met zijn prachtige oranje kleur, lichtzoete smaak en satijnzachte huid.....
is abrikoos het stralende vruchtje van de zomer
ik snoepten niet enkel hiervan maar maakten er ook pittige abrikozensalsa van
en ik kan jullie verzekeren het smaakt heerlijk bij 'n stukje geroosterd varkensvlees of kip
Recept:
stevige abrikozen
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook,geperst
3 bosuitjes in ringen
2cm verse gemberwortel,
geschild en fijngeraspt
1 rode peper(zaadjes verwijderen)fijngesneden
zout
klein scheutje gembersiroop
ik mengden dit alles luchtig door elkaar
en liet het een nacht goed afgedekt in koelkast staan,
dan kunnen de smaken goed intrekken.
In China werden minstens vierduizend jaar geleden al abrikozen gekweekt
De Romeinen verspreidden ze over heel Europa en tegenwoordig moet je naar Spanje en Italië
voor de abrikozenteelt.
Hoewel, van de wereld productie aan gedroogde abrikozen en abrikozenpitten komt 85 procent uit Turkije
De abrikoos is verwant aan de amandel, dat zie je aan de pit, die soms als surrogaat wordt aangewend, bijvoorbeeld gemalen in gevulde koeken.
Abrikozen eet je het beste zo van de boom in een warm land
Eenmaal geplukt kun je ze niet lang bewaren en wil je ze vervoeren, dan moet je ze dus onrijp plukken.
Wat weer ten koste van de smaak gaat.
Wie de hand kan leggen op een berg verse abrikozen doet er goed aan om ze meteen te verwerken.
Daarmee kun je alle kanten op.
Naast drogen of tot jam maken is inmaken een goede manier.
Je kunt ze ook op sap zetten of in alcohol bewaren,
bijvoorbeeld als 'boerenmeisjes' in brandewijn.
Maar ook in hartige vleesgerechten doet de abrikoos het uitstekend.
De combinatie met lam is al honderden jaren favoriet, en met varkensvlees gaat hij ook goed samen.
Bron recept: El eten
Varkensstoofpotje met gedroogde abrikozen maakten ik enkele weken geleden
Lieve groeten, Ger