Stekebeze,Kroezjele,
Krudoorns,Stekebeiers,
Stikkelbezen,Haarbessen,
Stekekbessen en Klabbessen
en er zullen nog veel meer namen zijn....wie weet er nog een?
En ik kreeg van Renny http://www.bizzyathome.blogspot.com/ nog een lijstje in meerdere talen:
Fries: krúsbei
Afrikaans: appelliefie
Deens: stikkelsbær
Duits: Stachelbeere
Engels: gooseberry
Esperanto: groso
Fins: karviainen
Frans: groseille à maquereau
Hongaars: egres
Italiaans: uvaspina
Noors: stikkelsbær
Oekraïens: аґрус
Pools: porzeczka agrest
Portugees: groselha
Roemeens: agrişă
Spaans: grosella espinosa
Wit-Russisch: Агрэст
Zweeds: krusbär
Dankjewel!!!

Gistermorgen hingen ze nog aan de struik en gistermiddag plukten ik in de pluktuin
''De Sprankenhof''
in Udenhout
En 's avonds werden de kroezels gewassen daarna goed uitlekken in de vergiet
en toen gingen ze in de pot op brandewijn en rietsuiken,3 pijpjes kaneel en vanillestok.
En dan liggen de Kroezeltjes lekker achter glas te wachten totdat ze dronken worden........en dat zal zo rond de feestdagen in december zijn.
En wij kunnen dan gaan proeven hoe dat smaakt.;-)
Dan heb ik nog een ingeweckt glas en pot conserven met Kruisbessen uit de kelder van schoonmama....ik heb geen idee hoe oud dit potje al is maar aan het etiket te zien al héél oud!
Tijdens het plukken haalden ik ook af en toe het kleine cameratje te voorschijn.....ik weet eigenlijk niet wat ik leuker vond........het plukken of plaatjes maken.;-)
Normaal gespoken kan je nog meer fruit plukken zoals verschillende soorten Frambozen,Aardbeien,Vlierbessen en Bramen,
maar nou waren de meeste struiken al geplukt en is het wachten op de volgende oogst.
Aan wat er nu nog aanhing daaraan kon je zien dat mensen het zich graag gemakkelijk maken.....
........wat er nog was te plukken hing helemaal onderaan de stuik en binnenin .......want niemand bezeerd graag zijn armen aan de takken vol stekels van de Steekbessen.
Fijn weekeind allemaal!
Lieve groet,
Ger