Stekebeze,Kroezjele,
Krudoorns,Stekebeiers,
Stikkelbezen,Haarbessen,
Stekekbessen en Klabbessen
en er zullen nog veel meer namen zijn....wie weet er nog een?
En ik kreeg van Renny http://www.bizzyathome.blogspot.com/ nog een lijstje in meerdere talen:
Fries: krúsbei
Afrikaans: appelliefie
Deens: stikkelsbær
Duits: Stachelbeere
Engels: gooseberry
Esperanto: groso
Fins: karviainen
Frans: groseille à maquereau
Hongaars: egres
Italiaans: uvaspina
Noors: stikkelsbær
Oekraïens: аґрус
Pools: porzeczka agrest
Portugees: groselha
Roemeens: agrişă
Spaans: grosella espinosa
Wit-Russisch: Агрэст
Zweeds: krusbär
Dankjewel!!!
Gistermorgen hingen ze nog aan de struik en gistermiddag plukten ik in de pluktuin
''De Sprankenhof''
in Udenhout
En 's avonds werden de kroezels gewassen daarna goed uitlekken in de vergiet
en toen gingen ze in de pot op brandewijn en rietsuiken,3 pijpjes kaneel en vanillestok.
En dan liggen de Kroezeltjes lekker achter glas te wachten totdat ze dronken worden........en dat zal zo rond de feestdagen in december zijn.
En wij kunnen dan gaan proeven hoe dat smaakt.;-)
Dan heb ik nog een ingeweckt glas en pot conserven met Kruisbessen uit de kelder van schoonmama....ik heb geen idee hoe oud dit potje al is maar aan het etiket te zien al héél oud!
Tijdens het plukken haalden ik ook af en toe het kleine cameratje te voorschijn.....ik weet eigenlijk niet wat ik leuker vond........het plukken of plaatjes maken.;-)
Normaal gespoken kan je nog meer fruit plukken zoals verschillende soorten Frambozen,Aardbeien,Vlierbessen en Bramen,
maar nou waren de meeste struiken al geplukt en is het wachten op de volgende oogst.
Aan wat er nu nog aanhing daaraan kon je zien dat mensen het zich graag gemakkelijk maken.....
........wat er nog was te plukken hing helemaal onderaan de stuik en binnenin .......want niemand bezeerd graag zijn armen aan de takken vol stekels van de Steekbessen.
Fijn weekeind allemaal!
Lieve groet,
Ger
Wat ziet dat er allemaal weer lekker uit zeg...en al die benamingen, ik ken de meeste er niet eens van! Wij hebben jaren terug een kruisbessenstruik in de tuin gehad, maar heb er eigenlijk nooit van gegeten!
BeantwoordenVerwijderenEen heel fijn weekend! Hartelijke groet, Ingrid
kroezjele(zuid limburg) en staekbaere(venloos)......(klinkt als steakbere..:)..
BeantwoordenVerwijderenHier worden ze voornamelijk op de vlaaien gebruikt.....staekbaerevlaai.....zoals jij ze ingemaakt hebt zien ze er wel overheerlijk uit zeg...smaakt naar???
Groetjes
Lynda
Hoi Ger,
BeantwoordenVerwijderenGeweldige plaatjes! Vorig jaar ben ik daar ook bramen en frambozen wezen plukken met mijn dochter en hebben we er samen heerlijke jam van gemaakt. Normaal gesproken ga ik ook in juni/juli om te plukken maar deze keer ga ik voor de 2e pluk zo rond de september maand.
Jou kruisbessen zien er in ieder geval heerlijk uit dus dat wordt smullen met de feestdagen!
Tot een volgend berichtje.
Gr. Susan.
Waar smaakt het naar Ger??? ik heb ze nog nooit gegeten......mooie foto's weer...........fijn weekend liefs Ria....
BeantwoordenVerwijderenHallo Ger.
BeantwoordenVerwijderenKruusbessen, wij hadden zo,n struik in de tuin vroeger. Heerlijk waren ze, maar ze werden niet ingemaakt. Denk dat een struik te weinig is.
Ook hadden we een struik met blauwe en rode besjes
En je hebt erg leuke plaatjes geschoten.
Fijn weekend.
Groetjes Marga
Ja, ik weet er nog wel een paar...of terwijl, Wikipedia haha..
BeantwoordenVerwijderenFries: krúsbei
Afrikaans: appelliefie
Deens: stikkelsbær
Duits: Stachelbeere
Engels: gooseberry
Esperanto: groso
Fins: karviainen
Frans: groseille à maquereau
Hongaars: egres
Italiaans: uvaspina
Noors: stikkelsbær
Oekraïens: аґрус
Pools: porzeczka agrest
Portugees: groselha
Roemeens: agrişă
Spaans: grosella espinosa
Wit-Russisch: Агрэст
Zweeds: krusbär
Ik vind appelliefie wel heel schattig klinken. Mooie foto's weer Ger! Het ziet er heerlijk uit zo in de pot.
Groetjes, Renny
Mooie foto`s Ger
BeantwoordenVerwijderenWij waren ook van plan om te gaan plukken in de pluktuin
De kant van Wageningen op....maar deze week is er niets van gekomen
Aan ons kleine struikje hingen er heel veel,wel kleintjes.
Maar heerlijk zoet.
Je moet eens op de site van Okke kijken
Je kunt er ook een pot jam winnen met een recept.
is altijd geinig (link op mijn bloggie)
Fijne dag verder
Groetjes
Jeanne
Hoi Ger, bedankt voor je gezellige bezoek aan mijn blog! Dank voor je bericht, ik waardeer dat zeer !
BeantwoordenVerwijderenEn zo kom ik ineens zomaar op jouw blog terecht...ik ken ze alleen als kruisbessen...toevallig heeft mijn man vorige week jam gemaakt waar dezelfde kruisbessen ook in gingen ! Wat leuk dat je ze zelf kon plukken, een mooiere manier kan ik niet bedenken om aan je fruit te komen !
Leuk om even kennis te maken, ik ga nu even al je mooie foto's bekijken !..trouwens ik vind je sfeerplaatjes in je sitebar super gaaf zeg ! dat bureautje met die stoel en die landkaart er boven ..en die globe en die koffers en het kijkertje..wow !
tot gauw !
Hoi Ger,
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er mooi uit! Lijkt me enorm leuk om ook zelf te plukken..
Lieve groet, Nieneke
Mij lijken ze altijd zo zuur.
BeantwoordenVerwijderenMaar met deze plaatjes erbij smaakt alles lekker, misschien zelfs de pot die nog dicht was. Is hij al open.
Heel veel groetjes en tot na de vakantie,
Margot
Hallo Ger,
BeantwoordenVerwijderenWat gezellig en zo zomers. Mijn ouders hadden ze ook in de tuin en ik vond ze het lekkerst als je ze warm van de struiken plukte en zo in je mond kon steken. Bijzonder dat jij ze op brandewijn zet. Mijn (Brabantse) moeder maakte altijd morellen op brandewijn en dat was zo heerlijk uit een mooi kristallen glaasje met Kerst!
PS Ik ben nog aan het tobben met mijn blog. De foto's kunnen er weer op, maar nu kunnen mensen weer geen reactie achterlaten ..... Maar bedankt voor je tip vorige week! En ik vind jou wel een computerwonder!
Fijne dag!
Jacoba
Jammie jammie.....ooh ook heerlijk voor jam;)
BeantwoordenVerwijderenWat een heerlijke post hier bij je.
Die potten zo gevuld en al dat zijn toch plaatjes om te zien.
Oh die zouden niet misstaan in mijn keuken......
En smaakt het ook heerlijk, ja ik weet je moet nog even wachten maar heb je het al eens gehad.
Eet je het zo puur of over het ijs....?
Ook leuk om cadeau te doen zeg....
kortom ik ben er weg van.
Fijne dag
liefs
Ik heb een link gezet bij de post over de wilde perziken naar jou paraguayos.....
BeantwoordenVerwijderenHeb even vlug geneusd bij je.
Ze zijn heerlijk....
Groetjes
Jeanne
Wauw ben onder de indruk van je foto`s met tekst,zo gaaf weer gedaan,ben wel benieuwd hoe dat proeft,lieve groet Joke.
BeantwoordenVerwijderenHier bij ons in Noord-Limburg heten ze Steksbère!!!
BeantwoordenVerwijderenWat heb je een prachtige collages gemaakt!!
GEWELDIG!!
Groetjes van Thea
Leuke foto's! Ik ben opgegroeid met 'stekbesse' en heb ze nu ook weer in de tuin, een rode heb ik gekocht en de groene had m'n vader voor me afgelegd. Dit jaar voor het eerst een noemenswaardige oogst. Heerlijk!
BeantwoordenVerwijderenHoi Ger,
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er allemaal heel lekker uit. Wat maak jij prachtige foto's.
Leuk dat je mijn blog gevonden hebt. Nu heb ik de kans jouw blog te ontdekken. Ik ga je volgen hoor.
Fijn weekend!
Groetjes, Nelly