZELFDE VROEGER ALS DE VADER VAN FLAPPIE!!

  LIEVE GROET,
  MIRANDA

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Yakkes......mij zul je geen konijn zien eten hoor.....brrrr.......ik kan het gewoon niet door mijn keel krijgen....maar een mooi verhaal.......van vroeger....liefs van mij.......boodschappen.......pfffff......nog maar even niet wat een weer......we proberen het van de week nog wel een keer.......liefs van mij....xxxx...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ook wij eten konijn met kerst bij m'n ouders. M'n dochter wil m onherkenbaar....
  Vroeger toen ik heel klein was, werd ie gewoon in de schuur geslacht, net als bij m'n schoonouders...waar blijft de tijd! Lieve groet en smakelijk eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. was je bij mij aan het buurten geweest.
  Tja flappie, ik moet er toch altijd even aan denken met kerst.
  Groet, Cobi

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat heb je dit mooi geschreven, Ger. Ik zie het helemaal voor me.
  Groetjes, Nelly

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een verhaal! Prachtig omschreven, maar de trek in konijn komt er niet van...Jij hebt er blijkbaar niks aan over gehouden! Het zal jullie vast heerlijk smaken!
  Liefs, Nieneke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Ger. Ja wij hadden vroeger ook aktijd een konijn dat met Kerst altijd ineens dood was. Ja, je wist niet beter. Leuk verhaal hoor.En je foto'sook weer geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heb snel nog even in ons konijnenhok gekeken maar onze Flappie zit er nog steeds. Ik moet er niet aan denken om hem te slachten hoor, terwijl (en zo oud ben ik nog niet eens) het bij ons ook vrij normaal was. Je verhaal vind ik prachtig en ik zie het ook zo voor mij hoe dat gegaan zou zijn. Waar blijft de tijd dan eigenlijk hé!

  Groetjes van Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dag Ger,

  Wat een mooi verhaal.
  Maar het is niet iets voor mij. Ik heb jaren geleden een keer geprobeerd haas klaar te maken met kerst, samen met onze kinderen. Een verrassing voor moeder.

  Echter toen het puntje bij het paaltje kwam lustte de kinderen het niet. Het is natuurlijk voor kinderen een sterke smaak.
  Sindsdien hebben we het niet meer gegeten.

  Maar ik geloof vast dat jij het heerlijk klaar kunt maken. Ik wens je een heel smakelijke kerstmaaltijd toe. Volgens mij geniet je er nu al van.

  Hartelijke groet,

  Adri

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat een heerlijk verhaal Ger, grappig dat je door elders iets te lezen weer even helemaal bij het moment van toen terug gaat denken. En daardoor weer even je kind zijn ervaart...

  Konijn....Mmmmm heerlijk, en al helemaal de wijze waarop jij het zal bereiden, daar ben ik zeker van.

  Gisteren heb ik je post gemist, "Kerstsfeer in de Serre" wat ziet het er toch OER gezellig en uiterst uitnodigend uit bij jullie, een entourage waar ik me meteen bij thuis voel, en ik denk dat ik daar zeker niet alleen in sta. Wat een schattige zelfgemaakte kerst versieringen hangen er in de krans. Het lijken me allemaal spulletjes waar een verhaal achter schuil gaat.

  En al die mooie blauw/creme tinten van het aardewerk op tafel, zo fraai a la Ger gerangschikt, genieten dus.

  Wens je een heerlijk week,
  Liefs Josephine

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ger!!!!! Ik griezel toch altijd weer als ik zoiets zie, maar ben zo hypocriet als de pest, want ik eet vlees maar wil de rest niet weten. In Barcelona in de overdekte markt weet je ook niet wat je ziet.
  Heel leuk (griezel) verhaal en zo herkenbaar. Onze buren hadden konijnen achter het huis. Wij maar sla brengen en voeren, en inderdaad het rook bijzonder en speciaal. Helaas ..... na de Kerst waren ze altijd op miraculeuze wijze verdwenen .....
  Mijn moeder vertelde dat ze in Indie een haas bestelde in Nederland en die moest dan 'adellijk' worden. Ik zou nu denken 'bedorven'?!?!
  Ongetwijfeld is het heerlijk wat je klaar maakt, geniet ervan!
  Groeten,
  Jacoba

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn opa in het brabantse Veen had ook konijnen het verhaal klinkt zo herkenbaar ik weet nog dat ik de schuur in liep om naar de kittens in het stro te kijken en dat ik tegen de blote lijfen liep die hingen te versterven Toen was ik helemaal ontdaan Maar het weerhield mij niet om het te eten
  groetjes Jacky

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ha Ger
  Ik begreep net dat je een vervelende boodschap hebt ontvangen!
  Ja dan is wandelen echt een heerlijke manier om je hoofd leeg te maken.
  gewoon alleen maar voelen! je wangen in de wind en de mooie wereld om je heen!
  Meid sterkte hoor! en van mij mag je altijd mee.
  lieve groetjes
  Yolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een mooie jeugdherinnering! Je hebt er zeker geen jeugdtrauma aan over gehouden! Ach die beesten hebben gewoon een goed leven gehad....

  Hier wordt heel weinig vlees gegeten. Dus konijn gaat het niet worden!

  Heel veel succes met alle voorbereidingen! Het gaat vast een heel lekker en uitgebreid kerstdiner worden!

  Lieve groet
  Alma

  BeantwoordenVerwijderen


Altijd leuk wanneer je een reactie achterlaat,dankjewel
Related Posts with Thumbnails

Auteursrechtelijk beschermd

Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Hoorn Des Overvloeds is het pertinent niet toegestaan om foto's en /of teksten of onderdelen van mijn blog te gebruiken voor privé en /of zakelijke doeleinden in welke vorm of hoedanigheid dan ook.
Bij constatering van welk gebruik dan ook zal aangifte worden gedaan.
Tevens zal een procedure worden gestart om de kosten te verhalen die hierop van toepassing zijn uit hoofde van de auteurswet.